De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 3 februari 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

Het was me wel een week…. groepen die thuisonderwijs kregen, leerkrachten en heel veel kinderen die in quarantaine moesten. We hopen dat we de ergste storm doorstaan hebben en dat we in ieder geval na de voorjaarsvakantie weer in rustiger corona-water terecht komen.

Ondertussen is er meer duidelijkheid over het ventilatiesysteem voor in de oudbouw (in de nieuwbouw is de ventilatie al helemaal op orde). De installatie staat voor oktober ingepland. Het blijkt een hele operatie om alles te installeren en de verschillende vakmensen goed in te plannen. Maar het komt eraan in ieder geval.

Onze wijkagent Arno de Jonge heeft contact met ons opgenomen, omdat hij zorgen heeft over het ontbreken van fietsverlichting. In de ochtend is het druk, donker en vaak ook regenachtig. We willen jullie erop attenderen dat veel fietsers (jong en oud) zonder licht fietsen. De verkeerssituatie rondom school is al niet ideaal, maar in dit geval kunnen we er op een makkelijke manier voor zorgen dat het toch veiliger wordt. Controleer de fietsen dus, en wees zichtbaar op de weg.

Binnenkort komt ons nieuwe rapport online; achter de schermen wordt alles klaargezet en voorbereid. Veel ouders hebben gekeken naar ons webinar erover en ook veel ouders die achteraf informatie hebben gevraagd en gekregen. Nog even en het is zover!

En wisten jullie dat meester Pieter percussie-les aan het geven is bij de kleuters? Er werd een hoop getrommeld in ieder geval!

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


 

 

 

 

 

 

 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 1 en 2

Gezondheid

Na de kerstvakantie zijn de kleuters aan de slag gegaan met het thema Gezondheid. Hoe toepasselijk in een periode waarin het in de wereld gaat over de gezondheid van ieder mens.

De kinderen leerden bijvoorbeeld over de apotheek en het ziekenhuis. Die waren in de klassen ook te vinden, als ingerichte hoek om te spelen. Daarnaast werd er aandacht besteed aan sport en voeding.

Met bouwmaterialen hebben we ziekenhuizen gebouwd en elkaars lichaam nagemaakt. Er werd geknutseld: stethoscopen geregen en doktersjassen gevouwen. We hebben liedjes gezongen en veel boeken gelezen.

Zelfgekozen prentenboek

Het volgende thema waaraan we gaan werken, verschilt per klas. We gaan namelijk aan de slag met een door de klas gekozen prentenboek:

Groep 1/2 A Andre het astronautje
Groep 1/2 B Pluk van de Petteflet
Groep 1/2 C Andre het astronautje
Groep 1/2 D Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over dino’s
Groep 1/2 E Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over dino’s

Dit thema zal tot aan de voorjaarsvakantie duren.

Nieuws uit de groepen 5 en 6

Groepen 5

In groep 5 zijn we aan het onderzoeken wat de verbeteringen zijn van uitvindingen, zoals de telefoon, de verwarming en de auto. Met rekenen zijn we toe aan steeds lastigere deelsommen en gaan we weer verder met klokkijken. Daarnaast komen ook allerlei leuke dierenfeitjes om de hoek kijken bij taal.

Met meester Erik kleien we monsters of maken we ze van papier-maché. De Cito’s zijn allemaal afgenomen; we kunnen weer door in ons oude vertrouwde ritme.

Groep 6

Ook in groep 6 zitten de Cito’s er weer op; we hebben allemaal hard gewerkt. Bij spelling zijn we bezig met het stoffelijk bijvoeglijke naamwoord en het cadeauwoord. Voor rekenen zijn we aan de slag gegaan met kolomsgewijs rekenen met minsommen, wat een voorloper is van het cijferend rekenen. En bij Blink zijn we zelf onderzoeken gestart naar bijzondere bewoners.

Talentfluisteren

Talentontwikkeling is er overal. Toch zijn we ons niet zo bewust van onze talenten. We doen nu eenmaal de dingen graag waar we blij van worden, zonder dat we daar echt bij stilstaan. Voor de één is dat je omgeving mooi maken en voor de ander is dat veel op zoek zijn naar nieuwsfeitjes. Bij ons op De Zuidwester maken we onze leerlingen steeds meer bewust van hun eigen talenten. Hoe meer je je bewust bent van je eigen talenten, hoe beter je ze op bepaalde momenten kunt inzetten. Daarnaast zal het opdoen van veel positieve ervaringen je veerkracht geven in het leven. Bij Talentfluisteren hebben we 40 veelvoorkomende talenten een naam gegeven. We willen u, als ouder, kennis laten maken met deze talenten. In deze nieuwsbrief leest u over de talenten Stille helper en de Trouwe vriend.  

Stille helper 

Je doet graag iets voor anderen, zodat zij kunnen schitteren. Een beloning voor je hulp, een bedankje of complimentje, dat vind je genoeg. Je hoeft niet op de voorgrond te staan en applaus vind je zelfs vervelend. Je vindt het wel fijn als jouw bijdrage ook aandacht krijgt. 

Valkuil: Wat je aan iemand geeft en wat je ervoor terugkrijgt, moet wel in evenwicht blijven. Als je het gevoel krijgt dat jouw hulp niet meer gewaardeerd wordt, bespreek het dan.  

Trouwe vriend 

Je kent veel mensen, maar je hebt maar een paar goede vrienden. Voor hen ga je door het vuur. Je gaat ook zorgvuldig om met anderen, al ben je niet met ze bevriend.  

Valkuil: Leg uit dat je mensen eerst wat beter wilt leren kennen, voordat je iets meer over jezelf vertelt. Als iemand jou kwetst of laat vallen, voel je je teleurgesteld. Daarmee moet je leren omgaan.  

Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen.