De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 10 november 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

De nieuwsbrief komt om de week uit, maar in twee weken gebeurt er genoeg om elke week een volle nieuwsbrief te maken! 

We hebben met teamleden, mensen van Veilig Verkeer Nederland en de wethouder de straten om school heen autovrij gehouden om de kinderen veilig naar school te laten komen. We blijven er in de klassen aandacht aan besteden en hopen natuurlijk ook op uw hulp om lopend of op de fiets naar school toe te komen.  

De groepen 5 hebben volgende week een optreden van alles wat ze tijdens de musicallessen geleerd hebben. We hebben er al een klein stukje van gezien en het belooft een mooi optreden te worden met prachtige liedjes. De groepen 7 geven morgen een optreden; ze hebben popliedjes ingestudeerd. Superknap omdat het nog best moeilijk is om de instrumenten (keyboard, gitaar, percussie) samen te laten gaan met de zang. Maar het is ze gelukt! En er zijn veel groepen op stap gegaan de afgelopen tijd. De kinderen leren en genieten van hun uitjes naar het theater en het museum.  

Laten we Sinterklaas niet vergeten! Het Sinterklaasjournaal is al gestart en de Sint komt zaterdag weer aan in Nederland. De voorbereidingen voor het feest zijn in volle gang! We gaan er met z’n allen weer een mooi feest van maken.  

Het Zuidwester Koor komt ook weer bij elkaar, en zal gedurende het schooljaar een aantal keer een optreden verzorgen. 

En ondertussen wordt er natuurlijk ook hard gewerkt aan de kernvakken zoals lezen, rekenen en spelling. Kortom…een dag is snel gevuld en deze nieuwsbrief dus ook! 

Veel leesplezier!

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)

 


Hulpouders Sintversiering gezocht! 

Om de Sint hartelijk welkom te heten op De Zuidwester, zal de school weer versierd gaan worden. De OV is nog op zoek naar 2 hulpouders die willen helpen om de school te versieren en de klassencadeautjes in te pakken.

Dit zal worden gedaan op zaterdagavond 12 november a.s. om 20.00 uur. Je kunt je opgeven via Social Schools; er is hiervoor een Sinterklaasevenement aangemaakt op 12 november 2022. 

Namens de OV hartelijk dank! 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 1 en 2

In de groepen 1 en 2 zijn we bezig met het thema Herfst. De paddenstoelen, kastanjes, eikeltjes, herfstblaadjes, eekhoorns en egels zijn in overvloed op de herfsttafels aanwezig en maken de klassen in deze donkere periode hartstikke gezellig.  

Ook zijn alle kleuters naar de tentoonstelling ‘Over Nachten’ geweest in het Pieter Vermeulen museum. Het was een tentoonstelling waar de kinderen door middel van een speurtocht in een sfeervol sprookjesbos van alles leerden over inheemse dieren als vossen, herten, konijnen, maar ook uilen, slakken en nachtvlinders. Kijken, voelen, ruiken, luisteren en vooral veel zelf doen! 

11 november is de dag… We hebben met de kinderen op twee vrijdagmiddagen gewerkt aan lampionnen voor Sint-Maarten. Er zijn uilen geknutseld, vissen, dino’s, monsters en Pikachus.  

Met dank aan de vele hulpouders hebben alle kinderen hun lampion op tijd afgekregen om hun liedjes aan de deuren te kunnen laten horen. We hebben op school natuurlijk wel even geoefend met Sint-Maarten lopen. 

Nieuws uit de groepen 5

Ook in de groepen 5 verheugen wij ons op de gezellige november- en decemberfeesten.

Een lampion voor Sint-Maarten maken we niet meer in de klas. Maar het Sinterklaasjournaal kijken we elke dag in aanloop naar 5 december. Voor het eerst zullen de kinderen in groep 5 dit jaar thuis een surprise maken voor een klasgenoot. En de surprise gaat natuurlijk samen met een zelfgeschreven gedicht. Hoe je dit handig aanpakt bespreken we uitgebreid in de klas. 

Op 16 november sluiten we een periode van musicallessen af met een voorstelling voor de ouders. Zij krijgen niet alleen zang en dans te zien, maar ook een flink portie acteertalent.  

Intussen gaat het oefenen van de tafels gewoon door, want binnenkort starten we de deeltafels. Kortom, er is genoeg te beleven in de groepen 5! 

Talentfluisteren 

Iedere week wordt er in de klassen een talent met onze leerlingen besproken. Onze leerlingen leren de verschillende talenten steeds beter herkennen en benoemen. Ze ontdekken daardoor niet alleen hun eigen talenten, maar ook die van hun medeleerlingen. Naarmate kinderen ouder worden, leren ze ook gebruik te maken van elkaars talenten in bijvoorbeeld samenwerkopdrachten. Ter illustratie: een groepje met alleen ‘stille helpers’ werkt niet, maar een groepje waarin verschillende talenten vertegenwoordigd zijn ‘bruist’ en leidt vaak tot groei. 

We willen u ook informeren over de verschillende talenten via onze nieuwsbrief. Zodoende kunt u thuis, samen met uw kind, de talenten meeverkennen. In deze nieuwsbrief leest u meer over de talenten Sfeervoeler en Sterkte-architect. Mocht u de talenten uit de vorige nieuwsbrieven nog eens na willen lezen, klikt u dan op deze link. 

Sfeervoeler 

Je voelt goed aan hoe anderen zich voelen. De sfeer tussen mensen peil je ook gemakkelijk. Je voelt aan wat nodig is. Je doet vaak kleine dingen om anderen een goed gevoel te geven. Het is een knop die je niet kunt afzetten. Je bloeit op bij mensen die aanvaarden dat je dingen aanvoelt, zodat je de kans krijgt om daar iets mee te doen. 

Valkuil: Je kunt niet altijd iets doen, zodat anderen zich beter voelen. Je kunt niet alles voor iedereen oplossen.  

Sterkte-architect 

Jij vindt bij iedereen wel iets waar hij echt goed in is. Je vindt het prima dat iedereen zijn eigen manier heeft om dingen te doen. Je werkt liever samen dan alleen. Het resultaat dat jullie samen bereiken, is belangrijker dan dat van iedereen apart. Je voelt je goed in een omgeving waarin je als team, samen met anderen, succes hebt. 

Valkuil: Houd niet eindeloos rekening met de mening van iedereen. Hak op een bepaald moment de knoop door, anders kom je er nooit uit. 

Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen. 

Gezins-UIT-agenda culturele activiteiten 

Spaarne Kids heeft voor leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) weer een overzicht gemaakt van talrijke culturele activiteiten in de maanden november en december. Met o.a. ideeën voor verjaardagsfeestjes, activiteiten in de Bibliotheek, nieuwe tentoonstellingen bij musea, voorstellingen bij Theater Haarlem en natuurlijk de nodige Sinterklaasideeën & Kerstvakantietips. Hier vindt u de volledige culturele gezins-UIT-agenda Spaarne kids.