De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 7 april 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

Wat hebben we een prachtig bedrag opgehaald voor Oekraïne: maar liefst € 4449,-!

Veilingen, flessen, tegeltjes, klussen; de kinderen hebben zich op een heleboel manieren ingezet, en wat zijn we trots op ze. Je hoeft geen grote heldendaden te verrichten om van betekenis te zijn en je betrokkenheid te laten zien. Beter nog (vrij vertaald naar Remco Campert): betrokkenheid begint niet met grote woorden, maar met kleine daden.

De 1 april-grap over het ventilatiesysteem werd een beetje ingehaald door de actualiteit; want wat was het koud die dag! Alsof het weer een 1 april-grap met ons wilde uithalen.

Ondertussen is het op school weer heerlijk aan het gonzen. Het Zuidwester Koor, onder leiding van juf Esther en juf Graciella, is begonnen aan de voorbereidingen van een muzikaal aandeel in de lentemusical.

Voor die lentemusical wordt hard geoefend door de kinderen uit groep 1-8. Binnenkort wordt het podium opgebouwd en dan wordt het helemáál echt. De ouders van de kinderen die meedoen hebben een uitnodiging ontvangen om te komen kijken. Als u zelf niet kunt, kan er een opa of oma komen kijken.

Verder zijn de groepen zes met violen en gitaren aan de slag gegaan, en zijn de groepen 8 nog volop aan het mixen.

Kortom….we zijn weer wat schade aan het inhalen, en wat is dat een heerlijk gevoel.

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)

 


MR-lid Graciëlla ter Bruggen stelt zich voor

Ik ben Graciëlla ter Bruggen en ik sta als leerkracht voor groep 1/2A op De Zuidwester. Ik werk hier nu sinds oktober vorig schooljaar en ik heb het enorm naar mijn zin.

In mijn vrije tijd maak ik graag een wandeling door het bos, ga ik uit eten of zit ik lekker op een terrasje.

Ik ben echt een groepsdier en ook een ideeënfontein. Ik denk dat dit talenten zijn die goed van pas kunnen komen bij de MR, waarin je onder andere ook een verbinder bent tussen ouders en de school.


MijnRapportfolio

In februari is het nieuwe rapport voor de eerste keer ingevuld en opengezet. Leuk om te horen dat er zoveel positieve reacties op zijn gekomen!

Toch vinden we het waardevol om niet alleen van het team, maar ook van de kinderen en ouders feedback te krijgen. Zo wordt Mijn Rapportfolio een nog completer instrument. Daarom zullen we u na het tweede rapport een vragenlijst sturen.


Groene Schoolplein: doeners gezocht

Ben je een doener en vind je een groene omgeving belangrijk voor jouw kind(eren)? Misschien wil je dan af en toe een steentje (of juist plantje) bijdragen aan het groene schoolplein! 

Een groen schoolplein zorgt voor een fijne, gezonde en beschutte plek voor kinderen om te spelen. Naast voordelen op het gebied van luchtzuivering, afwatering en verkoeling bij hitte, blijkt natuur op het schoolplein ook te zorgen voor minder ruzies en een betere concentratie van de kinderen!  

Wil je meehelpen bij het onderhoud en/of het toevoegen van nieuw groen? Neem contact op met Simone de Groot (simone@simonedegroot.nl) of Johanneke van der Ziel (jo.johanneke@gmail.com). Zij kunnen je meer vertellen over het groene schoolplein, en hoe je kan helpen. Alle hulp is welkom! 


Meepraten? Kom bij de oudercommissie van de BSO! 

Denk je graag mee over de kwaliteit van de kinderopvang van je kind(eren)? Wij zijn nog op zoek naar leden voor de oudercommissie van BSO De Zuidwester.   

Twee keer per jaar bespreekt de Clustermanager onderwerpen als het pedagogisch beleid, voeding, veiligheid en gezondheid met jou. Eén keer per jaar vindt er een centrale bijeenkomst plaats met alle oudercommissies van Op Stoom.  

Interesse? Mail dan naar barend-jan.geels@opstoom.nl of geef het door aan de pedagogisch medewerkers op de groep. 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 1 en 2

Een kijkje in ons museum

Wat ontzettend leuk: we konden de hele familie weer uitnodigen op school! Op 30 maart jl. mochten alle ouders, broers, zussen, opa’s & oma’s een kijkje komen nemen in ons museum. De afgelopen weken zijn de kleuters bezig geweest met het thema Kunst, waarin zij veel geleerd hebben over de verschillende kunstenaars en de stijlen waarin die werkten.

Tijdens de kijkmiddag was er in bijna iedere klas iets anders te doen. In de speelzaal was te zien wat de kinderen de afgelopen tijd zelf gemaakt hadden tijdens de lessen. Kunstwerken in de stijl van bijvoorbeeld Kandinsky, van Gogh en Mondriaan konden hier bewonderd worden. De kinderen konden geschminkt worden, er kon getrommeld worden, er werd met papier een Mondriaan gemaakt en er werden tulpen geschilderd met vorken.

De kinderen liepen van locatie naar locatie, om te kijken of uit te voeren. Leuk dat we dit weer samen kunnen doen!

Nieuws uit de groepen 5

Vorige week gingen de groepen 5 en 6 naar een voorstelling van Holland Opera: het Zwanenmeer. De vrijdag na de voorstelling kregen de kinderen nog een afsluitende workshop over de voorstelling, waar enorm enthousiast op gereageerd werd.  

Met Blink hebben we naar het klimaat gekeken. De kinderen zijn heel milieubewust aan het werk gegaan en hebben ideeën bedacht om het klimaat positief te beïnvloeden.  

Met rekenen komen op dit moment deelsommen aan bod. Er wordt gekeken of iets meer dan 10x kan. Vraag uw kind gerust naar de uitleg; het is inmiddels expert.  

Verder wordt in beide klassen het creatieve talent aangesproken. We zijn druk bezig met diverse knutselopdrachten.  

Tijdens de gymlessen werden salto’s gesprongen en gefilmd. De kinderen konden zichzelf een paar seconden later terugzien om ervan te leren voor de volgende sprong. 

Nieuws uit groepen 6

We merken in groep 6 dat de coronamaatregelen geschrapt zijn: we hebben al een aantal leuke uitjes gehad naar o.a. de schouwburg (rondleiding en een voorstelling) en we hebben nog een hoop leuke dingen op de planning staan.  

We zitten midden in de cultuurlessen. De kinderen hebben met perspectieven leren werken, les gehad in fotografie en ze gaan komende week aan de slag met blauwdrukken en het ontwikkelen van foto’s.

Daarnaast starten komende week de muzieklessen. De kinderen mochten kiezen voor een gitaar, dwarsfluit of viool. In kleine groepen gaan de kinderen het gekozen instrument leren bespelen. Het de bedoeling dat de leerlingen daarna gezamenlijk een optreden geven om hun talenten te laten zien.  

Ook start volgende week het bezoek aan de schooltuinen. In de klas hebben de kinderen al naambordjes gemaakt om bij de tuintjes te plaatsen. We gaan nu zien wie echt groene vingers heeft en een mooie oogst kan laten groeien.  

Naast alle leuke extra lessen gaan de reguliere lessen gewoon door. Met rekenen hebben we het over verhoudingstabellen en cijferend aftrekken. Taal gaat over plankenkoorts en het schrijven van recensies. Bij spelling hebben we de 7e categorie van groep 6 geleerd: het Garagewoord. Daarbij hoor je zj, maar schrijf je g, zoals garage en bagage. En met Blink hebben we het over communicatie door de jaren heen, communicatie tussen dieren onderling, de werking van je oor en gaan we starten met het maken van een lapbook.  

Nieuwsbrief Talentfluisteren

Op De Zuidwester leren onze leerlingen hun eigen en elkaars talenten (her)kennen en benoemen. In de methode Talentfluisteren hebben 40 veel voorkomende talenten een naam gekregen. In de groepen wordt er veel aandacht besteed aan het benoemen en verkennen van deze talenten. In de onderbouw zijn dat vooral de eenvoudige en concrete talenten. In de middenbouw wordt dit verder uitgebouwd met de wat abstractere talenten. We vinden het belangrijk dat ook u als ouder bekend bent en wordt met deze talenten. Hierdoor kunt u thuis meepraten en meehelpen bij het verkennen van elkaars talenten. In deze nieuwsbrief leest u meer over de talenten Beeldorganisator en Bezige bij.

Beeldorganisator

Organiseren en plannen doe jij het liefst. Je ziet dan helemaal voor je hoe het eraan toe zal gaan. Jij weet hoe het moet en houdt met veel dingen tegelijk rekening. Soms lijkt het alsof je niet luistert, je kijkt dan in de lucht of naar een punt op de muur, terwijl je aan het denken bent.

Valkuil: Leer anderen hoe ze iets kunnen organiseren en neem het niet onmiddellijk over als ze ergens mee bezig zijn.

Bezige bij

Je vindt het leuk om altijd met iets bezig te zijn. Voor ontspanning maak je tijd vrij, daar kies je echt voor. Achteraf wil je het gevoel hebben dat je iets hebt bereikt en dat je iets nuttigs deed. Je ziet welke klusjes er zijn en begint er met plezier aan.

Valkuil: maak een plan, denk goed na over de stappen die je wilt zetten en in welke volgorde. Neem geen klusjes over van anderen, omdat jij vindt dat het te traag gaat.

Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen.

Sport in de wijk op het veld!

Zit je in groep 4 t/m 8? Kom dan na schooltijd lekker buitenspelen!

Onze buurtsportcoach staat elke maandag klaar op het sportveld van Geel-Wit met genoeg sport- en spelmateriaal om er een gezellige middag van te maken. Meedoen is gratis. Alle informatie vindt u hier.

Kinderfestival zoekt podiumhelden!

Hero Kindercentra organiseert tijdens Bevrijdingspop op 5 mei a.s. het Kinderfestival, een talentenjacht voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar. U vindt hier alle informatie in de flyer.

Gezins-Uit-agenda Spaarnekids 

Spaarne Kids heeft de missie om gezinnen te inspireren met regionale activiteiten op het gebied van Cultuur, Sport, Toneel, Muziek, Natuur en Spelen.  

Hier vindt u de nieuwe editie van Spaarne Kids, met een overzicht van de leukste activiteiten voor de maanden april en mei.