De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 2021-12-09

Beste ouder(s), verzorger(s),

Wat gebeuren er toch veel leuke dingen op school!

Uiteraard was sinterklaas een gezellige dag met pieten die er een hobby van maakten om schoenen en cadeautjes hoog aan het plafond te hangen… Voor de kinderen die thuis in quarantaine zaten, had Sinterklaas gelukkig nog een videoboodschap. Ondertussen zijn de klassencadeautjes al lang en breed uitgepakt en is de school zich aan het verheugen op kerst.

Een speciaal woord van dank aan alle ouders die ons ook in deze tijd helpen met alle voorbereidingen. En voor de ouders die geholpen hebben met het versieren voor sint en kerst: de school ziet er alweer prachtig uit. Bedankt!

Onze vrijwillige conciërge Rinus is druk bezig om alle kinderen in aanraking te laten komen met schaken. Hij vertelt dat de kinderen niet kunnen wachten tot ze écht kunnen schaken, en dat als de schaakborden in de klas worden neergezet, er meteen driftig (een poging tot) schaken gedaan wordt.

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


 

 

 

 

 

 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 3

Met Lijn 3 zijn we met het nieuwe thema Mijn lijf begonnen. Alle onderdelen en hun functies worden besproken, zelfs hoe poep wordt gemaakt. Er is ook een dokterspost in de themahoeken ingericht, waar kinderen worden verbonden en ogen worden getest.  

VNL (vernieuwd niveau lezen) 

De kinderen lezen nu dagelijks 15 minuten in een leesboekje op hun niveau en naar eigen keuze. Als het boek uit is, mag er een leuke, spannende, grappige bladzijde worden voorgelezen aan de groep. Na afloop krijgen ze feedback in de vorm van complimenten: “Je hebt goed hard voorgelezen; ik kon het goed verstaan” of “Je leest al plakkend, goed voorbereid.” En ook tips: “Oefen volgende keer iets langer, zodat je vlotter kan voorlezen”.  

Het rekenen is deze weken vooral het vertalen van een rekenverhaal op een plaatje naar een plus of min som. Dit is veel verwoorden van wat je ziet en bedenken of iets erbij komt (plus) of weggaat (eraf/min). Gelijk oefenen we ook het handig rekenen dat je helpt bij automatiseren van sommen. De kinderen moeten in rijtjes sommen op zoek naar de +1, +2, -1,-2 en de dubbelsommen. Die antwoorden kun je zonder tellen al weten.

Het rekenrek is geïntroduceerd en hier zetten we getallen tot 20 mee op en rekenen we de lastige sommen mee uit, tot we die ook geautomatiseerd hebben.

Ook zijn we weer getallen op de getallenlijn tot 50 aan het plaatsen/schrijven. Om dit goed te kunnen, doen we af en toe een getallen dictee: schrijf je vijfendertig als 53 of 35? Ook een leuk spel voor onderweg is het oplezen van nummerborden en huisnummers. In een boek de bladzijde opzoeken en natuurlijk bingo spelen. 

Het Sinterklaasfeest liep afgelopen weken door alles heen en de stal werd iedere morgen geïnspecteerd op veranderingen. Ozosnel is zeker twee keer in de stal geweest. Er lagen mestballen in de stal en van ons stro, wortelen en water was duidelijk gegeten en gedronken. Ozosnel heeft ons getrakteerd op worteltjes op zijn verjaardag. Ook had de babypiet na het schoen zetten in het bedje gelegen, dat in het lokaal was neergelegd. Er is over dit alles veel gefilosofeerd in de groepen 3, dat begrijpt u vast wel. 

3 december bezocht Sinterklaas met wel 2 pieten de groepen en mochten de kinderen in de schatkamer hun eigen cadeau uitzoeken. Wat zag het er daar weer prachtig uit.  

Nieuws uit de groepen 4

Nienke en ik zijn alweer een week of vijf aan het werk in groep 4A. Wat hebben de kinderen ons goed op weg geholpen. Als we iets niet wisten te vinden, hoefden we maar te roepen en het werd geregeld. Heel fijn hoor. Nu kunnen we het (bijna) zelf 😉. Zij zijn niet de enige die ons op weg geholpen hebben; ook Renee en Monique hielpen ons wanneer nodig.  

Genoeg over ons. Wat hebben de kinderen in groep 4 de afgelopen weken gedaan? Natuurlijk stond alles in het teken van Sinterklaas. In de gang stond een stal van Ozosnel. Mocht hij een keer willen uitrusten, dan kon hij op De Zuidwester even op stal. Er is gezongen, geknutseld en we hebben verhalen voorgelezen over Sint en piet. O ja, niet te vergeten, de kinderen hebben hun schoen op school gezet en er is pietengym geweest. In de ochtend kwamen er al veel pietjes de klas in. 

Voor zingen hebben we de afgelopen 5 weken les gehad van juf Susan. De kinderen vonden dat erg leuk. Snappen wij. De lessen waren erg afwisselend. Ze komt helaas nog maar 1 keer. 

Bij rekenen starten we deze periode met de tafels. Bij het klokkijken leren de kinderen wat een minuut en een kwartier is. De oppervlakte en de omtrek komen ook nog voorbij. Kortom, genoeg te doen en te leren. Bij spelling worden nieuwe categorieën geleerd, maar er zal ook gestart worden met het leren van de werkwoorden. Die zullen ook bij de toets van blok4 getoetst worden.

Elke dag lezen de kinderen. Station Zuid, Roetsjen en VNL hebben allemaal te maken met lezen. Dit staat van maandag t/m vrijdag op het rooster. Het is van groot belang dat de kinderen leesmeters maken. 

Nieuws uit de groepen 7

 

 

 

 

 

Ook in de groepen 7 is Sinterklaas gevierd. De kinderen hebben allemaal een mooie surprise en een raadselachtig gedicht voor elkaar gemaakt. Op het laatst werd er natuurlijk nog even geraden: voor wie is de surprise en wie heeft ‘m eigenlijk gemaakt? 

Inmiddels staat de kerstboom er alweer en klinken de kerstliederen ’s ochtends door de gangen van De Zuidwester. 

Met Blink Wereld zijn wij begonnen aan het thema Altijd onderweg. In de opdrachten vormen de kinderen zich een beeld van emigratie met alles wat daarbij hoort: emigratie in vroegere tijden, migratie van planten en dieren, redenen om te emigreren, de eigen familiegeschiedenis, de ontvangst in een nieuw land, de verschillen tussen culturen en de kennis die je moet opdoen om in het andere land te integreren. In het eigen onderzoek bedenken de kinderen naar welk land zij zouden willen emigreren. Over dat land maken ze een presentatie. 

Bij spelling zijn wij bezig met de leenwoorden zoals croissant, quiz, ticket. Maar ook documentaire en barbecuevlees zijn woorden die de kinderen leren schrijven. Gooi dat in een zin samen met werkwoorden in de verleden, voltooide of tegenwoordige tijd, voeg daar een bijvoeglijk naamwoord aan toe, wat onderwerpen, lidwoorden en leestekens en je bent klaar. Welkom in groep 7. 

 

Nieuws uit de groepen 8

17 en 24 november jl. hebben de kinderen het Coornhert Lyceum bezocht. We zijn door de conrector in de grote aula ontvangen. Daar hebben de kinderen gelegenheid gekregen om vragen over de middelbare school en het Coornhert te stellen. Vervolgens werd de groep in tweeën verdeeld. De ene groep kreeg eerst Franse les en de andere groep geschiedenisles. Vervolgens werd er gewisseld van klas.

In de Franse les hebben we geleerde hoe we Franse woorden kunnen herkennen en we kunnen in het Frans al vragen hoe het gaat, onszelf voorstellen, zeggen hoe oud we zijn en vertellen waar we wonen.

Beide groepen hebben drie documentaires van het International Documentary Film Festival Amsterdam in de Schuur (voorheen Toneelschuur) gezien.

In de klas zijn we met spelling bezig met het onbeklemtoond meervoud, zoals de bangeriken en haviken. In de rekenlessen zal cijferend vermenigvuldigen en het delen met een breuk centraal staan.

Met taal werken we aan het thema Microben. In de klas staan diverse potjes met etenswaren erin. De kinderen vullen bijna dagelijks een logboek in en letten op verandering van kleur, schimmels etc. Aansluitend bij dit thema hebben de kinderen met microscopen gewerkt. In de klas stonden acht microscopen klaar met verschillende preparaten. Iedereen kreeg per microscoop 15 seconden de tijd om het preparaat te bekijken.

Vervolgens werd dat beschreven op het werkblad en er werd een tekening gemaakt. Op de preparaten waren onder andere kikkersperma, huidmondjes, bacterie, schimmels en menselijk bloed te zien.

Talentfluisteren

Het ontdekken en benoemen van je eigen talenten draagt bij aan een positief zelfbeeld. Talentontwikkeling maakt je veerkrachtiger en weerbaarder, zodat je beter kunt omgaan met de uitdagingen die op je pad komen. Talent gaat over elke activiteit die vanzelf gaat en die voldoening oplevert. Die maakt dat de tijd vliegt en dat je je batterij oplaadt. Op onze school zitten leerlingen met ieder hun eigen palet aan talenten. In deze nieuwsbrief staan we stil bij de talenten Mooimaker en Ontrafelaar.

Mooimaker

Jij bent steeds op zoek naar schoonheid. Bij alles wat je doet, zoek je naar een manier waarop het er nog net iets mooier kan uitzien. Je bent tevreden als je er goed uitziet en je geniet van een mooie omgeving.

Valkuil: Verlies niet te veel tijd met zoeken naar het allermooiste; soms is ‘gewoon mooi’ al goed genoeg.

Ontrafelaar

Je houdt van erg moeilijke en ingewikkelde dingen. Je ziet snel waar de knoop zit of hoe iets in elkaar steekt. Je wordt blij als je snapt hoe iets werkt. Je kunt ingewikkelde dingen duidelijk uitleggen. Dat talent komt tot zijn recht in een omgeving waarin jij anderen structuur en inzicht geeft en ondersteunt.

Valkuil: Als je een probleem hebt doorgrond, neem dan een besluit. Blijf niet eindeloos analyseren, maar baken de tijd die je aan een probleem besteedt van tevoren af.

Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen.