De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 6 oktober 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

De Kinderboekenweek is woensdag gestart en dat is te merken bij ons op school. Er is samen gedanst op het lied Gi-ga-groen!, de boekenmarkt was weer een groot succes en er wordt volop gelezen en voorgelezen. Meester Pieter en juf Shalomy lopen door de school met de voorleesbel en als de bel gaat wordt er meteen voorgelezen. Het is altijd spannend wanneer dat zal zijn…. Volgende week wordt de Kinderboekenweek afgesloten met het uitreiken van de Gouden Griffels en Gouden Penselen. Op vrijdag gaan de kinderen van de groepen 5 t/m 8 voorlezen aan de leerlingen van de groepen 1 t/m 4. Wat fijn dat we dit allemaal weer samen kunnen doen.  

Het schoolplein is vorige week donderdag op een feestelijke manier geopend. De leerlingenraad van vorig schooljaar heeft dit verzorgd. Die heeft ook samen met Jeroen (van leverancier Eibe) het lint doorgeknipt om het schoolplein officieel te openen. Wat een feestje was dat! Het schoolplein was versierd, er was een draaiorgel en een bellenblaasmachine. De OuderVereniging heeft deze bellenblaasmachine mogelijk gemaakt, namens ons en de kinderen bedankt hiervoor! De kinderen hebben extra lang buiten gespeeld, lekker gedanst op de muziek en plezier gehad met het vangen van de bellen.  

Ook dit jaar is er weer een leerlingenraad. In de volgende nieuwsbrief zullen de leerlingen zich voorstellen.  

Wij wensen u alvast een heel fijne herfstvakantie (en vergeet niet dat maandag na de herfstvakantie een studiedag gepland staat)! 

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)

 


Verkeersveiligheid actie maandag 31 oktober a.s. 

We zijn als school al langer bezig met de verkeersveiligheid. Wij willen graag meehelpen om de kinderen veilig naar school te kunnen laten komen en naar huis te laten gaan. Zo helpt de Verkeerscommissie met het veilig oversteken. Meer informatie daarover is hier te vinden op onze website. 

De reportages over de onveilige situaties in Haarlem voor fietsende schoolgaande kinderen heeft de gemeente doen beseffen dat er echt iets moet gaan gebeuren. Joosje Campfens, een voormalig buurtbewoner, is hier actief mee bezig. Hier leest u alles over haar initiatief.

Zij heeft De Zuidwester ook benaderd en samen met haar en Jacintha, van de gemeente, hebben we overleg gehad over hoe we kunnen bijdragen aan de veiligheid. We gaan dit doen door middel van een actie.  

De actie is op maandag 31 oktober a.s. Dan wordt een groot gebied rondom de school met hekken afgezet. De Lorentzkade blijft open. Voor deze actie zijn we op zoek naar 12 vrijwilligers om bij de diverse hekken te staan; twee mensen per hek. De vrijwilligers verzamelen maandag 31 oktober a.s. om 7.45 uur op school en van daaruit gaan ze naar de plekken die worden afgesloten. Het gebied zal van 8.00 uur tot 8.30 uur en van 14.00 uur tot 14.45 uur worden afgesloten. Joosje, Jacintha en de wethouder zullen in ieder geval ook aanwezig zijn bij deze actie.  

Na de herfstvakantie gaan we in de klassen ook aandacht besteden aan de verkeersveiligheid en we vragen de kinderen zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar school te komen. De buurtbewoners zullen ook door ons en de gemeente worden geïnformeerd over de actie.  

Helpt u mee? Dit kan door: 

  • uw kind(eren) lopend of op de fiets naar school te brengen 
  • u aan te melden als vrijwilliger om te helpen op 31 oktober a.s. Dit kan door een mail te sturen naar info@zuidwester.com  
  • u aan te melden bij de Verkeerscommissie 

Alvast bedankt voor uw hulp om er samen voor te zorgen dat het brengen en ophalen van de kinderen veiliger wordt! 

 


Samenwerking De Zuidwester en het Lisse Art Museum 

Vorig schooljaar is de school een samenwerkingsverband aangegaan met het LAM (Lisse Art Museum). Ieder schooljaar mogen we kosteloos met een aantal groepen op bezoek komen in het museum. Daarnaast krijgt een aantal groepen een Kijkcoach in de klas en er zullen periodiek creatieve opdrachten aangeboden worden die we op school kunnen doen. 

“Het Lam is hét foodart museum in de wereld, bomvol internationale topstukken die iets met eten, drinken of consumeren te maken hebben. Al gaat het museum in de kern toch vooral over jou. Je gaat het zien: je herkent jezelf in heel veel foodkunstwerken en je gaat op een nieuwe manier naar je eigen dagelijkse leven kijken.” 

Dit schooljaar gaan de groepen 5 en 7 op bezoek bij het LAM en krijgen de groepen 4, 6 en 8 een Kijkcoach in de klas. Kijk voor meer informatie op de website van het Lisse Art Museum. 

 


Inloggegevens schoolfoto’s later bezorgd

Als gevolg van een tekort aan medewerkers bij foto Koch laat de levering van de inloggegevens voor de schoolfoto’s nog even op zich wachten. Wij houden u op de hoogte.

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 1 en 2

In de groepen 1 en 2 zijn we bezig met het thema Communiceren. Elke klas heeft een brievenbus gemaakt en hier wordt dan ook volop gebruik van gemaakt. De kinderen sturen brieven en kaartjes naar elkaar en zijn druk aan het werk met enveloppen, postzegels en schrijven.

Ook boeken en de bibliotheek krijgen een plekje binnen dit thema, omdat het geschreven woord ook een communicatiemiddel is. Dit sluit dan ook goed aan bij de Kinderboekenweek. 

Tijdens de Kinderboekenweek doen alle kinderen mee aan een tekenwedstrijd. Iedereen heeft een tekening gemaakt en nu is het afwachten wie de Gouden Penseel gaat winnen. We hebben met de kinderen voorbesproken dat er maar één kan winnen per klas en dat, ook al win je niet, je trots mag zijn op jezelf en je tekening.  

Op dinsdag 27 september zijn alle groepen 1 en 2 naar het Nova College gegaan om met de studenten van de opleiding Onderwijsassistent verschillende reken-, taal-, drama-, muziek- en bewegingsactiviteiten te doen. De kinderen deden fijn mee en kwamen aan het eind van de schooldag vol indrukken terug op school. 

Nieuws uit groep 5

Wat vliegt de tijd voorbij in groep 5; we gaan alweer richting de herfstvakantie. 

De eerste blokken van spelling en rekenen bevatten veel herhaling, maar we oriënteerden ons ook op de getallen tot 1000 en oefenden met de 24-uurs digitale klok. Best lastig dat klokkijken, veel oefenen dus! Ook herhalen we wekelijks de tafels, over een tijdje zullen we immers met deelsommen starten. 

Vanaf groep 5 heeft iedereen een eigen iPad en kunnen we echt aan de slag met ICT-vaardigheden. Dankzij de gastles van juf Maaike kan iedereen nu een PowerPoint maken met tekst en afbeeldingen en deze opslaan in de schoolomgeving. Dit gaan we ook gebruiken ter afsluiting van het eerste Blink thema Aardse Extremen. Bij dit thema leren we over (extreme) neerslag, orkanen, aardbevingen en vulkanen. Ook hebben we proefjes gedaan om zelf regen te maken, niet alleen leuk maar ook een goede oefening in observeren, noteren en samenwerken! 

En met al die regen wordt het natuurlijk Gi-ga-groen! Dus deze week volop aandacht voor de Kinderboekenweek, met de openingsdans, boekenmarkt, een verhaal schrijven, de leesbel en het maatjeslezen volgende week om de Kinderboekenweek weer mee af te sluiten. De kinderen uit groep 5 worden niet langer voorgelezen door een kind uit een hogere groep, maar gaan nu voor het eerst zelf voorlezen bij de kleuters! 

Nieuw uit groep 6

De eerste weken zijn voorbij gevlogen. We zijn lekker gestart en de eerste toetsen zijn alweer heel goed afgerond. Fijn om te zien hoe gemotiveerd de kinderen het schooljaar begonnen zijn. 

Afgelopen weken hebben de beide groepen 6 les gehad van een echte zangdocente, Bertine Verbeek. Ze zullen in totaal 4 lessen krijgen en die worden om de week gegeven op woensdagochtend. Het eerste liedje dat de groepen geleerd hebben is Vrij. Kinderen kunnen dit thuis ook oefenen met 123 Zing. Evenals het liedje en het bijbehorende dansje van de Kinderboekenweek. De inloggegevens zijn reeds via Social Schools naar u verzonden. 

Op donderdag 29 september werd het schoolplein officieel geopend. We mochten langer buitenspelen die dag. En dat hebben we gedaan! DJ Pieter kreeg bijna iedereen op de dansvloer. Toen we uiteindelijk naar binnen gingen, hadden we onze workout voor die dag er wel op zitten en was sporten niet meer nodig. 

Als u dit leest is de Kinderboekenweek net gestart met de welbekende boekenmarkt op school. Hopelijk zijn er veel nieuwe interessante boeken aangeschaft door de kinderen en zitten ze thuis al te lezen. Het thema van deze Kinderboekenweek is Gi-ga-groen! Dus alles in het teken van de natuur. 

Nieuwsbrief corona GGD 

Vanwege het toenemend aantal corona besmettingen en de vragen die de GGD van scholen en ouders, heeft de GGD een nieuwsbrief geschreven. Deze brief vindt u hier.