De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 8 december 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

Natuurlijk heeft Sinterklaas ook dit jaar weer een bezoek gebracht aan onze school. Er werd gezongen, gedanst en ook waren er weer surprises en cadeaus. We willen de OV bedanken voor hun hulp en inzet! Sinterklaas hebben we uitgezwaaid, hij is weer terug naar Spanje en de school wordt al omgetoverd in kerstsfeer. Ook hieraan helpen de OV en hulpouders mee. Bedankt allemaal! Wat is het trouwens fijn om dit jaar gewoon weer Kerst te vieren op school met een kerstdiner en kerstborrel voor de ouders. We kijken er heel erg naar uit! Er wordt ook dit jaar weer een kerstmusical opgevoerd door een aantal leerlingen uit de groepen 1 t/m 8 en het Zuidwester Koor zal een mooi kerstlied ten gehore brengen.

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de basisvakken zoals rekenen en taal. Maar ook is de laatste muziekles in de groepen 4 geweest en de kinderen hebben een prachtig optreden gegeven voor de ouders. De groepen 8 zijn druk bezig met het mixen van hun eigen muziek en er is een bezoek gebracht aan het Coornhert Lyceum. Groep 5 is naar het LAM museum in Lisse gegaan. En wist u dat juf Kelly vorige week aan alle klassen pietengym heeft gegeven? En dat de groepen 3 tot en met 8 hebben leren skateboarden tijdens de gymles? Leervakken, creatieve vakken en bewegen: kinderen ontdekken op De Zuidwester hun rijke palet aan talenten en we zijn er trots op!

Veel plezier met het lezen van de nieuwsbrief.

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


Vrijdag 23 december school tot 14.15 uur

Vrijdag 23 december is er tot 14.15 uur school. De kinderen mogen deze dag op de gewone tijd of wat later naar school komen in verband met het kerstdiner de avond ervoor. De inloop is tot 09.30 uur.

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 1 en 2

Vol verwachting klopt ons hart…

De kleuters zaten sinds het moment dat het Sinterklaasjournaal begon in spanning. Zou die goede Sint wel komen, nu zijn boot gezonken was…..?

In de klassen was het onderwerp Sinterklaas ook in het spel aanwezig. Schoentjes werden gevuld, cadeautjes ingepakt, verlanglijstjes geschreven en pepernoten gebakken. Verder zijn er prachtige knutselwerkjes gemaakt, Sinterklazen, pieten, pepernoten, pietenmutsen en mijters.

Ook hebben de kleuters jutezakjes genaaid. Wat moeilijk zeg: de zigzagsteek met een dikke naald!

Toen de kinderen hun schoen mochten zetten was het feest in de klas. Eerst nog een mooie schoorsteen bouwen, of toch maar de schoen op de tafel?

En eindelijk was het zover: Sinterklaas op school! Er werd gezongen, gedanst en natuurlijk geluisterd naar Sinterklaas die uit zijn boek ging vertellen. Ook waren er pieten bij die met de kinderen hebben gezongen; een had zelfs een viool mee en de andere piet een gitaar!

Tot slot mochten de kinderen nog een cadeautje in de schatkamer van Sinterklaas uitzoeken, waarna zij voldaan en moe naar huis gingen.

Nieuws uit de groepen 5

Wat een spannende en leuke weken. Voor het eerst meedoen met de bovenbouw: lootjes trekken en surprises maken! Het geheimhouden voor elkaar was nog niet makkelijk, maar is gelukt. Wat zijn er mooie creaties gemaakt en wat is er goed gedicht voor elkaar! En de pieten kwamen ook nog eens extra cadeautjes brengen.  

Ook zijn de groepen naar het LAM museum geweest. De kinderen hebben op een andere manier leren kijken naar kunst. Het thema van het museum is Food art en sloot perfect aan op ons Blink en Engels thema. 

Verder blijven we uiteraard elke week de tafels stampen, categorieën herhalen bij spelling en knutselen we er flink op los. Er wordt op alle fronten hard gewerkt! 

Nieuws uit de groepen 6

Vrijdag 25 november zijn de groepen 6 naar het Rijksmuseum geweest. Om 08.45 uur stonden de groepen netjes buiten te wachten op de bus, maar die kwam maar niet. De bus bleek niet te starten en de reservebus had een lekke band. Gelukkig was er nog een andere bus beschikbaar, die heeft ons uiteindelijk naar het museum gebracht. In het museum werden de kinderen in groepjes verdeeld en ieder groepje kreeg een rondleiding door het museum. De kinderen hebben onder andere geleerd over de Batavia, hoe kleuren gemaakt werden en we hebben natuurlijk de Nachtwacht bekeken.   

Op school leren de kinderen steeds weer nieuwe dingen. De tijd van het herhalen van de lesstof is voorbij. Zo leren we bij rekenen kolomsgewijs optellen en aftrekken, breuken en rekenen met tijd. In de spellingslessen staan het Taxiwoord en het Chefwoord centraal. Ook leren de kinderen wat een stam is, natuurlijk geen boomstam, maar de ik-vorm van een werkwoord. In de tegenwoordige tijd schrijf je stam+t, behalve bij een ik-vorm en een vraagzin met jij. 

In het thema Pronkstukken van taal leren de kinderen waarom titels en bijschriften zo belangrijk zijn en zij schrijven uiteindelijk een tekst over hun eigen pronkstuk. Blink staat in het teken van Bijzondere bewoners. Hoe overleeft een cactus in de woestijn? Waarom hebben sommige dieren haar en waarom hebben andere dieren veren? Hoe overleven mensen in extreme droogte? Dit zijn vragen die in de Blinklessen beantwoord worden. 

Skateboard-clinic groepen 3 t/m 8

Op maandag 21 november en woensdag 23 november kregen alle groepen 3 tot en met 8 een clinic in skateboarden. De organisatie Skate Days verzorgde deze clinic, helemaal uit Brabant afgereisd om de kinderen van De Zuidwester les te geven.  

Er werd begonnen met de basis van het skateboarden. Zo kregen de kinderen antwoorden op de vragen: met welke voet sta je voor, hoe balanceer je op een skateboard, wat doe je met je achterste voet en hoe stuur je?

Nadat de kinderen dit geleerd hadden, werden er trucjes aangeboden die de kinderen erg leuk vonden om te doen. Dit was goed te zien tijdens het vrij skateboarden, waar de groepen alles mochten proberen en oefenen wat ze tijdens de les geleerd hadden. Ook de kinderen die het al goed konden, hebben hier hun kunsten laten zien.  

Sommige kinderen hebben hun angsten overwonnen, waar anderen een nieuw talent van zichzelf ontdekt hebben!