De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 17 februari 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

Na de vakantie kunnen we weer versoepelen, hoe fijn is dat! Vrijdag krijgt u een corona-update met meer informatie.  

Als we door de school lopen zien we kinderen die heerlijk aan het werk en aan het spelen zijn, enthousiaste leerkrachten, muzieklessen, gezellige lokalen met mooie knutselwerkjes van de kinderen. Kortom een fijne leeromgeving voor de kinderen!  

Voor de kinderen is de vakantie al gestart, wij hebben vandaag studiedag waar we met elkaar inhoudelijk aan de slag gaan. We willen iedereen een heel fijne vakantie wensen en tot maandag 28 februari! 

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


 

 

 

 

 

 

 


MR-lid Daphne Nelis stelt zich voor

Mijn naam is Daphne Nelis en ik sta als leerkracht voor groep 5A op De Zuidwester. Ik werk hier nu anderhalf jaar met ontzettend veel plezier. In mijn vrije tijd doe ik aan sport – met name voetbal – en maak ik graag leuke uitstapjes en reizen. Dit schooljaar ben ik ook gestart in de MR. Via deze weg hoop ik een steentje bij te kunnen dragen aan de school en de plannen die de school heeft. Ik vind het hierin belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen de leerkrachten en de ouders, zowel binnen als buiten de MR. Ik heb zin in deze uitdaging!


Ouderbijdrage en kampgeld

2021-2022

De OuderVereniging organiseert samen met school elk jaar veel leuke activiteiten als Sinterklaas, de kerstviering, de Koningsspelen, natuurlijk het Kamp en nog veel meer moois. Op onze site kunt u daar uitgebreid over lezen: https://www.zuidwester.com/oudervereniging-ov/

Om ook dit jaar weer alles te kunnen organiseren, ontvangt u na de voorjaarsvakantie via Club Collect het verzoek voor het betalen van de eigen bijdrage en het kampgeld. Het verzoek zal via email worden verstuurd. Als u een bericht ontvangt van Club Collect is dit een betaalverzoek en dus geen spam.

Meer informatie over de hoogte van de bijdrages vindt u in deze brief: Ouderbijdrage en kampgeld 2021-2022

Alvast bedankt voor uw bijdrage; we gaan er weer iets leuks van maken!

Martijn Pover

Penningmeester OV

ov@zuidwester.com

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 3

Met lijn 3 zijn we bezig met het thema Zon, maan en sterren.

In de themahoek vinden we boeken over ons zonnestelsel en er wordt hard geknutseld aan sterren en raketten. We denken na wie en wat wij mee zouden nemen op een reis door de ruimte en maken daar een verhaal over met de letterdoos.

Buiten hebben we een spel gespeeld: we maakten een raketreis van de aarde naar Mars. En dan weer via de aarde naar Venus.

We leren samengestelde woorden en woorden met meerdere medeklinkers achter elkaar lezen. Ook zijn we nog hard aan het oefenen met het lezen op tempo. Het is belangrijk om thuis ook te blijven lezen.

Met rekenen zijn we begonnen met blok 6. We zijn bezig met 5-sommen. Wanneer mag je een som omdraaien? En kun je een verhaaltje bedenken bij de som 5 + 3 =?

We werken in groep 3 nu met Staal spelling. We hebben de eerste spellingscategorie geleerd: de hakwoorden. De regel hierbij is: ik schrijf het woord zoals ik het hoor. Ook hebben we de ei- en de au-plaat bekeken om te weten welke woorden we met ‘ei’ en ‘au’ moeten schrijven. Hier horen ook raps bij. Wie kan al meezingen met de ei-rap?

Nieuws uit de groepen 4

De groepen 4 hebben na de kerstvakantie hard gewerkt aan de verschillende citotoetsen. Met alle quarantaines nog een hele klus, maar bijna iedereen heeft alles afgerond voordat de rapporten zijn gepubliceerd.

Er wordt natuurlijk ook verder geoefend met rekenen, spelling, taal en lezen.

Het zal u echter niet ontgaan zijn dat we een nieuw Blink-thema gestart zijn: Terug naar de dino’s. Wat een enthousiasme in de klassen! De kinderen maken kennis met de dinosaurussen (al kent menig kind meer moeilijke dinonamen dan de juffen!). Ook hebben we geleerd dat er in die tijd nog geen mensen bestonden. Hoe weten we dan zoveel over de dinosauriërs? En wat weten we nog niet? De komende weken gaan we ons ook verdiepen in andere periodes van de prehistorie. We maken kennis met verschillende soorten oermensen, fossielen en de ijstijd. Waar het kan trekken we het thema door naar andere vakken.

  

Tekenen en handvaardigheid heeft al prachtige dino’s opgeleverd, maar we kunnen bijv. ook dino(sporen) meten bij rekenen. 4B heeft open en gesloten lettergrepen (lange en korte klanken) gezocht in een strip over de ijstijd en geniet tijdens het voorlezen van het boek Knots (aanrader!). 4A heeft een waar dinolandschap in de klas!

Na de voorjaarvakantie gaan we hier nog mee door. Als u nog een uitje zoekt voor de voorjaarsvakantie: Naturalis in Leiden of een dinopark zoals bij Dierenpark Amersfoort is vast een aanrader!

Nieuws uit de groepen 7

De groepen 7 zijn heel druk geweest met het Blink-thema Stem op mijn partij. De kinderen moesten een politieke partij oprichten. Met deze partij probeerden zij een wereldprobleem op te lossen. Dit keer was het resultaat een prachtige affiche die de kinderen trots door de hele school hebben opgehangen.

Ook zijn we volop bezig met mijnrapportfolio. Daarvoor mochten de kinderen een foto maken van het werk waar ze trots op zijn. Er zijn veel foto’s gemaakt van de creatieve opdrachten. Wie weet zijn ze dit jaar ook trots op hun spelling en/of rekenwerk.

Spinnen die met meester Kees zijn gemaakt

 

Zakken chips die met juf Juta zijn getekend

 

 

 

En bruggen die bij meester Peer zijn gebouwd

 

Na de vakantie gaan we richting het verkeersexamen. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief…

Nieuws uit de groepen 8

De laatste tijd heeft groep 8 geleerd hoe soaps het leven van mensen kunnen beïnvloeden. We hebben gekeken naar een soap uit Zuid-Amerika en een soap uit Nederland. We hebben geleerd dat ze in soaps dingen beter maken dan in het echt en dat ze dingen uitvergroten. Zo zijn de huizen die je ziet in de soaps veel kleurrijker en mooier dan in de werkelijkheid. In Nederland hebben we de beroemde soap GTST. Mensen worden door deze soap, maar ook door andere soaps, beïnvloed. Zo gaan mensen andere kleding dragen, luisteren ze naar andere muziek en sommige mensen gaan door soaps ook meer alcohol drinken.

Ook heeft groep 8 geluisterd naar liedjes uit de jaren 60, 70 en 80. Van deze zes liedjes moest je er eentje kiezen. In een groepje doe je onderzoek naar dat liedje en moet je vragen beantwoorden over het gekozen lied.

Su en Jesse uit groep 8A

Nieuws CJG

De voorjaarsvakantie komt er alweer aan en dat betekent dat er ook weer nieuwe leuke trainingen starten bij het CJG voor kinderen én hun ouders. Bijvoorbeeld de webinar Meebouwen aan het zelfvertrouwen van kinderen van Tischa Neve.  

Maar ook de training Happy Talk voor kinderen. Want minder sociale contacten, af en toe online les of misschien zelfs helemaal in quarantaine… De coronasituatie heeft veel effect op kinderen. Sommige kinderen ervaren spanningen of voelen zich eenzaam. Happy Talk pakt negatieve gevoelens op een spelende manier aan en leert kinderen rustig en ontspannen te worden. Voor inschrijven: https://bit.ly/3rwNE5g 

Meer over deze trainingen en nog veel ander interessant aanbod, vindt u in deze nieuwsbrief.

Activiteiten voorjaarsvakantie bij boerderij Zorgvrij

De voorjaarsvakantie komt er weer aan. Op informatieboerderij Zorgvrij is er deze periode weer van alles te doen! Hier vindt u een overzicht van activiteiten in de deze vakantie.

 

Gezins-Uit-agenda Spaarnekids

Spaarne Kids heeft de missie om gezinnen te inspireren met regionale activiteiten op het gebied van Cultuur, Sport, Toneel, Muziek, Natuur en Spelen.

Hier vindt u de nieuwe editie van Spaarnekids, met een overzicht van de leukste activiteiten voor de voorjaarsvakantie tot en met maart.