De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 23 september 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

We hebben een probleempje op school…. De muziekinstrumenten van de klassen die begonnen zijn of gaan beginnen aan de muzieklessen zijn binnen. Alleen is het, vanwege de verbouwing die nog bezig is, lastig om er een plek voor te vinden. We schuiven dus maar heen en weer met trommels, boxen en gitaren. Het is een luxeprobleem, dat wel.

De groepen 7 zijn begonnen met de Popwerkplaats, de groepen 4 zijn begonnen aan het project Zing ’t en de groepen 3 leren dat overal muziek in zit. Ook de andere groepen krijgen dit jaar een lessenserie muziek. Hopelijk hebben we dan wat meer plek om instrumenten onderdak te geven… 

Volgende week donderdag zal het schoolplein officieel geopend worden. De kinderen van de leerlingenraad hebben dit bedacht en georganiseerd. Vorig jaar moest het even uitgesteld worden, maar een feestelijke opening is natuurlijk te leuk om over te slaan. Verderop in de nieuwsbrief leest u er meer over! 

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


Teachers 4 Teachers

Van 5 tot en met 13 oktober zullen Sharon en ik niet op school aanwezig zijn. Wij reizen dan met Teachers 4 Teachers (T4T) mee naar Kenia. Goed onderwijs is voor ons belangrijk. Dat goede onderwijs is niet afhankelijk van een gebouw of andere faciliteiten, maar het begint met de mensen die voor de klas staan. Dat is zo bij ons op school, maar ook in de rest van Nederland en de rest van de wereld. Onderwijs is immers de toekomst.   

T4T is een organisatie van vrijwilligers met als doel de onderwijsontwikkeling in Kenia te bevorderen. Hier vindt u de link naar hun website T4T brengt onderwijsgevenden uit Nederland en Kenia met elkaar in contact en werkt samen met ongeveer 450 scholen in Kenia (in de kustprovincie Kwale ten zuiden van Mombasa). In Kenia wordt nauw samengewerkt met de regionale Keniaanse overheid die het programma heeft opgenomen in haar onderwijsprogramma. In Nederland ondersteunt een aantal schoolbesturen, waaronder Spaarnesant, het werk in Kenia financieel en door personele inzet te leveren. 

Sharon en ik reizen mee met de reis voor directeuren. We gaan de Keniaanse directeuren helpen om de onderwijsinhoudelijke doelen voor hun school te verwezenlijken. Daarbij besteden we ook aandacht aan het persoonlijk leiderschap. Want hoe neem je je team daar eigenlijk in mee? We geven er workshops over, en gaan op bezoek bij scholen om teamvergaderingen die vanuit de workshop zijn voorbereid bij te wonen. Via deze link komt u bij de blog over de aanstaande reis van T4T.

Ondertussen draait alles op De Zuidwester natuurlijk gewoon lekker door. We hebben een sterk team en we hebben onze primaire directietaken (zoals het regelen van vervanging als er een leerkracht ziek is) onderling verdeeld. Zelfs het uitreiken van de Gouden penselen en griffels aan het eind van de Kinderboekenweek is in uitstekende handen van prinses Penseel. Al gaan we als directie natuurlijk altijd graag verkleed als oermens of iets anders dat past bij het thema…. 


Opening van ons ‘nieuwe schoolplein’

Nieuw is ons schoolplein natuurlijk niet helemaal meer, maar toch willen we er nog een feestelijk moment van maken om het met de hele school te openen. De leerlingenraad heeft deze opening helemaal voorbereid, onze complimenten! Alle leerlingen zullen donderdag 29 september a.s. samen met de leerkrachten om 8.45 uur op het schoolplein verzamelen. Als u het leuk vindt om even te blijven, dan bent u van harte welkom.

We willen u verzoeken om dan niet op het schoolplein te blijven staan, maar een plekje te zoeken buiten de hekken. De door de leerlingenraad gemaakte feestelijke uitnodiging vindt u hier. We gaan er met z’n allen een feestje van maken!

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit groep 3

Wat hebben we al veel geleerd in groep 3. Al 9 letters waarmee we ook woorden maken en lezen, rekenen met groepjes van 5, klokkijken… het gaat zo snel allemaal. We zijn deze week ook al begonnen aan het tweede thema De boom. Een perfecte combinatie met het thema Gi-ga-groen! van de Kinderboekenweek van dit jaar! 

En deze week hebben we voor het eerst muziekles gehad van Susan, een vakleerkracht die ons 10 weken lang samen muziek leert maken en zingen. Wat uiteraard weer heel goed past bij de groepsvorming waar we nog zo druk mee bezig zijn. Want wat verbindt nou meer dan samen muziek en plezier maken? Leuk om te zien hoe de kinderen hierop reageren. Bij sommigen zie je meteen een talent. Ook daarmee zijn we weer begonnen. Het eerste talent, de mooimaker, is besproken en de kinderen konden aangeven of het wel of niet, of een beetje, bij hen past. 

En tot slot zijn we druk aan het oefenen met de tekst en de dans van het lied Gi-ga-groen! van Kinderen voor Kinderen. Dit is het themalied van de Kinderboekenweek die op woensdag 5 oktober van start gaat. We hebben een leuke opening bedacht waar we nu druk mee bezig zijn. Daarover krijgt u volgende week meer te horen via Social schools. We hebben er in ieder geval heel veel zin in. Voor wie wil hier de link naar de gewone clip en hier de dansvideo. Gi-ga-groen! 

Nieuws uit groep 7

We zijn ondertussen alweer in de 4e schoolweek beland. De groepen staan ondertussen goed en het ritme zit er lekker in. Groep 7 krijgt huiswerk mee en leert te werken met een agenda. Bij de schooltuinen hebben we al mooie oogsten behaald en we hebben ook nog van het mooie weer kunnen genieten op het schoolplein. 

Nieuw uit groep 8

Aftrap 

We zijn al aardig op weg en de start van het schooljaar lijkt alweer mijlenver achter ons te liggen. Met de eerste kennismakingsgesprekken achter de rug, wordt ook voor de kinderen steeds duidelijker wat hun eigen doelen zijn. Een collectief doel dat er met kop en schouders bovenuit steekt is natuurlijk dat we er allemaal een leuk jaar van willen maken! 

Blink 

Voor Blink werken wij momenteel aan het thema Op leven en dood, waarin we onder andere leren hoe voedselketens met elkaar verweven zijn, hoe nieuw leven ontstaat en hoe de natuur omgaat met dood materiaal.

Wat is eigenlijk het verschil tussen levend, dood en levenloos? De kinderen voeren hun eigen schimmelonderzoek uit (inclusief hypothese en verschillende observatiemomenten), bekijken celstructuren onder de microscoop en onderzoeken wat er overblijft als een roofvogel als de uil zijn prooi heeft verorberd. Afsluitend leggen we alles vast in een digitaal magazine. Ook de Kinderboekenweek met als thema Gi-Ga-Groen! zal heel mooi aansluiten bij alles waar wij mee bezig zijn. 

Textielrace 

Wellicht heeft u er al over gehoord: de groepen 8 doen mee aan de Textielrace. Later meer informatie, maar voor de nieuwsgierigen onder u: www.textielrace.nl 

Muziek 

In de week van 26 september starten we met een muzikaal programma waarin de kinderen onder andere leren hun eigen liedje te produceren en ditzelfde liedje te gebruiken in een eigen dj-set. Waar zijn toch al die knoppen voor?

In de maand december hopen we u te kunnen uitnodigen, zodat we kunnen presenteren wat we hebben geleerd.

Ontwerp jouw Waterwereld! 

Ben je tussen de 8 en 12 jaar oud en heb je zin in een spetterende ervaring? Zet je bouwhelm op en leg je speedboot aan en kom naar Archikidz Haarlem dit najaar! Archikidz is een ontzettend gave middag om op een interactieve manier kennis te maken met architectuur. 

Je ontwerpt en bouwt onder leiding van een echte architect je eigen woonhuis. Dit doe je samen met ongeveer 100 andere kinderen op een hele bijzondere locatie; de compleet verbouwde Koepelgevangenis in Haarlem. Tijdens deze workshop draait het om leren, samenwerken en kennismaken met architectuur. Kijk in deze folder voor meer informatie. Klik op de site van Archikidzhaarlem om je aan te melden.