De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 17 mei 2023

Beste ouder(s), verzorger(s),

De meivakantie is achter de rug en we maken ons op voor het laatste stuk van het schooljaar. De voorbereidingen voor het kamp Naaldenveld zijn in volle gang; daarover meer in deze nieuwsbrief. De groepen 8 maken zich op voor hun eigen kamp en natuurlijk de afscheidsmusical. We hebben er nu al zin in. 

De blauweregen op het schoolplein staat zo mooi in bloei, dat onze conciërge Pieter dat graag met jullie wil delen. Dus hierbij de foto! Wat fijn dat de ouders van het groene schoolplein die met een kundig oog geplant hebben. 

Woensdag 17 mei zijn alle medewerkers van Spaarnesant naar het Spaarnesant Festival ’23. De school is die dag dicht, de kinderen hebben dus een extra lang hemelvaartweekend, maar dat stond natuurlijk al in de kalender. Er zijn die dag onderwijsinhoudelijke lezingen van bijvoorbeeld Wouter Hart, Jan Bransen en Steven Pont. Maar er zijn ook ‘vonkels bij het vuur’, sapfietsen en een silent disco. Ook ons team heeft zich al volop ingeschreven voor alle activiteiten. Nu hopen op een zonnetje… 

Veel plezier dit lange weekend en tot volgende week! 

Met hartelijke groet,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur) en

Femke Nijbroek (directeur)

———————————————————————————————————–

Kampkriebels!

Het is half mei en langzaam ontstaan op school de kampkriebels. Achter de schermen zijn de voorbereidingen al in volle gang. De groepen 1 t/m 7 gaan naar het Naaldenveld. De groepen 8 hebben hun eigen groep 8 kamp natuurlijk! 

Volgens onderstaand schema gaan de groepen op kamp in de week van 19 t/m 23 juni:

Groep  Op kamp                   Vrij op

3/4       ma 19/6 + di 20/6       wo 21/6

5/6       di 20/6 + wo 21/6       do 22/6

7          wo 21/6 + do 22/6      vr 23/6

1/2       do 22/6                       vr 23/6

Het is nog te vroeg om het in de klas al te hebben over de tentindeling. Daar wachten we echt nog even mee. Maar met de leerkrachten doen we elke dag al een work-out en een zonnedans. 

Informatie m.b.t. het kamp wordt, wanneer de tijd rijp is, verstrekt door de betreffende groepsleerkrachten. Danst u mee voor mooi weer? 

———————————————————————————————————–

Vakanties en vrije dagen schooljaar 2023-2024 

Herfstvak.       za 21 t/m zo 29 okt 2023

Kerstvak.        za 23 dec 2023 t/m zo 7 jan 2024

Voorjaarsvak. za 17 t/m zo 25 feb 2024 

Pasen             ma 1 april 2024 

Meivak.           za 27 apr t/m zo 12 mei 2024

Pinksteren      ma 20 mei 2024

Zomervak.      za 20 juli t/m zo 1 sep 2024 

Informatie over de studie- en of margedagen volgt nog. 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 3

Bij de groepen 3 en 4 zijn de kampkriebels al aanwezig. Na een paar jaren niet op kamp te zijn geweest, kon het vorig jaar weer doorgaan. En wat was het geweldig. 

Voor dit jaar hebben wij een leuk nieuw thema bedacht en we zijn achter de schermen hard aan het werk. Jullie krijgen nog een mail met alle gegevens, maar wij willen nu al een tipje van de sluier oplichten. 

Vorig jaar hebben wij een filmpje gemaakt van het Naaldenveld en ook dit jaar laten we dat weer zien aan de kinderen zodat ze er alvast een beeld van hebben. Zo kunnen wij ze goed voorbereiden op wat er komen gaat. Na Pinksteren gaan we met onze groepen starten met de voorbereidingen en voorpret. 

Wij hebben weer een fijne club mensen die helpt met de maaltijden en natuurlijk hebben wij de nachtwachten al geregeld. Deze ouders blijven de hele nacht op en waken bij de tenten en begeleiden kinderen die ’s nachts nog even een plas moeten doen of wat aandacht nodig hebben. De leerkrachten kunnen dan ook even proberen te slapen. 

Wij hebben op 19 juni ouderhulp nodig, dus als je wilt helpen, kan je deze dag alvast vrijhouden (meer informatie volgt nog). Wil je nog even controleren of de telefoonnummers correct in Social Schools staan? In geval van nood zoeken wij het nummer op in Social Schools. 

Nieuws uit de groepen 4

We zijn begonnen met de tafel van 6. De kinderen beginnen door te krijgen dat het helpt als ze de aangeleerde tafels (1, 2, 3, 4, 5 en 10) nu vlot kennen. Dan gaat het rekenen een stuk makkelijker. Voor de tafel van 6 hebben ze een tafeltekening gemaakt van een kriebelbeest met bijvoorbeeld 36 ogen, 12 poten en 54 haartjes. 

Deze week beginnen we bij Blink Wereld met het thema Natuurspeurders. In dit thema gaan de kinderen samen met hoofdpersoon Martijn op zoek naar kriebelbeestjes in hun eigen omgeving. Ze zoeken, onderzoeken en verwonderen zich over deze kleine beestjes. We zijn nog op zoek naar sigarendoosjes voor een bijpassende creatieve opdracht. We ontvangen ze graag in groep 4. 

Voor close reading hebben we (passend bij het taalthema Lekker) twee recepten uitgespit. Eentje van Vos en Haas: tuinkers zaaien. En bij het andere recept zijn het Snotklodders die de kinderen gaan maken. 

Nieuws uit de groepen 7

Vrijwel direct na de meivakantie kon groep 7 in het natte weer op de fiets stappen om het praktisch verkeersexamen af te leggen. Het ging heel goed; nu nog even wachten op de uitslag.  

Inmiddels zijn we gestart met een nieuw thema van Blink: Altijd onderweg. 

Ook zijn de kinderen druk bezig geweest met de werkstukken en wat een mooi resultaat heeft dat opgeleverd! 

Nieuws uit de groepen 8

Terwijl de kastanjeboom op het schoolplein in volle bloei staat, zijn de leerlingen van groep 8 druk aan het oefenen voor de eindmusical. De rollen zijn verdeeld, teksten worden ingestudeerd en liedjes worden te pas en te onpas gezongen… Dat belooft wat. 

In het kader van het Blinkthema Oorlog en Vrede, staat er voor 25 mei a.s. een bezoek aan het Verzetsmuseum in Amsterdam gepland. Daar zullen we het museum van binnen bekijken en we krijgen er een rondleiding in de buurt. Hierbij bezoeken we o.a. De Hollandsche Schouwburg.  

Het taalthema is Toekomst. Leuk om te ontdekken dat we allemaal een ander toekomstbeeld hebben. Voor de een is de toekomst dichtbij: volgend jaar naar de middelbare school. Anderen hebben het jaar 2050 als mooi getal in de toekomst: dan vliegen de auto’s rond en wordt het werk gedaan door robots (grappig, toen ik 11 was dacht ik dat de auto’s zouden vliegen in het jaar 2000, NOT!). 

Tot zover. 

Spaarnekids activiteitenkalender

De redactie van Spaarnekids heeft weer een mooi overzicht gemaakt met de leukste activiteiten en evenementen in de regio t/m juni.

Zo zijn er de voorstellingen bij Caprera, kan er worden meegedaan aan de Open Boerderijdagen of worden deelgenomen aan betaalbare workshops.

Op Kastelendag is er een bezoek aan een kasteel mogelijk en op 5 juni zijn er de zgn. slootjesdagen. Daarbij zijn er natuurlijk ook tal van tips voor musea en theaters. De volledige agenda is hier te vinden.