De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 23 maart 2023

Beste ouder(s), verzorger(s),

Overal in de school is wat aan de hand. Groepen die kaas gaan maken, naar het museum gaan, het grafisch atelier of de fabriek van de Hema bezoeken. Er wordt kunst gemaakt, er worden modeshows georganiseerd, grote doeken beschilderd en stop-motion filmpjes opgenomen.

Ouders helpen met houtbewerken, opa’s hebben contacten zodat de kleuters een echte molen kunnen gaan bekijken… het is werkelijk te veel om op te noemen!

Wat heerlijk om te zien hoe de kinderen op vele manieren in het thema kunnen duiken en we met recht kunnen spreken van een rijke cultuurmaand. Tot op de kijkmiddag op 30 maart van 15.00 -17.00 uur!

Met hartelijke groet,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)

 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 1 en 2

Bij de kleuters onderzoeken wij wat Nederland nou echt Nederland maakt. Wat maakt ons land nu eigenlijk bijzonder of anders dan andere landen? 

In de klassen worden verschillende aspecten van de Nederlandse cultuur bekeken: het eten, de kunst, de bloemen, de kleding, het weer, de muziek, de gebouwen en het koningshuis. Er wordt ook al druk nagedacht over de manier waarop het thema gepresenteerd zal worden tijdens het kijkmoment op 30 maart. Wordt het een tentoonstelling of toch een dansje? Dat houden wij nog even als een verrassing, maar wees welkom op 30 maart! 

Binnen het thema Nederland hebben we een echte boerderijwinkel: ’t Zuidwestertje, waar de kinderen vanuit de huishoek in de verschillende klassen boodschappen mogen doen. Dat ging helemaal leven toen wij bezoek kregen van een echte kaasboer. De vader van Teun uit 1/2B kwam vertellen over kaas en hoe het gemaakt wordt. Tot slot kregen wij allemaal een stukje om te proeven, heerlijk! 

Ook gaan wij nog een bezoek brengen aan het Historisch Museum in Hoofddorp om te kijken hoe Nederland er vroeger uitzag in de tijd van Dik Trom en wij mogen een bezoek brengen aan molen De Adriaan in Haarlem. 

Nieuws uit de groepen 5

Ook bij onze groepen zijn we gestart met de cultuurmaand, waar wij zo veel mogelijk te weten proberen te komen over Nederland. Wat is nu typisch Hollands en waar komt het Wilhelmus vandaan?

In het kader van de cultuurmaand brachten we een bezoek aan het Frans Hals museum, waar we leerden over de Hollandse Meesters en hoe zij hun schilderijen maakten. En waarom waren er eigenlijk zo veel portretschilderijen in De Gouden Eeuw? 

Ook bezoeken we boerderij Zorgvrij. Naast het aaien van koeien, maken de kinderen boter en een eigen kaasje. Misschien dat we u op de inloopmiddag op 30 maart een stukje kunnen laten proeven…. 

Maar natuurlijk gaan we ook gewoon door met spelling (cent-woorden, ’s meervoud en hoe herken je de verleden tijd van een werkwoord), taal (uitdrukkingen en spreekwoorden over geld) en rekenen (sommen optellen tot 1000, waarbij het handig kan zijn om de splits-strategie te gebruiken).

Volgende week beginnen we met de boekbesprekingen. We zijn nieuwsgierig naar de boeken die er gelezen zijn en de enthousiaste verhalen erover. 

Kortom, geen tijd om ons te vervelen! 

Nieuws uit de groepen 6

Rekenen 

De rekenschriften van blok 5 zijn ondertussen mee naar huis gegeven en we zijn gestart met blok 6. In dit blok leren de kinderen breuken met elkaar vergelijken, een deel van een geheel berekenen en zij kunnen aan het eind van het blok diagrammen aflezen.

Daarnaast zullen de kinderen met steeds grotere keer- en deelsommen gaan oefenen. Tot slot gaan we aan de slag met de lengtematen en het berekenen van de omtrek van een figuur. 

Klokkijken blijkt voor veel kinderen nog lastig. Het is van belang dat het klokkijken thuis geoefend wordt. Het gaat dan zowel om de digitale als de analoge tijd. 

Spelling

In blok 6 staat er weer een nieuwe categorie centraal: het routewoord. De regel is: ik hoor /oe/, maar ik schrijf ou. Deze woorden met ou zijn Franse leenwoorden; de kinderen leren vooral de hoogfrequente woorden, zoals de route, het journaal en de coureur. 

We blijven ook oefenen met schrijven van de tegenwoordige tijd, kilowoorden en het gebruik van de komma.  

Blink: Klimaatkenners 

In de groepen zijn we druk bezig met het Blinkproject Klimaatkenners. Beide groepen 6 zijn naar het Grafisch Atelier in Haarlem geweest om posters te maken voor het kijkmoment. Wellicht heeft u ze al zien hangen?

Schooltuinen 

In april gaan de kinderen één keer per week naar de schooltuinen. Daar leren zij van alles over de herkomst van voedsel door zelf te zaaien, planten, wieden en oogsten. Tijdens de lessen wordt ook aandacht besteed aan voedselbereiding, ecologie, biodiversiteit en klimaatverandering. We zijn voor de schooltuinen nog op zoek naar hulpouders.  

Volleybaltoernooi De Zuidwester

Het jaarlijkse schoolvolleybaltoernooi vond half maart weer plaats!  

De kinderen uit de groepen 7 en 8 konden zich hiervoor opgeven. Maar liefst vier teams deden mee: een jongens- en meidenteam uit 7A, een gemengd team uit 7B en een meisjesteam uit 8A. Tijdens de gymlessen hebben we veel geoefend en ook na schooltijd werd er nog getraind.   

Er zijn goede wedstrijden gespeeld en de kinderen hebben vooral laten zien hoe leuk het is om tegen zoveel andere teams te spelen! Alle scholen uit Haarlem kwamen hier samen voor een gezellige middag met elkaar.

Extra leuk was dat een groot deel van groep 7B kwam kijken. Zij hadden spandoeken gemaakt om hun klas aan te moedigen!  

Ook de leerkrachten hebben aan het eind van de week meegedaan met het volleybaltoernooi. Een team van De Zuidwester werd eerste in de poule, waarna gespeeld moest worden in de winnaarspoule. Hier waren de wedstrijden wat lastiger te winnen, maar ook dit was een geslaagde en gezellige middag! 

Gezins-UIT-agenda Spaarne Kids

De redactie van Spaarne Kids heeft weer een mooi overzicht gemaakt met de leukste uitstapjes in de regio t/m de meivakantie.  

Met bijvoorbeeld tips rond de Kindermuziekweek, (betaalbare) workshops, theatervoorstellingen in de grote én kleine theaters, tips rond Koningsdag en veel meer. Lees er hier alles over. 

Gemeente Haarlem zoekt

Junior Cyber Agents!  

Om de strijd aan te gaan met cybercriminaliteit biedt de gemeente Haarlem alle kinderen in Haarlem gratis het online spel Hackshield.

Door het spelen van Hackshield leren kinderen (8-12 jaar) zichzelf en hun omgeving te beschermen tegen online gevaar.  

Cybercriminelen kunnen op allerlei manieren online binnendringen om daar vervolgens hun slag te slaan. Ze weten ontzettend veel van de digitale wereld, vaak meer dan wij. Dat maakt het ook zo lastig om cybercriminaliteit aan te pakken. Met HackShield zorgen we ervoor dat kinderen online weerbaarder worden.   

Cyber Agent  

In het spannende spel HackShield leren kinderen alles over hacken, datalekken, desinformatie, online grenzen, auteursrecht en foto’s delen. Wie het spel uitspeelt wordt een Cyber Agent. Zo zorgen we samen voor een veilige digitale wereld.  

Huldiging in juni 

In het spel kun je punten verdienen. De kinderen met de hoogste scores worden in juni uitgenodigd voor een huldiging. Het spel blijft ook na de huldiging beschikbaar om te spelen.  

Praktische informatie 

Het spel is online te spelen op elke computer of laptop via de link www.joinhackshield.nl. Wil jouw kind het spel op een tablet of smartphone spelen? Dan raden we je aan om de app downloaden uit de App store. Op https://nl.joinhackshield.com/nl/gemeente/Haarlem vind je de scores van andere spelers uit Haarlem. 

Voor vragen over Hackshield kun je contact opnemen met Kelly Hupsel van de gemeente Haarlem. Bel 14 023 of mail naar antwoord@haarlem.nl