De Zuidwester Nieuwsbrief

Contact

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Nieuwsbrief

Beste ouder(s), verzorger(s),

Vanaf volgende week zaterdag zal de 1,5 meter regel niet meer aangehouden hoeven te worden. Corona heeft ons laten zien dat maatregelen echter ook in een flits weer kunnen veranderen. Wij willen daarom in ieder geval tot de herfstvakantie de inloop houden zoals we nu doen. Wel worden we vanaf 27 september minder streng wat betreft het schoolplein, daar kan je als ouders dan gewoon weer komen. Vooral handig voor ouders die hun kinderen naar verschillende groepen moeten brengen, dat scheelt omlopen.

Ook is het advies van het OMT om klassen niet in het geheel in quarantaine te laten gaan. Hoe dat er in de praktijk uitziet is echter nog onduidelijk. Want hoe wordt besloten welke kinderen wel of niet in quarantaine moeten? Ook is het voor de leerkrachten lastig om op hetzelfde moment zowel de kinderen op afstand als de kinderen in de klas goed te bedienen. We wachten dus af wat het protocol vanuit de PO-raad ons hierin adviseert en zullen zodra dit protocol er is ons beleid opnieuw herijken.

In deze nieuwsbrief leest u waar de groepen allemaal mee bezig zijn. Onderwijs gaat niet alleen over rekenen en taal, maar ook over hoe de kinderen zich tot de wereld om hen heen verhouden. Door ons onderwijs te verbreden leren we kinderen meer over de wereld om onze school heen. In deze nieuwsbrief kunt u er alles over lezen.

Wat heerlijk dat we na alle beperkende corona-maatregelen nu weer meer kunnen doen aan extra activiteiten. Het is al met al een mooie start van het schooljaar!

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


 

 

 

 

 

 

 


MR is online!

Sinds kort heeft de MR ook een eigen plekje op de website van De Zuidwester. Hoera! Hier staan zaken vermeld over wie we zijn, wat we doen en hoe je ons zou kunnen benaderen. Veel leesplezier en wie weet tot gauw!

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 3 

De eerste weken zijn voorbij gevlogen. En wat hebben we veel gedaan. Een nieuwe groep, elkaar leren kennen en wennen aan een nieuw dagritme en nieuwe lessen. Het is voor ons altijd heel bijzonder om te zien hoe de kinderen dit oppikken en hoe snel we met elkaar een nieuwe, fijne groep vormen. We stimuleren en helpen elkaar en (soms met wat extra hulp) kan en mag ieder kind zichzelf zijn. 

Het eerste thema van Lijn 3 was De nieuwe groep, waardoor we meteen op alle gebieden bezig zijn met het samen ontdekken van de nieuwe situatie. De kinderen hebben letters geleerd waarmee ze woorden en zelfs al (korte) zinnen kunnen maken en lezen. Daarnaast oefenen we de geleerde letters te schrijven. Ook thuis valt er veel te oefenen: letters herkennen op verpakkingen, onderweg in de straat of op nummerborden, in boeken, overal zijn letters en woorden. Vanaf deze week zijn begonnen met het tweede thema De boom. 

Jullie hebben afgelopen week de informatieavond over leren lezen bijgewoond, fijn dat er zoveel interesse was! En…jullie gaan het nog vaak horen, en misschien komt het op een gegeven moment je oren uit, maar: blijf (voor)lezen, ga samen met je kind die leeskilometers maken, word lid van de bieb, maak/houd je kind enthousiast voor boeken want dat is echt zó belangrijk. En natuurlijk leuk! En schroom niet om ons om tips te vragen als je geen inspiratie hebt of het even niet lukt. Daar zijn wij voor! Wij denken maar al te graag mee. 

Met rekenen hebben we de getallenlijn tot en met 20 behandeld, groepjes van vijf gemaakt en leren herkennen en zelfs al geoefend met klokkijken. Daarbij beginnen we ook hier meteen met het schrijven van de cijfers.

Ook hierbij geldt: thuis en in de omgeving zijn zoveel cijfers. In de winkel, in de straat (huisnummers), pasta verdelen in groepjes van vijf, spelletjes, in boeken. Genoeg om spelenderwijs mee te oefenen. 

Tot slot was er natuurlijk ook genoeg tijd om lekker buiten te spelen, te tekenen, gymmen, spelletjes doen, kortom even chillen. En vanaf deze week hebben we tot eind november een hele leuke nieuwe les op dinsdagmiddag. Susan Meertens, vakdocent muziek, neemt de kinderen mee op ontdekkingsreis door de wereld van muziek. We gaan muziek maken met alles waar je geluid uit krijgt en een aantal liedjes zingen. 

Meer dan genoeg om ons de komende tijd bezig te houden! 

Nieuws uit de groepen 4 

In de groepen 4 zijn we gestart met Blink. Het thema is Ik en mijn familie. We onderzoeken hoe we vroeger als baby en/of peuter waren, hoe lang we inmiddels zijn, hoeveel tanden we gewisseld hebben en hoe onze stamboom er uitziet. We verzamelen alle informatie in een logboek. 

In groep 4A hebben de kinderen een ik-blad gemaakt. Op dit blad staat veel informatie over jezelf en de dingen waar je blij van wordt. In groep 4B vind je zelfportretten, getekend door de kinderen. 

De komende 10 weken krijgen we op de dinsdag muziekles van vakleerkracht Susan. 

In groep 4, bij Zing ‘t, doen we (vocal) warm-ups, ontdekken we zingenderwijs welke geluiden je stem kan maken, de voorwaarden die nodig zijn om te zingen en we studeren liedjes in. 

Nieuws uit de groepen 7 

De eerste weken zijn voorbij en er is al enorm veel gebeurd in de groepen 7. 

Wie zaait, zal oogsten 

Het vorige schooljaar hebben de leerlingen veel gezaaid in de schooltuintjes, onder bezielende leiding van de mensen van het NME. Van boontjes tot zonnebloem, van courgette tot pompoen, van alles ging er in de grond. En ja, dat gaat groeien en moet er dus ook een keertje uit. 

De eerste vrijdag in de tuintjes is er enorm geoogst. Grote pompoenen, enorme courgettes en bossen worteltjes zijn mee naar huis gegaan. Er staat nog veel meer, dus voorlopig is het handig om een plekje in de groentelade vrij te houden. 

Plastic Whale 

Op 15 september was de kick-off van Plastic Whale. Hierover is al info gestuurd naar de ouders.

Het doel is om de leerlingen bewust te maken van het probleem van het plasticafval. Uiteindelijk zullen de groepen gaan strijden tegen andere scholen, om zoveel mogelijk plastic te verzamelen. 

 

 

Muziekwerkplaats 

Komende weken zullen de groepen 7 muzieklessen krijgen van Jeroen en Maartje. Drums, gitaar, bas, keyboards, percussie en zang. Aan het einde van deze lessenserie kunnen beide groepen twee liedjes uit de top 40 zingen en spelen. Natuurlijk eindigt dit met een optreden. 

Informatie over hoe, waar en wanneer dat zal plaatsvinden, volgt later. 

Nieuws uit de groepen 8 

Start  

De eerste weken zitten erop en we hebben een vliegende start gemaakt. Het was wel weer even wennen na de zomervakantie, zowel om weer hard aan het werk te zijn als in de klas samen te vertoeven en nieuwe gewoonten mee te nemen.  

Zwemmen  

Het leuke van groep 8 is dat je sommige dingen anders doet dan de rest van de school. Zo ook de gymles. Eén keer per week gymmen wij in zwembad De Planeet.   

Leuke bijkomstigheid is dat een aantal kinderen uit de groepen 8 ook meedeed aan het zwemmen met Maarten van der Weijden in de Houtvaart. Maarten van der Weijden fietst deze week kriskras door Nederland om verschillende zwembaden aan te doen waar wordt meegedaan aan de zwemvierdaagse. Gedurende deze week wordt geld ingezameld voor kankeronderzoek. Haarlems Dagblad was erbij; het hele artikel is hier te lezen. 

Blink  

Ook met Blink zijn we voortvarend van start gegaan. Het begin van ons thema Fantastische Families neemt ons mee naar de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens doken we in een persoonlijk verhaal vanuit het perspectief van een soldaat. Ook de wijziging van de Nederlandse grondwet, de slavernij en de opkomst van de jeugdcultuur staan voor de komende weken op de rol. 

Talentfluisteren 

In de vorige nieuwsbrief hebben we u verteld dat de talenten van onze leerlingen een belangrijke rol spelen in ons onderwijs. Wij helpen de leerlingen om zich bewust te worden van hun eigen talenten. Talentontwikkeling draagt bij aan het veerkrachtiger maken van onze kinderen, zodat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen die op hun pad komen. 

Bij Talentfluisteren hebben 40 veelvoorkomende talenten een naam gekregen. We willen ook u, als ouder, kennis laten maken met deze talenten. Per nieuwsbrief zullen we daarom steeds 2 talenten in het zonnetje zetten. In de vorige nieuwsbrief hebben we ingezoomd op de talenten Aansteker en Bewuste Beweger. Deze keer komen de talenten Creatieve Maker en Doorzetter aan bod.  

Creatieve Maker 

De creatieve maker houdt ervan om iets te maken met zijn handen. Daar kan hij heel lang mee bezig zijn. Hij geniet er nog net iets meer van het maken zelf, dan van het moment dat het af is. Als de creatieve maker veel stress heeft, dan ontspant het hem om met zijn handen bezig te zijn. Valkuil: spreek met jezelf af hoelang je ergens aan wilt werken, anders blijf je eindeloos bezig. 

Doorzetter 

De doorzetter houdt vol, ook als iets niet leuk is of saai. Hij is blij als iets waar hij lang aan gewerkt heeft klaar is. Hij kan heel lang en met heel zijn aandacht aan een grote opdracht werken. Hij deelt een grote klus op in kleinere delen en werkt die systematisch af. 

Valkuil: is het wel nodig wat je gaat doen? Als je er even over nadenkt, kan het misschien makkelijker of hoef je het zelfs niet te doen. 

Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen. 

 

Nieuw rapport

We willen jullie graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het nieuwe rapport.

Afgelopen schooljaar zijn we met het team en de leerlingenraad op zoek gegaan naar een rapport, passend bij de visie van onze school. De werkgroep heeft verschillende papieren en digitale rapporten bekeken en ook presentaties hierover gevolgd.

Wij zijn heel enthousiast over MijnRapportfolio en hebben de keuze gemaakt om hier dit schooljaar mee te gaan werken. Dit is een digitaal rapport en een portfolio inéén waar we een completer beeld van de kinderen kunnen weergeven en waar de kinderen ook zelf een deel kunnen invullen. Er is bijvoorbeeld ruimte om de talenten weer te geven en de kinderen kunnen werkjes waar zij trots op zijn vastleggen en aan jullie laten zien. We zijn nu met het team en een adviseur van mijnrapportfolio bezig om de inhoud verder vorm te geven en de omgeving startklaar te maken, zodat jullie in februari het eerste rapport in deze omgeving kunnen bekijken. Zodra de omgeving klaar is, sturen wij een bericht met inloggegevens en verdere informatie over de inhoud. Twee keer per jaar zal het rapport bekeken kunnen worden. Er zijn ook onderdelen die het gehele schooljaar toegankelijk en in te zien zijn. We houden jullie op de hoogte en horen ook graag feedback, zodat we het rapportfolio zo goed mogelijk passend kunnen maken voor alle partijen.

Jullie zouden alvast een kijkje kunnen nemen op www.mijnrapportfolio.nl voor meer informatie.

Speeltoestellen schoolplein

Vorig schooljaar heeft de leerlingenraad veel ideeën vanuit de klassen gekregen voor het schoolplein. De raad inventariseerde de wensen en heeft daarna samen met Spaarnelanden en Eibe verschillende opties voor de speeltoestellen voor het schoolplein bekeken.

Het was een mooi proces, waarbij de leerlingen met elkaar in overleg zijn gegaan en keuzes hebben gemaakt. Elk toestel was een aantal punten waard en er mocht in totaal 100 punten worden opgemaakt.

Inmiddels hebben we bericht gekregen dat maandag 4 oktober gestart wordt met het weghalen van de oude speeltoestellen. Maandag 11 oktober beginnen de werkzaamheden voor het plaatsen van de nieuwe toestellen. Deze werkzaamheden zullen ongeveer twee weken duren.

We hebben onderstaand bericht gekregen over het plaatsen van de toestellen. We zijn heel benieuwd hoe het er in het echt uit komt te zien, maar hier alvast een impressie.

De leukste voorleesboeken, ook voor thuis 

Ben je voor jouw kind thuis op zoek naar een mooi boek voor wat fijne voorleesuurtjes samen? Er is veel keus; de bibliotheek geeft je hier 35 tips!  

Workshops, webinars & trainingen 

Het nieuwe schooljaar is van start! Dat is voor veel kinderen altijd weer leuk en spannend. Een nieuwe juf of een ander klaslokaal. Bij sommige kinderen gaat dat ‘spannende gevoel’ niet zomaar weg. Misschien is een kind wat onzeker en kan hij of zij wel wat zelfvertrouwen gebruiken? Of vindt een kind het lastig om zich te concentreren in de klas of misschien wil je zelf als ouders leren anders te reageren in bepaalde situaties? Een workshop of training kan uitkomst bieden. 

In deze nieuwsbrief lees je wat Centrum voor Jeugd en Gezin aanbiedt in de maanden september en oktober.  

Over onze workshops 

Opvoeden is leuk, maar soms ook best lastig. Hoe ga ik met de driftbuien van mijn peuter om? Hoe kan ik zorgen dat mijn kind beter luistert of beter slaapt? Iedere ouder kent deze vragen. 

Wij organiseren workshops, zowel online als op locatie, waar deze en vele andere vragen aan bod komen én waar je tips en ervaringen met andere ouders kunt uitwisselen. Hierbij alvast een kleine greep uit ons aanbod. Een compleet overzicht van onze workshops met informatie, data en tijden, kun je vinden op onze website! 

Gezins-UIT-agenda Spaarne Kids 

Naast het nieuwe schooljaar start ook het culturele seizoen. Spaarne Kids heeft de missie om gezinnen te inspireren met regionale activiteiten op het gebied van Cultuur, Sport, Toneel, Muziek, Natuur en Spelen.  

Hier vindt u de nieuwe editie van Spaarne Kids, met een overzicht van de leukste activiteiten in de maanden september en oktober.