De Zuidwester Nieuwsbrief

Contact

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Nieuwsbrief

Beste ouder(s), verzorger(s),

Hoewel het weer anders doet denken, is de lente begonnen en starten we het laatste stuk van het schooljaar.

Helaas is het nog niet verantwoord om het kamp Naaldenveld door te laten gaan. Maar de kampcommissie zit niet bij de pakken neer! We gaan in de week van het Naaldenveld nét doen of we niet op school zijn maar op kamp. Dat betekent dat er gedurende de week allemaal ‘kampactiviteiten’ zullen plaatsvinden in en rondom school. Later zult u er meer over horen. We hebben er nu al zin in! Als u het leuk vindt om (binnen de coronarichtlijnen) mee te helpen bij dit alternatieve kamp, dan kunt u zich daar te zijner tijd bij de leerkracht van uw kinderen of via de OV voor opgeven.

We zijn sowieso lekker aan het omdenken. De Koningsspelen zijn nu ook in een andere vorm gegoten en zullen in en rondom school plaatsvinden. Verderop in de nieuwsbrief leest u er meer over.

En de slagwerklessen voor de hele school, mede mogelijk gemaakt door de OV, waren ook een groot succes!

Dan nog even een huishoudelijke mededeling. Als uw kind met de fiets naar school komt, laat de fiets dan in een fietsenrek plaatsen en niet langs het hek. De stoep is al smal, en met al die fietsen langs het hek kan er geen wandelwagen meer langs. Alvast bedankt!

Sharon Rijnbeek en Femke Nijbroek

 

 

 

 

 

 

 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 1 en 2

Wat een feest was het voor de kleuters de week voor Pasen!

Het feest begon met de slagwerkworkshop – die alle groepen van De Zuidwester kregen – van Pepijn Zwaanswijk. De kinderen oefenden ritmes op verschillende ‘trommels’. Daarnaast bewogen zij op die ritmes en voerden allerlei verschillende oefeningen uit. Ieder kind kreeg aan het eind van de workshop de mogelijkheid om een eigen ritme te maken.

Ook hebben wij het thema Museum afgesloten, waar de kinderen drie weken lang over geleerd en aan gewerkt hebben. Omdat we het thema dit jaar niet af konden sluiten met een echt bezoekje aan een museum, hebben we ons eigen museum gemaakt! In het museum waren de kunstwerken van de kinderen te zien, zelfgemaakt en van huis meegenomen. Bij meester Pieter werd eerst een kaartje gekocht, voordat je daadwerkelijk het museum in mocht. Eenmaal in het museum hebben de kinderen hun ogen uitgekeken!

En heerlijk weer was het! De kleutergroepen maakten dan ook van de gelegenheid gebruik om lekker te picknicken in het parkje tijdens lunchtijd.

 

Het feest werd afgesloten met het paasontbijt. Wat hadden de kinderen hun eigen paasdoos – waar heerlijke lekkernijen in verstopt zaten – mooi versierd! En wat zag iedereen er mooi uit in onesie of pyjama. Ontzettend gezellig was het!

Nieuws uit de groepen 5

Groep 5A heeft kuikens! De afgelopen 3 weken hebben er in de klas eieren in een broedmachine gelegen. De kinderen hebben de eieren verzorgd. Zij hebben hiervoor de temperatuur en de luchtvochtigheid moeten bijhouden en meten, maar ook water moeten bijvullen. Vandaag zijn de kuikens uitgekomen. De kinderen hebben zelfs bij een van de eieren kunnen zien dat het kuikentje eruit kwam! De komende 2 weken zullen de kuikens in de klas in een verblijf zitten en zullen de kinderen ze gaan verzorgen.

Verder is groep 5 al enkele weken bezig met het bouwen van Een stad van de toekomst. Dat doen zij in tweetallen. Deze week wordt het project afgerond en zullen alle bouwwerken, zowel huizen als voertuigen, tentoongesteld worden.

In groep 5B wordt er af en toe nagedacht over een raadsel: een Grej of the day. Bijvoorbeeld De mascotte van Brussel, Ze schreef haar eerste gedichtje als kleuter of Waggelaar op het ijs. Op de vrijdag na de bekendmaking van het raadsel krijgen de kinderen een korte microles van een minuut of 10 over het onderwerp. Zo leerden ze al van alles over de Eiffeltoren, pinguïns, braille, Manneke Pis, Annie M.G. Schmidt en het monster van Lochness. In een apart schrift worden alle wetenswaardigheden bewaard. En passant leren ze ook nog waar in de wereld deze onderwerpen zich afspelen. En dat terwijl topografie pas in groep 6 uitgebreid aan de orde komt. Een leuke voorsprong 🙂.

Nieuws uit de groepen 6

Aanstaande vrijdag 9 april gaan de kinderen van de beide groepen 6 voor het eerst naar de schooltuinen. Alle leerlingen hebben voor hun eigen tuintje een naambordje gemaakt.

We gaan een logboek bijhouden en we gaan van alles leren volgens een teeltplan. Wat komt waar te staan en wanneer? Hoe krijgen alle planten genoeg ruimte en licht? Passen alle gewassen in de tuin? En kan het plantje op het juiste moment groeien en geoogst worden?

Een rekenles met lego

De kinderen uit groep 6B hebben in tweetallen kunnen ontdekken hoe je een bouwwerk kunt omschrijven met een schematische tekening. Door ruimtelijk te redeneren en systematisch verschillende mogelijkheden na te gaan, kunnen ze een bouwsel maken op grond van de informatie op diverse bouwtekeningen.

Net als in groep 5B wordt er ook in deze groep met regelmaat gewerkt aan een raadsel van Grej of the day.

Even voorstellen… de leerlingenraad

Op school hebben we een leerlingenraad. De leerlingenraad denkt mee over alles op school. De leerlingen uit de raad komen regelmatig bij elkaar. Ook luisteren ze naar de andere leerlingen: zijn er nog dingen die spelen en die namens de leerlingen besproken moeten worden? De leerlingenraad doet het!

Dit zijn de kanjers van de leerlingenraad van dit jaar: Marnix, Gijs, Elize, Elisah, Koen, Finn. Sam en Jente hebben zich daarbij aangesloten. Zij stellen zich graag aan u voor.

Hoi ,

Ik ben Jente en ik zit in de leerlingenraad. Ik ben gekozen en ik hoop dat ik ideeën van mijn klasgenoten goed naar de eerlingenraad breng en dat ze tevreden zijn met mij in de leerlingenraad. Ik zit op paardrijden en dat doe ik nu drie jaar. Mijn lievelingskleur is blauw. Ik hou heel erg van pizza. Ik haat spruitjes. Mijn lievelingsdieren zijn een paard, hond, kat en konijnen. Mijn lievelingsvak is rekenen. Naast school en paardrijden doe ik ook: spelen met vriendinnen, chillen en stoeien met m’n broer en fietsen. Ik bedenk veel dansjes met m’n vriendinnen. En ik en mijn vader rijmen veel en dat doen we graag. Mijn vader en ik doen ook aan zacht en slowmotion vechten. Ik zit op De Zuidwester in 5B.

Groetjes van Jente


Hoi,

Ik ben Sam en ik zit in de leerlingenraad. Mijn hobby is hockey. Mijn lievelingskleur is blauw. En mijn lievelingseten is pizza. En ik chil met mijn vriendinnen op de bank met popcorn en een film. En mijn lievelingsvak op school is spelling. Ik zit in groep 5A en ik hoop dat ik goede dingen bedenk voor de leerlingenraad.

Groetjes van Sam

Slagwerkworkshops De Zuidwester

Afgelopen week hebben álle leerlingen van De Zuidwester een slagwerkworkshop gevolgd. Omdat de cultuurweek niet kon doorgaan, heeft de cultuurwerkgroep dit samen met de OuderVereniging georganiseerd. De workshops werden gegeven door Pepijn Zwaanswijk. Hoewel sommige kleuters niet boven de trommels uitkwamen, wisten zij er een muzikaal feestje van te maken. Hier vindt u een kleine foto-impressie; wat hebben we genoten!

Mocht u het trouwens leuk vinden om ook bij de OV te komen, dan kunt u mailen naar ov@zuidwester.com.

Koningsspelen 2021

Ook dit jaar zullen de Koningsspelen er anders uitzien dan normaal. Vorig jaar hebben we deze sportdag thuis gevierd, maar dit jaar vieren we het kleinschalig op school!

Op 23 april a.s. gaan we er een gezellige en sportieve dag van maken in de eigen klas en buiten met de parallelklas.

Tijdens de Koningsspelen zullen alle klassen gezellig versierd zijn, met oranje, rode, witte en blauwe versiering. Iedereen komt deze dag verkleed als sporter (joggingbroek, judo pak, voetbaltenue, paardrijbroek etc.) naar school. Met de bovengenoemde kleuren als accent.

De dag zullen we in alle klassen op dezelfde manier feestelijk openen! Ook spelen alle kinderen een toernooi in de gymzaal, doen zij beweegactiviteiten in de klas doen, wordt er buiten gespeeld en voeren zij creatieve opdrachten uit met als thema Olympische Spelen.

Ook dit jaar heeft Kinderen voor kinderen weer een lied en dans uitgebracht voor de Koningsspelen. ‘Zij aan zij’ heet dit nieuwe nummer. Op school zullen we dit de komende tijd vaak laten horen, zien en oefenen. Dit kan je thuis natuurlijk ook doen!

De sportcommissie is druk bezig met de voorbereidingen van de Koningsspelen; wij hebben er zin in!