De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 6 april 2023

Beste ouder(s), verzorger(s),

Afgelopen donderdag was de afsluiting van onze cultuurmaand en wat was het een feestje om door de school heen te lopen. Overal was iets leuks te zien of te doen. Complimenten voor alle kinderen, leerkrachten en de werkgroep die dit tot een succes hebben gemaakt!  

Tijdens de afgelopen studiedag zijn we met het hele team aan de slag gegaan met Close Reading. Ondertussen worden er in de klassen met veel plezier Close Reading lessen gegeven. In deze nieuwsbrief geven we u ook wat meer informatie over Close Reading. 

In de groepen 1 en 2 zijn de muzieklessen deze week gestart. De kinderen hebben kennisgemaakt met meester Joost en zijn gitaar. Ze hebben geleerd, gezongen en gelachen. Op naar nog meer leuke lessen van meester Joost.  

Vandaag heeft de paashaas ook weer een bezoek gebracht aan De Zuidwester. De onderbouw heeft prachtige paasdozen gemaakt en genoten van het ontbijtje. De andere kinderen hebben een lekker plakje paasbrood gekregen van meester Pieter… uhhh … de paashaas!  

We wensen de kinderen en u een fijn paasweekend en we zien de kinderen graag woensdag weer!  

Met hartelijke groet,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)

 

 

 

 

 


Ring gevonden

Onlangs is er op het plein tegenover de school een ring gevonden. Mocht deze ring van u zijn, dan kunt u een omschrijving van de ring mailen naar barrettjane36@gmail.com 

.
We maken er samen een leuke school van!

Close Reading 

In de vorige nieuwsbrief heeft u er al kort wat over kunnen lezen. We zijn op school begonnen met het anders omgaan met het vak begrijpend lezen. 

We werken nu naast de methode Nieuwsbegrip (in de hogere groepen) in alle groepen met Close Reading. Close Reading is geen methode, maar een manier om met kinderen dieper een tekst in te duiken. Teksten worden herhaald gelezen in drie ‘sessies’, waarbij kinderen nauwkeurig en verdiepend lezen. Hierbij heeft elke sessie een andere insteek.  

Een goede begrijpend lezer word je namelijk niet door zelfstandig met een tekst aan de slag te gaan. Er is een leerkracht nodig die hardop denkend voordoet en discussies voert met de leerlingen vanuit een gevarieerd tekstaanbod. Bij Close Reading ga je zo met een tekst om dat je de informatie en ideeën erin ontdekt, doorgrondt en begrijpt.  

Het doel is dat de leerlingen goede, analytische en kritische lezers worden van steeds moeilijkere teksten. 

Doordat in de verschillende sessies ook achtergrondinformatie wordt vergaard en er gesproken of gediscussieerd wordt over een tekst, raakt de aanpak van Close Reading ook vakken als Staal Taal en Blink. De teksten zullen bijvoorbeeld vaak de thema’s van Blink raken. Zo diepen we Blink verder uit met rijke en betekenisvolle teksten.  

De eerste studiedag hebben we inmiddels gehad, en komende dinsdag zullen we de tweede studiedag krijgen. De eerste lessen Close Reading zijn gegeven, en het team en de kinderen zijn erg enthousiast.  

Omdat we hier net mee begonnen zijn en we zelf nog in opleiding zijn om dit goed aan te bieden, geven we afwisselend Close Reading lessen en lessen uit Nieuwsbegrip. Uiteindelijk zullen we alleen nog met Close Reading gaan werken. 

Nieuws uit de groepen 3

 

Na het afronden van de cultuurmaand met de drukbezochte kijkmiddag, gaan we in de groepen 3 nog even door met het thema Kunst bij de leeslessen. We leerden en oefenden met de ge-, be- en ver-woorden, een verhaal samen lezen (rollenspel) en ook het begrijpend lezen komt steeds meer voor in de werkboekjes.

De getallenlijn is gevuld tot 100 en ook de kralenketting hangt eronder. De kinderen oefenen met het plaatsen van de getallen op de juiste plek aan de kralenketting tot 100. 

De halve en hele uren kennen de meeste kinderen goed; nu zijn we aan het berekenen hoe laat het 4 uur later is. De 10-sommen, 5-sommen en splitsingen t/m 10 moeten we nu in de speedtaak zonder tellen kunnen maken. De korte en lange splitspaal zijn aangeboden. We herhalen regelmatig het schrijven van de som bij een rekenverhaal. 

Met de spellingslessen leerden en oefenden we het plank-woord (daar mag geen -g- tussen), het eer-woord (ik schrijf -ee-), het oor-woord (ik schrijf -oo-), het eur-woord (ik schrijf -eu-) en het eel-woord (ik schrijf -ee-). 

VNL-lezen (Veel lezen, Niveau omhoog en Leesplezier) deden we afgelopen weken op verschillende plekken. De plekken mochten de kinderen kiezen en afkleuren op hun leesbingo. Ze lazen o.a. op hun tafel, in de gang, op de stoel van juf en zelfs buiten! 

Donderdag hebben we gezellig ontbeten. We waren allemaal erg benieuwd wie wie had en hoe de ontbijtdozen eruitzagen! 

Nieuws uit de groepen 4

Nu het thema Terug naar de Dino’s is afgelopen en alles is opgeruimd, vallen we met onze neus in Pasen. We brengen de klassen in lentesfeer met een paastak en mooie kransen van eieren. In groep 4B staan potjes met water en stekjes erin die aan het wortelen zijn. 

Met spelling zijn we bezig met het herhalen van alle geleerde categorieën. En deze week leren we woorden waarbij je 2x een -u- hoort, maar 2x een -e- schrijft: eieren, wortelen en rekenen. 

Met rekenen oefenen we bij het optellen en aftrekken met de strategie Rijgen. Dit wordt lastiger als de getallen groter worden, zoals bij 47+35 (47+30=77, 77+3=80 en 80+2=82). Ook de tafelsommen komen steeds terug. We kunnen nu keersommen uitrekenen met 1x meer en 1x minder en we gebruiken de steunsommen 2x, 5x en 10x (want die kennen we al goed!).

Het makkelijkst zijn de keersommen die we uit ons hoofd geleerd hebben. Dat zijn de tafels van 1, 2, 3, 5, 10 en 11. We zijn nu aan het oefenen met de tafel van 4. Een ander onderdeel is klokkijken op de digitale klok. We lezen al het hele en halve uur af én kwart over en kwart voor. 

Met begrijpend lezen hebben we gelezen wat chocolade eieren eigenlijk te maken hebben met Pasen en waarom er zoveel eieren worden gegeten met Pasen… (vraag je kind om het antwoord;-). 

Vanochtend was het paasontbijt. Elk kind had een (schoenen)doos versierd met daarin een ontbijtje voor een klasgenootje. Het was super lastig om geheim te houden voor wie je het ontbijtje moest maken! Het was erg gezellig. 

We wensen iedereen alvast fijne paasdagen! 

Nieuws uit de groepen 7

De afgelopen maand stond volop in het teken van het thema Experimentele keuken. Zo hebben de groepen 7 een bijzonder uitje gehad naar de fabriek van de HEMA. Daarnaast hebben beide groepen prachtige foodart gemaakt. De combinatie van deze creatieve opdracht met een schrijfopdracht voor taal, heeft echt fantastische resultaten opgeleverd. Verder heeft groep 7A een prachtige collage gemaakt over het thema Eten. Dit deden zij onder begeleiding van een zeer ervaren ouder.  

De cultuurmaand is spetterend afgesloten. Groep 7A richtte een eigen keuken in met prachtige versieringen en eten. In heerlijke gerechten hadden zij geleerde kooktechnieken toegepast. Groep 7B schreef een leuke rap als bedankje voor de rondleiding bij de HEMA. Deze rap presenteerde zij ook  op de dag van de afsluiting.  

Het was een mooie maand en ook de komende maand belooft veel goeds. Groep 7A heeft welgeteld 8 kuikens in de klas! Kom gerust even op kraambezoek.  

In de maand april staat de drempeltest van groep 7 op het programma. 

Nieuws uit de groepen 8

Voor de leerlingen is het een spannende tijd geweest. Op 22 maart jl. is er geloot voor de plaatsing op een school in het Voortgezet Onderwijs. Helaas heeft niet iedere leerling een plek op de school toegewezen gekregen die op de eerste plaats stond. Natuurlijk maakt dit emoties los, maar gelukkig heeft iedereen er nu vrede mee.  

De tijd is aangebroken dat de eerste repetities voor de eindmusical van start gaan. Dus mocht u rond kwart over twee voor het lokaal van Marco staan, de kans is groot dat de vrolijke klanken u tegemoetkomen. Waar de musical over gaat zou een goed bewaard geheim moeten zijn voor de ouders, dus mondje dicht mocht u al stiekem iets gehoord hebben. 

De afsluiting van de cultuurmaand was een groot succes. Gedurende deze maand hebben de leerlingen veel geleerd over het christendom, de islam, het jodendom, het hindoeïsme en het boeddhisme. De presentaties hebben de leerlingen volledig zelf gedaan, ze konden hun creativiteit er helemaal kwijt. Van dans tot zelfgemaakte baklava; ze hebben allemaal hun beste beentje voorgezet. 

Eind van deze maand staat de eindtoets, IEP, op het programma. Ook alweer zo’n afsluitmomentje.

Daarna kan iedereen gaan genieten van twee heerlijke weken meivakantie. 

Woonruimte gezocht!

Juf Cisca (onderwijsassistent onderbouw) zoekt per direct woonruimte.  

In een paar woorden samengevat: tot voor kort woonden we nog in Zandvoort; helaas hebben we door omstandigheden onze woning moeten verlaten. Diverse instanties zijn op de hoogte en hulp van vrienden en social media hebben we reeds ingeschakeld. Ondertussen ben ik ook druk bezig om via de gemeente aan een woning te komen, maar door wet- en regelgeving wordt het ons niet makkelijk gemaakt. Daarom nu een laatste noodkreet via dit platform.   

Mijn bestedingsruimte is niet groot; ik zit in de sociale huursector. Ik kan rond € 600,- besteden. Ik ben me ervan bewust dat dit bijna onmogelijk is om mee uit te komen, dus alle opties hou ik open en alles is bespreekbaar. Een grote ruimte vraag ik niet; wel een plekje waar ik (we) voorlopig even tot rust kan komen. Mijn kinderen (18 en 13) zitten in Haarlem op school, dus iets in de nabije omgeving zou fijn zijn. Wellicht heeft er iemand een tijdelijke oplossing voor ons.  

Niet geschoten is altijd mis, toch;) 

Vriendelijke groet,

Cisca van Zeggelaar