De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 2 juni 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

Het is dan eindelijk zover! Na twee jaar wachten kunnen we weer op kamp! Volgende week trappen de groepen 8 af; ze zullen woensdag naar Wijk aan Zee vertrekken. De week erop start ons Naaldenveld-kamp. Zondag 12 juni zullen we de tenten op gaan zetten. Even kijken of we nog weten hoe dat moet! 

Los van alle activiteiten die dit schooljaar nog op stapel staan, zijn we natuurlijk ook druk bezig met volgend schooljaar. De formatie is rond, en we hebben er twee super enthousiaste kleuterleerkrachten bij, die ons team komen versterken. In de nieuwsbrief stellen Larissa en Floor zich aan je voor. De reden dat we extra mensen aannemen, is zodat we teamleden vrij kunnen roosteren voor extra ondersteuning en/of onderwijsontwikkeling. In de vorige nieuwsbrief heb je hier meer over kunnen lezen. Leuk om te horen dat onze nieuwe collega’s zich zo aangetrokken voelen tot onze school en ons onderwijsinhoud. Dat we in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt zulke enthousiaste nieuwe teamleden hebben gevonden zegt genoeg! We sturen vandaag via Social Schools de groepsverdeling voor komend schooljaar. 

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


Informatie kamp groepen 1 t/m 8

* Speciaal voor het kamp (groepen 1 t/m 8) is er een schooltelefoon beschikbaar. In geval van nood kunt u bellen naar 06-51478281.

* Alle ouders die zich hebben opgegeven om op zondag 19.00 uur tenten op te komen zetten op het Naaldenveld, zijn van harte welkom.  

* Helaas hebben wij nog geen aanmeldingen ontvangen voor het afbreken van de tenten op donderdag 16 juni a.s. om 15.00 uur. Wie o wie wil ons hierbij helpen? Natuurlijk mag u uw zoon of dochter meenemen. U kunt zich aanmelden via info@zuidwester.com Wat zou het fijn zijn als we daar ook hulp bij krijgen! 


Vakantie- en studiedagen 2022-2023

Hier op onze website vindt u een overzicht van alle vakanties en studiedagen voor het schooljaar 2022-2023.


Welkom nieuwe collega’s!

Mijn naam is Larissa en ik wil mij graag even voorstellen! Volgend jaar kom ik namelijk op school als leerkracht van groep 1/2. Hier ben ik van maandag tot vrijdag te vinden in ons klaslokaal. Ik kijk er erg naar uit om u allemaal te ontmoeten. Maar eerst zal ik een klein beetje over mijzelf vertellen.  

Ik ben 27 jaar oud, kom uit Haarlem en werk momenteel in Amsterdam. In mijn vrije tijd ga ik graag kamperen in ons 20 jaar oude busje of ben ik lekker aan het kokkerellen. Ik zit in het laatste jaar van de pabo en kijk er erg naar uit om volgend jaar voor een eigen klas te staan.  

Ik heb mij gespecialiseerd in het jonge kind omdat de wereld nog zo nieuw en spannend is en je eigenlijk overal een les van kan maken. Jonge kinderen zijn nieuwsgierig, leergierig en kunnen de wereld prachtig uitleggen vanuit een heel ander beeld dan wij als volwassenen.  

Ik kijk ernaar uit u te ontmoeten en een prettige samenwerking tegemoet te gaan.


Ik ben Floor de Klerk en ik ben volgend schooljaar van dinsdag tot en met vrijdag in de kleuterbouw van De Zuidwester te vinden.  

Op dit moment ben ik nog fulltime werkzaam op een klein schooltje met maar één kleuterklas. Ik heb hier de afgelopen drie jaar geweldig veel ervaring mogen opdoen in het kleuteronderwijs en ik kijk er erg naar uit om les te geven aan de kleuters van De Zuidwester.  

Verder ben ik 30 jaar, woon ik in Aerdenhout en geniet ik van reizen, lezen, theater, muziek en zingen. Tot snel! 

 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 3

Slangen en Ferrari’s in groep 3 

Langzaamaan komt het kamp dichterbij en we hebben er zin in! De voorbereidingen zijn in volle gang. We vertellen de kinderen de komende weken een beetje hoe alles gaat, hoe het kamp er uitziet en we werken aan de tentindeling. Dit alles om ze zo goed mogelijk voor te bereiden, want wij snappen ook dat het best een beetje spannend is! Natuurlijk vertellen we niet alles, want bij een kamp horen ook allemaal hele leuke verrassingen! 

We sluiten deze week het thema Dieren af, maar wat hebben we speciaal dierenbezoek gehad: Slangen! Grote en kleine, bruine, gouden en witte en we mochten er een aanraken! Superspannend, maar eigenlijk is zo’n slang hartstikke zacht! Daarnaast hebben we allemaal leuke en interessante dingen geleerd, zoals dat de eieren van een slang zacht zijn en dat de huid van een slang niet meegroeit maar er op een gegeven moment afgaat als de slang te groot is geworden voor de huid. 

En tot slot was er ook nog een dikke, vette Ferrari op school! De groepen 1 en 2 hadden voor de afsluiting van hun thema een Ferrari geregeld. En die kwam zomaar het schoolplein oprijden. Nou ja, daar gingen wij ook even kijken natuurlijk! 

Nu op naar het Naaldenveld! 

Nieuws uit de groepen 4

De groepen 4 zijn begonnen aan de verschillende citotoetsen. We ronden alles af voordat we op kamp gaan, want dat gaat eindelijk weer gebeuren! Op 13 en 14 juni zijn de groepen 4 (samen met de groepen 3) op het Naaldenveld aan het kamperen. De voorbereidingen zijn in volle gang en er wordt al druk geoefend op kampliedjes in de klas. 

Bij Blink zijn we met het thema Natuurspeurders begonnen. De kinderen gaan hierbij op zoek naar kriebelbeestjes in hun eigen omgeving. Ook leerden we wat kriebelbeestjes nodig hebben om te kunnen (over)leven. Dit thema kon goed gecombineerd worden met een excursie naar het Spinnenbos bij Zorgvrij. Onder begeleiding van de enthousiaste hulpouders moesten allerlei opdrachten uitgevoerd worden. Er werden een hoop beestjes gevonden en onderzocht, zoals rupsjes, lieveheersbeestjes, spinnen en zelfs een wandelende tak! Ook was er tijd om even lekker te spelen en bij de geiten, varkens en koeien te kijken. In de klas zijn er veel kriebelbeestjes gevouwen, een heel precies werkje met een gezellig resultaat.  

Het leren van de tafels heeft dit jaar ook centraal gestaan. We zijn nu aangekomen bij de laatste: de tafel van 9. Hierna blijven we de tafels door elkaar herhalen, zodat we de tafels na de zomervakantie ook nog kennen. 

Nieuws uit de groepen 7

Terwijl de lentezon steeds meer in kracht toeneemt, wordt er in de groepen 7 en 8 hard gewerkt: de voorbereidingen voor kamp zijn inmiddels in volle gang en uit de lokalen van groep 8 klinkt soms al een liedje van de eindmusical. 

Groep 7 is nog bezig met het maken van de laatste citotoetsen van dit schooljaar. Rekenen, begrijpend lezen en spelling passeren weer de revue. 

Het afgelopen thema van Blink was de Experimentele Keuken. Ter afsluiting van dit thema hebben de groepen 7 een bezoek gebracht aan LAM in Lisse: 

Het LAM is hét foodart-museum in de wereld. Gloednieuw en bomvol internationale topstukken. Het LAM is vooral ook een innovatief en persoonlijk museum dat je anders laat kijken. Voor alle leeftijden, en dan bedoelen we ook echt álle leeftijden. Met onze super persoonlijke aanpak krijg je altijd een kunstervaring op maat. 

Zeer de moeite waard om eens te bezoeken. Weet dat de leerlingen nu coaches zijn geworden en gratis iemand mee mogen nemen om rond te leiden in het museum. Doen ze dit goed, dan hebben ze daarna eeuwig gratis toegang tot het LAM. 

Nieuws uit de groepen 8

Kamp 

Nog een paar nachtjes slapen en dan… …gaat groep 8 op kamp naar Wijk aan Zee. Dat slapen kun je maar beter doen, nu het nog kan….

Als we de berichten mogen geloven lijken de weergoden ons gunstig gezind en staat niets ons in de weg om drie intensieve en leuke dagen met elkaar te beleven. Banden opgepompt en zonnebrand gesmeerd, dan kunnen we gaan. 

Voortgezet onderwijs 

Nu ook de eindtoets achter de rug is, hebben juf Jacky en meester Marco nog een afspraak met de coördinatoren van de middelbare scholen.

In deze zogenaamde warme overdracht bespreken we de kwaliteiten van de kinderen en de zaken waarbij ze nog een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ook wordt de EigenWijzer overhandigd. Daarin hebben de kinderen zelf aangegeven wat ze leuk of spannend vinden en waarin ze goed of juist minder goed zijn. Het einde van de basisschool komt met grote stappen dichterbij. 

Musical 

Uiteraard zijn de voorbereidingen voor de musical in volle gang. Als we terug zijn van kamp gaan we ons storten op het decor, de rekwisieten, kleding, dansjes, enzovoort.  

Neemt u nog wel eens de tijd om een stukje van een soap te volgen? De spelers in onze musical in ieder geval wel. Alle zaken rondom het opnemen, produceren en spelen van een soap komen voorbij.

Maar wat als de kijkcijfers tegenvallen? En wat als de kok in de kantine niet meer weet of er nu wel of geen ballen in de soep moesten, wat nu als de spelers hun tekst vergeten…. 

Talentfluisteren

Talent gaat niet over het uitblinken in een bepaalde activiteit, maar over elke activiteit die vanzelf gaat en die voldoening oplevert. Die maakt dat de tijd vliegt, en dat je je batterijen oplaadt. Van je talenten krijg je energie.  

Sommige talenten worden niet altijd als een talent ervaren. Het kan overkomen alsof iemand een bemoeial is of iemand lijkt misschien niet erg betrokken. Bepaald gedrag kan dan als lastig ervaren worden, terwijl iemand juist een talent ergens voor heeft. Zo kan een bemoeial wel een Bruggenbouwer zijn en een onverschillig persoon een Doordenker. Als kindertalentenfluisteraar helpen wij kinderen om zich hier juist bewust van te worden.  

We willen u, als ouder, ook kennis laten maken met de talenten die wij met onze kinderen bespreken. In deze nieuwsbrief gaan we de talenten Doordenker en Meetrekker toelichten. 

Doordenker  

Je kunt goed naar andere mensen luisteren. Wat zij jou vertellen, daar denk je over na. Nieuwe informatie moet je altijd even verwerken. Je legt de puzzelstukken samen in je hoofd en pas als de puzzel klaar is, kun je er iets over vertellen. Van nadenken over iets moeilijks of iets nieuws krijg jij energie. 

Valkuil: Je kunt zo diep in gedachten verzonken zijn dat het lijkt alsof je aan het dagdromen bent. Dat is natuurlijk niet zo, maar dat moet je wel aan anderen uitleggen. 

Meetrekker 

Je weet precies wat je wilt. Omdat jij zo enthousiast bent, doen anderen graag met je mee. Je kunt de leider zijn en anderen vertrouwen je. Je wordt er blij van als mensen uit zichzelf iets doen wat jij eigenlijk graag wilt dat ze doen. 

Valkuil: Blijf luisteren naar personen met een andere mening dan de jouwe. Wat zij zeggen, kan heel waardevol zijn.  

Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen. 

Spaarnekids zomer-agenda

Hebben jullie al zin in de zomervakantie? Spaarnekids heeft weer een prachtig overzicht gemaakt van allerlei zomeractiviteiten. Met ideeën voor o.a. dagkampen, het programma van openluchttheater Caprera, een speurtocht in de Koepel Kathedraal en een zomerleesbingo van de bibliotheek.Met dit activiteitenoverzicht kan de voorpret al beginnen!