De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 24 november 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

Bedankt alle ouders die hebben geholpen de school mooi te versieren!

Heeft u trouwens al gehoord dat de extra werkkamer van Sinterklaas bij ons op school is?

 

Wat fijn dat Sint bij ons een plekje gevonden heeft zeg! Ook de kinderen zijn druk bezig met de mooiste knutsels en…. er worden heerlijke pepernoten gebakken. Daar kan je er nooit genoeg van hebben!

In groep 3 zijn de kinderen bezig met de Bee-bot. Ze leren hoe ze de robot in de goede volgorde over de plaatjes kunnen laten gaan. En het verhaaltje gaat natuurlijk over… Sinterklaas!

Ondertussen is er boven op de gang bij de groepen 8 iets anders aan de hand. Daar hangen oranje vlaggen en ballonnen om het Nederlands elftal aan te moedigen. Het team kijkt hier ook in sfeer naar de wedstrijden, want sommige beginnen al om 16 uur!

Veel leesplezier!

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 3

In de groepen 3 zijn we na de herfstvakantie met VNL (Vernieuwd Niveau Lezen) begonnen. We hebben nu al zoveel letters en klanken geleerd dat we de eerste boekjes kunnen lezen. Ieder kind kiest een eigen leesboekje en als het uit is mag het geruild worden. Elke dag lezen we 15 minuten stil in dit VNL-boek. Dit lezen is bedoeld om kilometers te maken en zo tempo op te bouwen, maar ook om leesplezier te ontwikkelen. Is het boek uit, dan mag het kind een bladzijde voorlezen of vertellen over het boek. Dus ook boekpromotie komt aan bod. Dit VNL-lezen gebeurt in alle groepen vanaf groep 3.

Met rekenen zijn we bezig met splitsen. We hebben ontdekt dat dit heel fijn met pepernoten gaat! In groep 3 tellen we in sprongen van 2, 5 en 10; in de groepen 4 met sprongen van 10 op een lege getallenlijn.

Dinsdag 29 november sluiten de groepen 3 en 4 de muzieklessen van juf Susan (stichting Hart) af met een optreden voor de ouders. De kinderen hebben veel geleerd over soorten muziek, muziek en ritmes maken met je lijf en bijpassende liedjes.

In de hal bij de groepen 3 en 4 troffen we dinsdagmorgen ineens een kamer aan, waar toch wel heel veel spullen van Sint en Piet lagen. Uit de brieven die in de klassen lagen, begrepen we dat Sint een rustige werkplek heeft ingericht in onze hal! Ook heeft hij ons gevraagd een nieuwe voorkant van het dikke boek te ontwerpen, dus we hebben het er weer heel erg druk mee!

De komende weken staan veel in het teken van Sint en Kerst, maar het ‘gewone’ werk gaat ook door of het wordt het een beetje aangepast. Gelukkig kunnen we dit jaar alles weer gezellig samen vieren!

Nieuws uit de groepen 7

Ook in de groepen 7 zijn de Sinterklaaskriebels begonnen. De lootjes zijn getrokken en er wordt volop over gesproken in de klassen. Ook kijken wij trouw elke dag het Sinterklaasjournaal.

En om alvast een beetje op de zaken vooruit te lopen: enkele kinderen uit de klas zijn ook al bezig met de kerstmusical en het daarbij horende koor. Echter mogen zij hier in de klas niet te veel over kwijt. Nog een gezellige activiteit was het bezoek aan het LAM museum. Het was ontzettend leuk en leerzaam.

Naast al deze gezelligheid wordt er ook hard gewerkt. Er komt veel informatie op de kinderen af. Met spelling staan de werkwoorden wekelijks op het programma. Ook hebben wij het deze week gehad over leenwoorden uit een andere taal. Met taal zijn wij aan het einde gekomen van het thema Familie. De eindopdracht is het houden van een interview met een familielid om hier vervolgens een familieverhaal over te schrijven. Met het rekenen gaat het helemaal hard: wij hebben deze maand veel gewerkt met breuken en afgelopen week zijn wij gaan oefenen met het gelijknamig maken van breuken. Aankomende weken zal de focus gelegd worden op het koppelen van het kommagetal aan de breuken.

Ook de boekbesprekingen zijn heel erg leuk. Iedereen heeft er tot nu toe keihard aan gewerkt en een prachtige boekbespreking gehouden.

Als laatste nog de Blink-lessen. Bijna zijn wij aan het einde van het thema Stem op mijn partij gekomen. De kinderen hebben zelf een politieke partij opgericht en hebben ook eigen standpunten bedacht. Op dit moment zijn zij bezig met het maken van een poster, hebben zij geoefend met debatteren en gaan zij ook daadwerkelijk stemmen op de partijen.

Nieuws uit de groepen 8

Museumpleinbus

Op donderdag 10 november zijn we op bezoek geweest bij het Rijksmuseum. De rondleiding voerde langs allerhande kunstschatten waardoor we meer geleerd hebben over de Gouden Eeuw. Naast stukken bekijken en bespreken, mochten we ook proeven en ruiken.

Uiteraard hebben we ook nog even stilgestaan bij De Nachtwacht. Wist u dat dit meesterwerk een eigen nooduitgang heeft?

Kijkcoach LAM museum

In het verlengde van het bezoek dat de kinderen vorig jaar hebben gebracht aan het LAM museum in Lisse, komt er binnenkort een kijkcoach in de klas om samen te leren kijken naar kunstobjecten. Hoe doe je dat nu eigenlijk? We zijn heel nieuwsgierig.

Proeflessen

Steeds meer kinderen zijn bezig met het bezoeken van proeflessen op middelbare scholen. Zo nu en dan gonst het door de gangen en worden de voor en tegens afgewogen. Mocht uw kind hiervoor eerder uit school gaan, laat het ons dan even weten.

Coornhert Lyceum

Met de klas bezoeken we binnenkort het Coornhert Lyceum. We krijgen drie minilessen voorgeschoteld, onderbroken door een pauze. De kinderen hoeven deze dag geen 10uurtje mee te nemen. We vertrekken direct om 8.35 uur lopend vanaf school en zijn naar verwachting rond 11.45 uur weer terug. Groep 8A gaat op woensdag 30 november en een week later op woensdag 7 december is groep 8B aan de beurt.

Blink Jeugdjournaal

Bij Blink zijn we druk met het thema Machtige Media. De kinderen hebben onlangs onderzocht wat de diepere laag kan zijn in popmuziek en binnenkort starten zij met het maken van een eigen aflevering van het Jeugdjournaal. Wie filmt, wie monteert, wie hanteert de autocue, wie presenteert, wie schrijft het bericht en hoe houden we de aandacht van de kijker vast? Genoeg om af te spreken voor we echt aan de slag kunnen.

Talentfluisteren

Iedereen heeft talenten in zich. Het gaat hierbij niet om het uitblinken in iets, maar over elke activiteit die vanzelf gaat/lukt. Als je je met deze activiteit bezighoudt, dan vliegt de tijd. Je krijgt er energie van en daardoor laad je je batterijen op.

Kinderen zijn zich vaak niet bewust van zijn of haar talenten. Bij ons op De Zuidwester helpen we onze leerlingen om zich daar bewust van te worden. Veel voorkomende talenten hebben we een naam gegeven en deze verkennen we wekelijks met elkaar. Het kan zijn dat een leerling zich erin herkent of misschien juist niet.

We willen u via deze nieuwsbrief ook informeren over de verschillende talenten. Zo kunt u thuis, samen met uw kind, de talenten mee verkennen. In deze nieuwsbrief leest u meer over de talenten Uitblinker als ik dat wil en Vertrouweling. Mocht u de talenten uit de vorige nieuwsbrieven nog eens na willen lezen, klikt u dan op deze link.

Uitblinker als ik dat wil

Als iets je interesseert, dan ben je enthousiast en zet je je in. Wat je niet boeit, laat je links liggen. Je hebt een hekel aan het woord ‘moeten’. Je bent alleen tevreden met het beste en ergert je aan middelmatigheid. Je wilt alleen dingen leren van iemand die daarin uitblinkt. Je beslist graag mee over dingen die jij zelf ook belangrijk vindt.

Valkuil: Soms merk je een tekort aan motivatie, bijvoorbeeld voor school. Zoek een hobby of een passie, daar haal je moed uit. Het zal je energie geven voor wat je lastig vindt.

Vertrouweling

Jij houdt van echte goede gesprekken die nog lang in je hoofd blijven hangen. Je kunt goed luisteren. Anderen voelen zich snel veilig bij jou, waardoor ze hun geheimen met je delen. Je praat graag met anderen over gevoelens. Je voelt je goed op een plek waar het belangrijk is dat mensen goed in hun vel zitten.

Valkuil: Luisteren betekent niet dat je ook alle problemen van anderen moet of kunt oplossen.

Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen.

Kerstspecial Stookkamer:

borrel en Street Art

Op vrijdag 16 december organiseert de Stookkamer een leuke dag om Kerst te vieren! Er is een kerstborrel met warme choco, een Street Art Tour by Night en er kunnen workshops Street Art worden gevolgd. Deze workshops zijn voor jongeren vanaf 10 jaar, die van tekenen, schilderen, graffiti of iets in die trant houden. Hier vindt u alle informatie over de kerstviering in de Stookkamer en de mogelijkheid om uw kind aan te melden voor de workshops.