De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 24 maart 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

Wat zijn we bezig een geweldig bedrag op te halen voor Oekraïne! Momenteel staat de teller van onze Giro 555 Zuidwester collectebus al op € 3505,-!!

Wat extra leuk is, is dat de kinderen zelf met initiatieven zijn gekomen en zo dit geld hebben opgehaald. Zo zijn er een heleboel statiegeldflessen opgehaald en heerlijke cupcakes gebakken. Maar er zijn ook klusjes in huis gedaan, zoals de vaatwasser uitruimen. En er wordt kunst gemaakt om te verkopen. In de nieuwsbrief leest u ook een stukje van Polly, Marley, Vere en Isabel uit groep 6 over welke acties zij opgezet hebben. En ze hebben nog tips om te delen ook!

Veel leesplezier!

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


 

 

 

 

 

 

 


NPO-gelden De Zuidwester

Wilt u meer weten over de besteding van de NPO-gelden bij ons op school? We hebben er samen met de MR een brief over geschreven. U kunt deze hier lezen.


Geld voor Oekraïne

Polle, Marley, Isabel en Vere hebben geld opgehaald voor Oekraïne. Omdat we het heel erg vinden wat er aan de hand is in Oekraïne. Dus we hebben geld opgehaald door statiegeldflessen, cupcakes en koekjes te bakken. We hebben in totaal 263 euro en 42 cent opgehaald.

Wij gingen opsplitsen zodat het sneller ging. We hebben het in twee dagen gedaan. We hopen dat de oorlog snel stopt. We gaan nog verder met geld ophalen voor Oekraïne en hopen dat het helpt. Wij hopen dat jullie ook in actie komen en ook veel geld ophalen.

We vinden het ook oneerlijk voor de mensen in Rusland die geen oorlog willen. Daardoor mogen zij niet meedoen aan de Olympische spelen. Veel beroemde mensen zijn het niet met de oorlog eens en dat laten ze ook zien. Ze gaan bijvoorbeeld bij een voetbalwedstrijd een spandoek laten zien met NO WAR erop. En ook veel mensen gaan protesteren. Maar in Rusland, als je daar protesteert, dan word je naar een strafkamp gebracht. Dat vinden wij niet goed van Vladimir Poetin. We vinden het heel erg dat mensen in Oekraïne geen eten meer kunnen kopen omdat ze te bang zijn om naar buiten te gaan. Sommige mensen plaatsen ook fake dingen op het internet die je NIET MOET GELOVEN, want dat hebben ze allemaal zelf gemaakt.

TIPS OM SNELLER GELD TE VERDIENEN VOOR OEKRAÏNE:

TIP 1: opsplitsen als je met z’n vieren, zessen of meer bent👭
TIP 2: koekjes, cupcakes en dat soort dingen bakken🧁🍪
TIP 3: statiegeld-flessen ophalen en aan mensen vragen🍾🧑‍🦲💵
TIP 4: heitje voor karweitje 💸
TIP 5: dingen verkopen die je niet meer gebruikt🪁🪀🚂
TIP 6: vragen of ze geld willen doneren 💵💸
TIP 7: op straat een dansje doen voor geld 👯‍♀️💃
TIP 8: tekening maken met de Oekraïnes vlag

Deze brief is gemaakt door Polle van Wort, Marley de Graaf, Vere Verzijl en Isabel Amse uit groep 6A.

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit groep 3

In de groepen 3 starten wij komende week met het thema Kunst. Je kunt naar kunst kijken, of zelf kunst maken. Kan iedereen dat, kunst maken? Wat is kunst eigenlijk? In dit thema maken de kinderen kennis met de aspecten van beeldende kunst als schilderen, beeldhouwen, kleuren en technieken. We leren dat mensen heel lang geleden al schilderden. We onderzoeken ook hoe je zelf verf kunt maken met materialen uit de natuur.

Na afloop van dit thema wordt de voorjaarssignalering afgenomen. In de leeslessen van dit thema wordt daarom veel stof herhaald en gaat het vooral om vlot en correct lezen.

Met rekenen werken wij nu met de 5-sommen (optellen), rekenen met verwisselen en het antwoord weten zonder te tellen. Eigenlijk noemen wij dit ‘Lui rekenen’. Steek een volle hand op; dit zijn altijd 5 vingers (dat hoef je dus niet te tellen) en 3 vingers op je andere hand: 5+3 = 8 Doe je handen in de lucht en draai je om dan zie je 3+5 = 8 Dit is ‘Lui rekenen’, je hoeft het niet te tellen je ziet het antwoord.

Verder gaan wij ontdekken dat je door vouwen en 1 keer knippen een fotolijstje kan maken.

 

Nieuws uit groep 4

In de groepen 4 zijn we de tafels uit ons hoofd aan het leren. Momenteel staat de tafel van 6 op het programma. We zingen, springen, spelen spelletjes en maken sommen in het schrift. Alles om de sommen uit ons hoofd te leren.

Het thema Terug naar de tijd van de dino’s sluiten we bijna af. Op vrijdag 1 april sluiten we het thema definitief af met een kijkmiddag voor ouders van de groepen 4. Inmiddels hebben we een sprong gemaakt in de tijd en zijn we beland in de laatste ijstijd. Mammoeten, sabeltandtijgers en oermensen troffen we daar. We bekeken grottekeningen uit die tijd. Zelf hebben we ook een grottekening gemaakt.

Nieuws uit groep 8

Voortgezet Onderwijs

Woensdag 16 maart jl. was voor de kinderen in groep 8 een spannende dag: de loting voor de middelbare school vond plaats. Soms zorgde dit voor grote blijdschap en soms viel er een teleurstelling te verwerken. Deze week is de EigenWijzer ingevuld. Een document waarin zij zelf kunnen aangeven waarin ze goed zijn of waarbij zij nog hulp nodig hebben. De mentor gebruikt dit volgend jaar als gespreksstarter.

Eindtoets

Betekent bovenstaande dan dat groep 8 klaar is met schoolwerk? Allerminst. Eind april staat de eindtoets nog op het programma, dus veel kinderen zijn bezig om extra oefentijd te steken in de onderwerpen waarvan zij zelf vinden dat er nog ruimte voor verbetering is.

Jeugdjournaal

De afgelopen twee weken zijn de kinderen in het kader van het taalthema Televisie en het Blinkthema Machtige Media bezig geweest met het bedenken, plannen, filmen en editen van hun eigen journaaluitzending. Plannen op papier uitvoeren in het echt is soms lastiger dan je denkt.

Vervolgens aanpassen aan de ontstane situatie is dan de uitdaging. Krijgen we het op tijd af? Hebben we voldaan aan de opdracht?

Speeddaten met boeken

Soms is het tijd voor een nieuwe kijk op stappen die je al bijna je hele basisschoolloopbaan herhaalt. Het uitzoeken van een leesboek is er zo een. De kinderen van groep 8 hebben afgelopen week leren speeddaten met boeken.

Pak een boek, bekijk de buitenkant en lees de flaptekst. Sla vervolgens het boek op een willekeurige pagina open om twee minuten te lezen. Leest het lekker weg? Interesseert het verhaal je? Sla het boek na twee minuten dicht om het vervolgens te ruilen met iemand in de klas en binnen een halve minuut weer aan het volgende boek te starten. Toch leuk dat kinderen boeken (her)ontdekken die ze vanuit de kast niet zomaar zouden hebben gepakt.

Oorlog, vrede en cultuur

Na de voorjaarsvakantie zijn wij gestart met het thema Oorlog, vrede en cultuur. Een veelomvattend thema en vooral aansprekend. Aan de hand van de serie 13 in de oorlog leren we nu ook om aantekeningen te maken volgens de Cornell-methode. Best lastig om te kijken, te luisteren en te noteren tegelijk.

Na ongeveer de helft van de afleveringen lukt het bij veel kinderen al heel aardig. De informatie proberen we waar mogelijk natuurlijk ook te koppelen aan de actualiteit.

Kijkmoment

Naar aanleiding van bovenstaand thema gaan de kinderen na de meivakantie in groepjes over verwante onderwerpen presentaties/kraampjes maken die u kunt komen bewonderen op het kijkmoment van groep 8. Over de exacte datum en tijd zullen wij u later informeren.

 

Nieuwsbrief Talentfluisteren

Iedereen heeft zijn eigen palet aan talenten in zich. Talent is iets wat eigenlijk vanzelf gaat en waar je blij van wordt als je ermee bezig bent. Dat kan bijvoorbeeld het ontrafelen van ingewikkelde dingen zijn of het bedenken van allerlei ideeën. Als je met je talent bezig bent, kom je in een flow en raak je de tijd uit het oog. Wanneer we ons bewust zijn van onze talenten kun je ze ook heel bewust gaan inzetten. Daarnaast versterkt dit bewustzijn je zelfbeeld en zelfvertrouwen, waardoor je veerkracht opbouwt.

Bij ons op De Zuidwester maken we onze leerlingen steeds meer bewust van hun eigen talenten. In de nieuwsbrieven van dit schooljaar staan we steeds even stil bij 2 talenten. Hiermee willen we u, als ouder, kennis laten maken met de talenten, zoals we die ook met onze leerlingen bespreken. In deze nieuwsbrief leest u over de talenten Woordkunstenaar en Zichtbare presteerder.

Woordkunstenaar

Prachtige zinnen maken je blij. Als je de juiste woorden vindt voor wat je wilt zeggen, voel je in je buik dat het klopt. Die woorden uitspreken of opschrijven, daar geniet je van. Woordgrapjes en grappige versprekingen maken jou aan het lachen.

Valkuil: Praten gaat voor jou vanzelf, waardoor je er niet altijd aan denkt anderen ook aan het woord te laten. Laat ze meepraten en stel vragen.

Zichtbare presteerder

Als jij iets doet of maakt, heb je graag dat anderen dat mooi en belangrijk vinden. Je wilt dat ze zien wat je hebt gemaakt. Je geniet van complimentjes en van de waardering die anderen tonen voor het resultaat van je werk en je talent.

Valkuil: Maak niet alleen iets om bij anderen te scoren. Zorg dat wat je doet bij jou past en dat je plannen realistisch genoeg zijn om uit te voeren.

Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen.

Volleybaltoernooi

Op woensdagmiddag 9 maart vertrokken er zes teams naar de Yvonne van Genniphal voor het volleybaltoernooi. Onder leiding van meester Pieter en een aantal ouders fietsten de kinderen naar de hal.

Een aantal meidenteams, jongensteams en een gemengd team hebben meerdere wedstrijden gespeeld. Ze deden het ontzettend leuk! Er is gewonnen, verloren en gelijk gespeeld. Elke wedstrijd was leuk om te zien en de sfeer onderling was top. Om te spelen tegen andere scholen was ook een leuke, nieuwe uitdaging.

Het meidenteam met Marthe, Evy, Fleur en Emily speelde finalewedstrijden. Zij eindigden uiteindelijk op de 4e plaats. Ook het gemengde team, met Quin, Julian, Mick en Sara, mocht finalewedstrijden spelen. Zij hebben de 2e prijs in ontvangst mogen nemen!

Op donderdagavond was het de beurt aan de leerkrachten. Laura, Renee, Jessica, Maaike, Daphne, Marieke en Kelly hebben wedstrijden gespeeld tegen zowel basis- als middelbare scholen. Wat een leuk toernooi!

GGDFlits Doe mee met de Kindermonitor!

Op 3 maart kreeg een grote groep ouders in de regio Kennemerland een uitnodiging voor de Kindermonitor. Dit is een groot onderzoek van GGD en JGZ Kennemerland naar de gezondheid, welzijn en leefstijl van 0 t/m 11-jarige kinderen. In deze brief kunt u hierover meer lezen.

Evenement Boerderij Zorgvrij

Boerderij Zorgvrij sluit zondag 27 maart a.s. het jubileumjaar van het 40-jarig bestaan af met een evenement. Hier vindt u alle informatie.