De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 8 september

Beste ouder(s), verzorger(s),

Wat hebben we een fijne, warme en zonnige start gemaakt in het nieuwe schooljaar!  Zoals jullie al hebben kunnen lezen en zien in het vorige bericht, hebben we in de klassen en in de hallen nieuw meubilair. De kinderen zitten graag aan hun nieuwe tafels en maken met plezier gebruik van de nieuwe werkplekken in de klas en in de hal. Het nieuwe kleuterlokaal van juf Larissa is een verrijking.

De OuderVereniging heeft ook de eerste vergadering alweer gehad en er staan weer gezellige evenementen op de agenda voor dit schooljaar. Mocht u de OV hierbij willen helpen, al is het maar voor een paar uurtjes, dan bent u van harte welkom.

Over gezellige momenten gesproken… de leerlingenraad vond het hoog tijd om het schoolplein officieel te openen. Binnenkort is het zo ver, en het belooft een goed feestje te worden met muziek en volgens mij iets met extra buitenspelen op de dag van de opening. Maar…. nog niks vertellen, want het is nog geheim! In de volgende nieuwsbrief vertellen we meer….

Op naar weer een mooi en leerzaam schooljaar, we hebben er zin in!

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)

 


OV zoekt nieuwe leden!

Lijkt het je leuk mee te helpen met verschillende activiteiten binnen school en zo een kijkje achter de schermen te krijgen? Bijvoorbeeld bij de organisatie rondom Sint en Kerst, de kooktent tijdens kamp maar ook de schoolfotograaf en het verzorgen van alle versnaperingen tijdens de sportdag en bij de musical van groep 8? Momenteel heeft de OuderVereniging 8 leden onder wie we deze taken verdelen, maar extra hulp is altijd welkom!  

Meer informatie is te vinden op onze website.

Voor vragen of om je aan te melden, stuur een berichtje naar OV@zuidwester.com 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 1 en 2

De school is weer begonnen! Na zes heerlijk zonnige weken vakantie zijn de groepen 1 en 2 weer terug op school. Eerst nog wat onwennig, maar snel waren de kinderen weer heerlijk met elkaar aan het spelen.  

 

Na zo’n lange periode uit elkaar geweest te zijn worden regels en groepsnormen opnieuw bepaald. Kinderen die vorig jaar nog jongste kleuters waren zijn nu oudste kleuter, een aantal kinderen is doorgestroomd naar groep 3 en er zijn ook nog nieuwe kinderen bij gekomen. In deze periode van opnieuw aan elkaar wennen, is het van belang om veel aandacht te besteden aan de regels en afspraken. Daarom staat deze eerste twee weken in het teken van vakantie, de zomer en het oefenen van de regels en afspraken in en om de klas. 

Nieuws uit groep 5

Wat zijn we gezellig gestart in de groepen 5. De kinderen leerden wennen aan hun nieuwe lokaal, nieuwe plekken en nieuwe regels/afspraken met elkaar. Ook hebben we 2 nieuwe leerlingen welkom geheten in groep 5B: Vince en Flip. Wat gezellig dat zij de al leuke groep nóg leuker komen maken!

En met die vergrotende trap hebben we gelijk een mooi bruggetje naar de taallessen, waar we ons bezighouden met woorden die te maken hebben met het thema Noodweer. Welk woord kun je bijvoorbeeld aan het woord ‘heet’ toevoegen om het nóg heter te doen klinken ….?  

Ons taalthema sluit weer mooi aan bij het Blinkthema. Die gaat over aardse extremen: vulkanen, aardbevingen, overstromingen. Ontzettend interessant, maar soms ook een beetje een spannend onderwerp. We leren over de aarde, endogene en exogene krachten, we werken in het logboek en maken uiteindelijk een Powerpoint op de I-pad.  

Met rekenen zijn we aan het kijken hoe getallen als 584 zijn opgebouwd. Hoeveel honderdtallen, tientallen en eenheden zitten daarin? En het terugtellen met stappen van 100 of 10 door honderdtallen heen (525 – 515 – 505 en …..) 

De hersenen zijn weer ‘aan’ gezet de afgelopen week. En wat dóen ze hun best! 

Nieuw uit groep 6

Ook in groep 6 zijn de groepen fijn begonnen.

Zoals altijd start het schooljaar met de herhaling van reken- en spellingstof van eind groep 5. Zo zijn we met rekenen bezig met het optellen en aftrekken van getallen t/m 1000. De afgelopen week is er gestart met het maken van keer-sommen met de verschillende strategieën. Hiervoor is het erg belangrijk dat de kinderen de tafels goed beheersen. In groep 5 werd daar het hele jaar hard aan gewerkt en in groep 6 zal daar in het eerste halfjaar wekelijks nog een toets van worden afgenomen. Maar natuurlijk is het ook na dat eerste halfjaar belangrijk om hier de rest van het jaar zelf mee te blijven oefenen.  

Ook iets wat terug blijft komen in de rekenstof is het klokkijken. Bij de start van het schooljaar gaan we er vanuit dat de kinderen al behoorlijk kunnen klokkijken, maar natuurlijk komt er in de methode nog herhaling voor. 

Voor taal hebben we een begin gemaakt met het hoofdstuk Amsterdam en natuurlijk is daarbij het onderwerp dialect aan bod gekomen. Zoals altijd gaat les 1 over woordenschat. Voor het verbeteren van de woordenschat is het ook belangrijk dat u veel met uw kind leest. Er zijn veel leuke boeken te vinden in de bibliotheek. Voor Blink hebben we gekozen voor het thema Wereldse kinderen, wat weer mooi aansluit bij een stad als Amsterdam.

Buurtgezinnen.nl 

Buurtgezinnen.nl is een nieuw initiatief in Haarlem. Buurtgezinnen organiseert ondersteuning voor gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen). Deze gezinnen worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen).

Meer uitleg over Buurtgezinnen leest u hier. En voorbeelden uit Haarlem zijn hier te vinden.

Tegemoetkoming schoolkosten

Gaan uw kinderen naar school en heeft u een laag inkomen? De gemeente kan helpen met de Tegemoetkoming schoolkosten. Alle informatie vindt u hier in een brief van Gemeente Haarlem.  

Spaarne Kids culturele activiteiten

Met het nieuwe schooljaar start tevens het culturele seizoen! Wij hebben voor leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) weer een overzicht gemaakt van talrijke culturele activiteiten in september en oktober.

Met ideeën als cursussen bij Hart Haarlem, activiteiten in de Bibliotheek in de Kinderboekenweek, het Krakeling Festival, voorstellingen bij de Toneelschuur & Theater Haarlem, een dino tentoonstelling bij het Pieter Vermeulenmuseum en heel veel meer. Lees er hier alles over.