De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 2021-06

Beste ouder(s), verzorger(s),

We zijn net op bezoek geweest bij het pannenkoekenrestaurant van de kleuters. We kunnen het restaurant aanbevelen hoor; heerlijke pannenkoeken en een gezellig restaurant. Meester Luuk had een dag vrij genomen om in te vallen als chef-kok pannenkoeken, en we hebben een talent bij hem ontdekt!  

Vorige week kregen we een auditteam op bezoek. Aan de hand van de indicatoren die door de onderwijsinspectie worden voorgeschreven, wordt er gekeken naar de kwaliteit van de school. We zijn als ‘goed’ beoordeeld, en daar zijn we natuurlijk best trots op! Het auditteam heeft lessen bekeken, met teamleden gesproken, maar ook met twee ouders en met de hele leerlingenraad. Het auditteam stuurt ons nog het verslag, maar ze was erg onder de indruk van de sfeer op school en de manier waarop kinderen met elkaar omgaan. Ook de onderwijsinhoud, de kritische blik waarmee we onszelf continu proberen te verbeteren en de manier waarop we het talentonderwijs in de schoolpraktijk verweven, werden nadrukkelijk genoemd. Als school gaan we lekker door met het verder ontwikkelen van ons onderwijs.  

Een school is gewoon de leukste plek om te werken (en deze school zeker) omdat we werken op een plek waar we meteen zien waar we het voor doen: de kinderen! 

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


 

 

 

 

 

 

 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 3

Alweer 3 maanden verder in groep 3 en wat kunnen de kinderen al veel.

We hebben vorige week de herfstsignalering gedaan en elk kind individueel getoetst om te kijken of alle letters die we tot nu toe hebben aangeboden ook geautomatiseerd zijn. Leuk om te doen en wat een blije koppies.

Het thema Smakelijk Eten is afgesloten. Het was voor ons echt een smakelijk thema. Zelfs bakker Jaap kwam langs om te vertellen hoe het brood gemaakt wordt.

Nu werken we aan het thema Op Wielen. In de ontdekhoek staat een step om uit elkaar te halen en we hebben een echte meldkamer. 

Met rekenen zijn we aan het splitsen. Dit gaat vooral erg goed met pepernoten 😉 

Maar natuurlijk wordt er ook geknutseld. De lampionnen zijn weer prachtig geworden. En lekker bouwen met Spectro doen we ook. 

Met schrijven staan de getallen weer even centraal. 

Nieuws uit de groepen 4

Vorige week zijn in groep 4A juf Simone en juf Nienke gestart! Tijdens de laatste week met juf Natascha hebben de groepen 4 hun lampionnen gemaakt. Afgewisseld met gezelschapspellen waren het heel gezellige middagen waarin volop werd samengewerkt. 

Nu is het de Week van de Mediawijsheid. Ook in groep 4 besteden we hier aandacht aan. Is wat je ziet in de (sociale) media ook altijd echt waar? (Online) foto’s kunnen soms een vertekend beeld van de werkelijkheid geven. Dit zagen we in de klas o.a. met een voorbeeld, waarbij het leek of prins William een middelvinger opstak. Toen we de situatie nogmaals zagen op een foto die vanuit een andere hoek gemaakt was, bleek dat helemaal niet zo te zijn! De kinderen waren heel verontwaardigd. Ze zijn daarna zelf gaan ontdekken hoe je de boodschap van een foto kunt beïnvloeden door het kader te veranderen. Ineens leek het of er kinderen onder water aan het zwemmen waren, door school vlogen als een heuse superman, uit de lucht kwamen vallen op het schoolplein, lenige slangenmensen waren of zelfs geen hoofd hadden… Creatief denken, digitale vaardigheden en samenwerken kwamen samen, met een flinke dosis plezier! 

Help, geen hoofd! 

Verder zijn we ook druk met alle andere vakken. Bij rekenen gaan we o.a. verder met de basisstrategie ‘rekenen via de 10’ bij sommen t/m 20 en met optellen en aftrekken met een tiental t/m 100.  

Het afgelopen blok was het klokkijken een lastig onderdeel. De hele en halve uren kennen veel kinderen. Maar als het nu half zeven is, hoe laat is het dan over 2 uur? Of hoe laat was het een half uur geleden? Dit kunt u thuis ook in dagelijkse situaties benoemen, zo gaat het steeds herkenbaarder worden. 

Nieuws uit de groepen 7

De laatste hand wordt gelegd aan de liedjes die de groepen hebben ingestudeerd. Afgelopen weken is er hard gewerkt op gitaren, keyboards, bas en drums. De zangpartijen zijn ingestudeerd en alles valt nu samen. Donderdag 18 november zullen de klassen hun liedjes ten gehore brengen. Helaas kan daar geen publiek van buitenaf bij aanwezig zijn. We zullen ons uiterste best doen om een mooie registratie te maken. 

Het project van de Plastic Whale is inmiddels afgerond. Helaas is geen van onze groepen in de prijzen gevallen. Natuurlijk gaat het ook niet om de knikkers maar om het meedoen. De leerlingen zijn zich bewuster geworden van het vele plastic gebruik in onze maatschappij. Doel behaald! 

Juf Kelly heeft tijdens de gymlessen de leerlingen een salto aangeleerd. Iedereen ging over de kop!  

Nu maken we ons op voor de dagen die in het teken staan van de Sint en Kerst, wat gaat de tijd toch snel. 

 

Nieuws uit de groepen 8

Voortgezet onderwijs 

Ons eerste bezoek aan een middelbare school is een feit. Het was groot, indrukwekkend en vooral ook leuk om het Lyceum Sancta Maria op deze manier van binnen te kunnen zien. Later deze maand bezoeken we met de klas ook nog het Coornhert Lyceum. Begin december sluiten we het klassikaal bezoeken van scholen af met een workshop op het Spaarne College. 

   

Daarnaast zijn kinderen ook zelf al de nodige proeflessen aan het volgen op verschillende scholen. Voor info over proeflessen, informatieavonden en open dagen zie www.brugweb.nl. 

Blink 

Ons huidige thema heet Op leven en dood. We behandelen verschillende culturele aspecten van leven en dood, het verschil tussen leven, dood en levenloos en hoe we een onverklaarbare dood kunnen onderzoeken aan de hand van aanwezige microben. 

Mediawijsheid 

In de week van de mediawijsheid hebben we het gehad over veiligheid online. Daarnaast hebben we ook ervaren hoe groot het verschil is tussen iets posten en iets tegen iemand zeggen; dat voelde iedereen heel goed aan. 

Oefenstof Junior Einstein

Ben je lid van de bibliotheek en wil je thuis graag oefenen voor een schoolvak?  

Via de link www.jeugdbibliotheek.nl/digitale-bronnen kun je gratis gebruik maken van de oefenstof van Junior Einstein. 

Selecteer ‘Jeugd en jongeren’ en vervolgens ‘Junior Einstein’. Log in met je account van de bibliotheek en oefenen maar. 

Webinars CJG

De donkere dagen staan voor de deur. Het wordt weer kouder buiten, dus de perfecte omstandigheden om lekker thuis vanaf de bank een webinar te volgen. In deze nieuwsbrief leest u meer over wat wij binnenkort aanbieden. 

Gezins-Uit-agenda Spaarnekids 

Spaarne Kids heeft de missie om gezinnen te inspireren met regionale activiteiten op het gebied van Cultuur, Sport, Toneel, Muziek, Natuur en Spelen.  

Hier vindt u de nieuwe editie van Spaarne Kids, met een overzicht van de leukste activiteiten voor de maanden november t/m de eerste week van januari. Uiteraard vallen de activiteiten binnen de laatst afgekondigde maatregelen van de overheid.