De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Talenten op een rij

Talenten op een rij

Talenten van onze leerlingen spelen een belangrijke rol in ons onderwijs. Wij helpen de leerlingen om zich bewust te worden van hun eigen talenten. Talentontwikkeling draagt bij aan het veerkrachtiger maken van onze kinderen, zodat ze beter kunnen omgaan met de uitdagingen die op hun pad komen. Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen.

Bij Talentfluisteren hebben ze 40 veelvoorkomende talenten een naam gegeven. Hieronder vind u de talenten die al in de nieuwsbrief aan bod kwamen.

Aansteker

De aansteker zit barstensvol energie en is vaak de eerste die in actie komt. Als de aansteker een idee krijgt of hoort wil hij/zij gelijk aan de slag gaan. In een groep zet de aansteker anderen ook aan om iets te gaan doen.

Valkuil: kom niet te snel in actie. Neem af en toe wat afstand om te onderzoeken of wat jij wilt doen wel de juiste keuze is.

Beeldorganisator

Organiseren en plannen doe jij het liefst. Je ziet dan helemaal voor je hoe het eraan toe zal gaan. Jij weet hoe het moet en houdt met veel dingen tegelijk rekening. Soms lijkt het alsof je niet luistert, je kijkt dan in de lucht of naar een punt op de muur, terwijl je aan het denken bent.

Valkuil: Leer anderen hoe ze iets kunnen organiseren en neem het niet onmiddellijk over als ze ergens mee bezig zijn.

Bewuste Beweger

De bewuste beweger heeft ook veel energie. Hij/zij kan zich beter concentreren als je beweegt. Je wordt er rustig van als je die energie ergens kwijt kan. De bewuste beweger raakt ook graag anderen aan en wordt ook zelf graag aangeraakt.

Valkuil: bewaak je eigen grenzen en die van anderen, want niet iedereen vindt het fijn om aangeraakt te worden.

Bezige bij

Je vindt het leuk om altijd met iets bezig te zijn. Voor ontspanning maak je tijd vrij, daar kies je echt voor. Achteraf wil je het gevoel hebben dat je iets hebt bereikt en dat je iets nuttigs deed. Je ziet welke klusjes er zijn en begint er met plezier aan.

Valkuil: maak een plan, denk goed na over de stappen die je wilt zetten en in welke volgorde. Neem geen klusjes over van anderen, omdat jij vindt dat het te traag gaat.

Bruggenbouwer

Met jou erbij doet iedereen mee. Jij voelt goed aan of iedereen blij is of juist niet. Je wilt dat iedereen het fijn heeft, want je houdt niet van ruzie. Als er ruzie is, help jij anderen om het weer goed te maken. Je zoekt een oplossing waarbij iedereen zich goed voelt.  

Valkuil: Leer hoe je erachter kunt komen op welk vlak anderen wel bij elkaar passen. Als dat lukt, kun je voorstellen doen om de situatie te verbeteren. 

Buikdenker

Jij hebt dingen snel door, dankzij je buikgevoel. Je weet soms iets zonder dat je het kunt uitleggen. Je bedenkt snel verschillende oplossingen voor een probleem.  

Valkuil: Niet iedereen denkt zo snel en intuïtief als jij. Anderen kunnen jou soms niet volgen, dan moet je het hen uitleggen.  

Creatieve maker

De creatieve maker houdt ervan om iets te maken met zijn handen. Daar kan hij heel lang mee bezig zijn. Hij geniet er nog net iets meer van het maken zelf, dan van het moment dat het af is. Als de creatieve maker veel stress heeft, dan ontspant het hem om met zijn handen bezig te zijn.

Valkuil: spreek met jezelf af hoelang je ergens aan wilt werken, anders blijf je eindeloos bezig.

Doordenker

Je kunt goed naar andere mensen luisteren. Wat zij jou vertellen, daar denk je over na. Nieuwe informatie moet je altijd even verwerken. Je legt de puzzelstukken samen in je hoofd en pas als de puzzel klaar is, kun je er iets over vertellen. Van nadenken over iets moeilijks of iets nieuws krijg jij energie. 

Valkuil: Je kunt zo diep in gedachten verzonken zijn dat het lijkt alsof je aan het dagdromen bent. Dat is natuurlijk niet zo, maar dat moet je wel aan anderen uitleggen. 

Doorzetter

De doorzetter houdt vol, ook als iets niet leuk is of saai. Hij is blij als iets waar hij lang aan gewerkt heeft klaar is. Hij kan heel lang en met heel zijn aandacht aan een grote opdracht werken. Hij deelt een grote klus op in kleinere delen en werkt die systematisch af.

Valkuil: is het wel nodig wat je gaat doen? Als je er even over nadenkt, kan het misschien makkelijker of hoef je het zelfs niet te doen.

Foutenspeurneus 

Je vindt het fijn als echt álles klopt en netjes in orde is. Je ziet foutjes die anderen niet zien. Je ziet waar het beter kan en doet er meteen wat aan. Je vindt het niet fijn als iemand ziet dat jij een fout hebt gemaakt.  

Valkuil: Je ziet snel een oplossing, maar besef dat er ook andere oplossingen kunnen zijn. Vraag aan anderen om mee te denken. 

Grenzenverlegger 

Je houdt van spannende uitdagingen. Dan wil je graag winnen, ook van jezelf. Door te oefenen en het jezelf telkens een beetje moeilijker te maken, word je steeds beter in wat je doet. Je vindt het leuk als cijfers tonen dat je het iets beter deed dan een vorige keer. 

Valkuil: Let erop dat je de prestaties van anderen niet over het hoofd ziet. Ook anderen hebben vaak succes.  

Groepsdier

Jij bent graag op plekken waar veel mensen zijn, je houdt van gezelligheid en doet graag mee. Je voelt je verantwoordelijk voor hoe het gaat in de groep. Je wilt dat iedereen echt meedoet. Iedereen mag weten dat jij bij deze groep hoort.

Valkuil: je moet soms kiezen waar je aan meedoet, want je kunt niet alles doen.

Ideeënfontein 

Je zit altijd vol ideeën en je houdt van dingen bedenken, samen met anderen of alleen. Je huppelt van het ene idee naar het andere en legt verbanden die anderen niet maken. Als je een goed idee hoort, verzin je er altijd nog iets bij. Je bedenkt het liefst zelf nieuwe manieren om iets aan te pakken of op te lossen.  

Valkuil: je gedachten volgen elkaar in een snel tempo op. Toom jezelf af en toe wat in en wacht op het goede moment om je idee voor te stellen.  

Jazegger 

Jij vindt alles geweldig en doet altijd mee. Je zegt meteen ja als iemand je iets vraagt. Daarna doe je er alles aan om je aan je woord te houden. Je hebt een omgeving nodig waarin je kunt doen wat je beloofd hebt, zonder dat je daarin afhankelijk bent van anderen.  

Valkuil: Neem niet te veel hooi op je vork. Zeg niet altijd tegen iedereen ja, maar denk eerst goed na of je het wel echt wilt. 

Kennisspons 

Je bent nieuwsgierig. Je houdt van weetjes en interessante ontdekkingen. Als het kon, zou je alles willen weten. Overal verzamel je informatie, dat geeft je energie. Je kijkt graag naar documentaires en speurt het internet af naar leuke feiten.  

Valkuil: Let op dat je niet overdrijft. Spreek met jezelf af hoelang je wilt lezen of surfen, zodat er tijd overblijft voor andere leuke activiteiten.  

Meetrekker

Je weet precies wat je wilt. Omdat jij zo enthousiast bent, doen anderen graag met je mee. Je kunt de leider zijn en anderen vertrouwen je. Je wordt er blij van als mensen uit zichzelf iets doen wat jij eigenlijk graag wilt dat ze doen. 

Valkuil: Blijf luisteren naar personen met een andere mening dan de jouwe. Wat zij zeggen, kan heel waardevol zijn.  

Momentgenieter

Je geniet van wat nu gebeurt. Je doet wat op je pad komt of wat op dat moment nodig is. Je bent dol op verrassingen. Onverwachte gebeurtenissen geven je energie. Je houdt ervan verschillende dingen tegelijk te doen. Een omgeving met uitdagingen, onverwachte vragen en opdrachten vind jij heerlijk. 

Valkuil: Neem af en toe afstand om te bekijken of je nog met de juiste dingen bezig bent. 

Mooimaker

Jij bent steeds op zoek naar schoonheid. Bij alles wat je doet, zoek je naar een manier waarop het er nog net iets mooier kan uitzien. Je bent tevreden als je er goed uitziet en je geniet van een mooie omgeving.

Valkuil: Verlies niet te veel tijd met zoeken naar het allermooiste, soms is ‘gewoon mooi’ al goed genoeg.

Nieuwsfreak

Je houdt van alles wat nieuw is en weet er heel snel alles over. Je leert graag iets nieuws. Als het nieuwe eraf is, kijk jij alweer uit naar iets anders. Je krijgt energie van iets nieuws leren of nieuwe dingen verzamelen. Je werkt het beste samen met mensen die iets kunnen afwerken. 

Valkuil: Je begint graag aan iets nieuws, maar maak het dan ook echt af. Anders haken anderen af, omdat ze vinden dat al dat vernieuwen doelloos is. 

Ontrafelaar 

Je houdt van erg moeilijke en ingewikkelde dingen. Je ziet snel waar de knoop zit of hoe iets in elkaar zit. Je wordt helemaal blij als je snapt hoe iets werkt. Je kunt ingewikkelde dingen duidelijk uitleggen. Dat talent komt tot zijn recht in een omgeving waarin jij anderen structuur en inzicht geeft en ondersteunt.

Valkuil: Als je een probleem hebt doorgrond, neem dan een besluit. Blijf niet eindeloos analyseren, maar baken de tijd die je aan een probleem besteedt van tevoren af.

Positivo

Je ziet overal iets positiefs in en dat werkt aanstekelijk voor de mensen om je heen. Het leven is een feest en het glas is altijd halfvol. Zelfs als het misgaat, zie jij goede dingen die naar een oplossing kunnen leiden. Je neemt met je opgewekte humeur en grapjes de spanning weg. 

Valkuil: Als een situatie ernstig is, moet je goed inschatten of grapjes wel op hun plaats zijn. 

Rots

Jij bent overal en altijd jezelf en het maakt jou niet uit wat anderen van je denken. Je bent rustig en hebt vertrouwen in jezelf, waardoor je ook nieuwe dingen durft te doen. Je komt tot je recht in moeilijke situaties die je rustig en stevig kunt aanpakken. 

Valkuil: Anderen aarzelen om iets tegen je te zeggen, omdat jij zo zelfverzekerd overkomt. Vraag hen zelf om feedback. 

Sfeervoeler

Je voelt goed aan hoe anderen zich voelen. De sfeer tussen mensen peil je ook gemakkelijk. Je voelt aan wat nodig is. Je doet vaak kleine dingen om anderen een goed gevoel te geven. Het is een knop die je niet kunt afzetten. Je bloeit op bij mensen die aanvaarden dat je dingen aanvoelt, zodat je de kans krijgt om daar iets mee te doen. 

Valkuil: Je kunt niet altijd iets doen, zodat anderen zich beter voelen. Je kunt niet alles voor iedereen oplossen.  

Sterkte-architect

Jij vindt bij iedereen wel iets waar hij echt goed in is. Je vindt het prima dat iedereen zijn eigen manier heeft om dingen te doen. Je werkt liever samen dan alleen. Het resultaat dat jullie samen bereiken, is belangrijker dan dat van iedereen apart. Je voelt je goed in een omgeving waarin je als team, samen met anderen, succes hebt. 

Valkuil: Houd niet eindeloos rekening met de mening van iedereen. Hak op een bepaald moment de knoop door, anders kom je er nooit uit. 

Stille helper 

Je doet graag iets voor anderen, zodat zij kunnen schitteren. Een beloning voor je hulp, een bedankje of complimentje, dat vind je genoeg. Je hoeft niet op de voorgrond te staan en applaus vind je zelfs vervelend. Je vindt het wel fijn als jouw bijdrage ook aandacht krijgt. 

Valkuil: Wat je aan iemand geeft en wat je ervoor terugkrijgt, moet wel in evenwicht blijven. Als je het gevoel krijgt dat jouw hulp niet meer gewaardeerd wordt, bespreek het dan.  

Trouwe vriend 

Je kent veel mensen, maar je hebt maar een paar goede vrienden. Voor hen ga je door het vuur. Je gaat ook zorgvuldig om met anderen, al ben je niet met ze bevriend.  

Valkuil: Leg uit dat je mensen eerst wat beter wilt leren kennen, voordat je iets meer over jezelf vertelt. Als iemand jou kwetst of laat vallen, voel je je teleurgesteld. Daarmee moet je leren omgaan.  

Uitblinker als ik dat wil

Als iets je interesseert, dan ben je enthousiast en zet je je in. Wat je niet boeit, laat je links liggen. Je hebt een hekel aan het woord ‘moeten’. Je bent alleen tevreden met het beste en ergert je aan middelmatigheid. Je wilt alleen dingen leren van iemand die daarin uitblinkt. Je beslist graag mee over dingen die jij zelf ook belangrijk vindt.

Valkuil: Soms merk je een tekort aan motivatie, bijvoorbeeld voor school. Zoek een hobby of een passie, daar haal je moed uit. Het zal je energie geven voor wat je lastig vindt.

Vertrouweling

Jij houdt van echte goede gesprekken die nog lang in je hoofd blijven hangen. Je kunt goed luisteren. Anderen voelen zich snel veilig bij jou, waardoor ze hun geheimen met je delen. Je praat graag met anderen over gevoelens. Je voelt je goed op een plek waar het belangrijk is dat mensen goed in hun vel zitten.

Valkuil: Luisteren betekent niet dat je ook alle problemen van anderen moet of kunt oplossen.

Woordkunstenaar

Prachtige zinnen maken je blij. Als je de juiste woorden vindt voor wat je wilt zeggen, voel je in je buik dat het klopt. Die woorden uitspreken of opschrijven, daar geniet je van. Woordgrapjes en grappige versprekingen maken jou aan het lachen.

Valkuil: Praten gaat voor jou vanzelf, waardoor je er niet altijd aan denkt anderen ook aan het woord te laten. Laat ze meepraten en stel vragen.

Zichtbare presteerder

Als jij iets doet of maakt, heb je graag dat anderen dat mooi en belangrijk vinden. Je wilt dat ze zien wat je hebt gemaakt. Je geniet van complimentjes en van de waardering die anderen tonen voor het resultaat van je werk en je talent.

Valkuil: Maak niet alleen iets om bij anderen te scoren. Zorg dat wat je doet bij jou past en dat je plannen realistisch genoeg zijn om uit te voeren.