De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 22 december 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

Wat vliegt de tijd! De zomer ligt nog vers in het geheugen en we gaan al beginnen aan de kerstvakantie. En wat is er ondertussen weer veel gebeurd op school. Muziekworkshops en optredens, Blink-thema’s, rekenlessen, bezoeken aan musea. En nu, als afsluiter van 2022…. het kerstfeest! 

De kerstmusical was een groot succes, en het optreden van het Zuidwester Koor ook. Wat had Tygo een mooie uitnodiging voor de kerstmusical getekend hè! Het kerstdiner was erg gezellig, met alle kinderen en meesters en juffen zo mooi aangekleed. En de ouders van de OV hadden gezorgd voor een gezellig schoolplein, waar de ouders wat konden drinken terwijl de kinderen in de klas genoten van al het lekkers. Wat een heerlijke manier om de kerstvakantie in te gaan.

In het nieuwe kalenderjaar staan er weer allemaal leuke en leerzame activiteiten op het programma. We hebben er nu al zin in. Maar eerst lekker genieten van de kerstvakantie natuurlijk.

We wensen iedereen liefdevolle feestdagen toe, en een mooi 2023! 

Met hartelijke groet,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)

——————————————————————————————————————————-

Boom Dennis

Een heel bijzonder werkstuk is gemaakt door Kiki Heusinkveld uit 8A. Dit vertelt ze erover: 

“Het begon allemaal toen we op school een boom moesten kleien. Er zit heel veel werk in. Je kunt in deze boom wonen en er is een bubbelbad op het balkon. Het idee is dat de woningnood opgelost zou kunnen zijn als mensen in een boomhut gaan wonen (met een bubbelbad natuurlijk). Er hangen lianen in de boom en ergens is een deurtje. De boom heet Dennis, want ik houd van dennenbomen. Ik heb hem gemaakt met hulp van Nynke, Caya en meester Erik”. 

Dennis is te bezichtigen in de vitrinekast in de hal van de school. 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 3

Dan is er alweer bijna een half schooljaar voorbij en wat hebben de kinderen van groep 3 veel geleerd. Het is net toveren… Ze kunnen nu echt boeken lezen, optellen en aftrekken, muziek maken met hun eigen lijf, skaten en nog veel meer.

Vaak krijgen wij de vraag van ouders wat ze thuis nog kunnen doen. Natuurlijk is het antwoord: elke dag even samen lezen. Voorlezen en zelf lezen. In de bibliotheek kunnen de kinderen zelf leuke boeken kiezen. Midden drie (M3) is het niveau dat nu goed moet lukken. Maar er zullen ook kinderen zijn die eind 3 (E3) boeken al kunnen lezen.

Misschien is er in de vakantie tijd om spelletjes te doen, als Monopoly Junior en Ganzenbord. Op deze en andere manieren komt het rekenen volop aan bod:

  • Het gooien met 2 dobbelstenen en in één oogopslag zien wat er ligt.
  • Doortellen vanaf het hoogste getal. Je hebt 5 en 2 gegooid. Dan tel je door vanaf 5, dus 5, 6, 7. Je staat met je gans op 10 en je hebt 7 gegooid; weet je in één keer waar je moet gaan staan?
  • Dubbel 5 gooien, hoeveel is dat? De dubbele sommen mogen nu geautomatiseerd zijn.
  • De verliefde harten zijn zo leuk: 1 is verliefd op 9, 2 op 8, 3 op 7 enz.
  • Sprongen van 2. 2, 4, 6, 8 enz. heen en terug, maar ook 1, 3, 5, 7. Als je door de straat loopt kun je dat spelenderwijs oefenen met de huisnummers.
  • Sprongen van 5 en van 10. Als dit geautomatiseerd is, heb je daar veel profijt van bij het rekenen.
  • En als je onderweg bent, bedenk dan allerlei sommen met de getallen op het nummerbord van een auto.

Dus heel veel rekenen maar dan spelenderwijs.

Nieuws uit de groepen 4

De school en de klassen zijn heerlijk versierd in kerststijl. Als de kinderen ’s ochtends binnenkomen, werken/lezen we het eerste half uur gezellig bij de openhaard (digibord) en met de kerstlichtjes aan. We lezen veel op school, maar het kwartiertje per dag thuis lezen blijft heel belangrijk! 

Met spelling hebben we nu bijna alle categorieën van groep 4 geleerd. De laatste zijn het voorvoegsel, het klankgroepenwoord en het verkleinwoord. Vraag uw kind maar eens wat je moet doen bij zo’n woord. 

Met rekenen hebben we kennisgemaakt met het vermenigvuldigen. We kunnen uit een verhaal een keersom halen of bij een keersom een verhaal/tekening maken. Een keersom is eigenlijk gewoon herhaald optellen. In het nieuwe jaar zullen we de tafels t/m 10 uit ons hoofd gaan leren. 

Wat betreft klokkijken kunnen we inmiddels vertellen hoe laat het is als het 3 uur later is of een half uur vroeger. 

De kerstvakantie en het druilerige weer lenen zich prima om binnen (bord)spelletjes te doen. Zonder dat je het weet ben je dan stiekem ook aan het rekenen!  

We werken inmiddels een paar maanden met een weektaak. De kinderen zien wanneer ze wat af moeten hebben. En houden bij wat ze gemaakt hebben, door in de kleur van de dag de les af te kleuren. Kinderen die met hun werk klaar zijn, mogen op de weektaak kiezen wat ze erna willen doen. Bijvoorbeeld werken op de I-pad of een rustig spelletje op de gang doen.

Nieuws uit de groepen 7

Wat hebben de kinderen ontzettend hun best gedaan om een leuke surprise voor de ander te maken. Ze hebben een heerlijke dag gehad en zich tegoed gedaan aan alle lekkers.  

Nu staat alweer Kerstmis voor de deur en de klassen zijn prachtig versierd. Ook hebben we een kerstatelier gehad, waarbij de kinderen uit diverse workshops konden kiezen. Meer daarover leest u verderop in de nieuwsbrief. 

We wensen u een heerlijk kerstfeest en alvast een gelukkig nieuwjaar. 

Nieuws uit de groepen 8

De weken rondom het Blink-thema Machtige media zijn afgerond. Als klap op de vuurpijl hebben de leerlingen in verschillende groepjes gewerkt aan een eigen Jeugdjournaal. Dit wil zeggen: rolverdeling bepalen, eigen teksten schrijven, zelf filmen en monteren. De resultaten hebben we afgelopen maandag met elkaar bekeken in de klas. Heel leuk en vooral heel leerzaam.

De filmpjes zullen we proberen in het rapport te steken. Lukt dit niet, dan zult u t.z.t. de filmpjes alsnog te zien krijgen via Social Schools. 

Woensdag heeft de vader van Jasper van Joolen verteld over zijn werkzaamheden als journalist. Olaf, dank je wel hiervoor. Mocht het zo zijn dat u een leuk praatje kunt houden over uw werk, dan houden wij ons natuurlijk altijd aanbevolen. 

De groepen 8 hebben inmiddels het Coornhert Lyceum bezocht. Hier mochten ze meedoen met een lesje Geschiedenis, Nederlands en Muziek. Na de welverdiende vakantie gaan we met de groepen 8 nog op bezoek bij het Spaarne College. Hier gaan we een workshop houtbewerking volgen. Na de vakantie ontvangt u van ons bericht met betrekking tot de aanmeldprocedure voor het voortgezet onderwijs. 

Donderdag hebben we met de twee groepen 8 gegourmet, het was een groot succes. Dank voor alle hulp die er is geboden. 

Langs deze weg willen wij u ook een heel fijne vakantie toewensen en alvast een gelukkig nieuwjaar. 

Kerstatelier een succes!

Het eerste kerstatelier heeft inmiddels plaatsgevonden. Op donderdag 15 december was de onderbouw aan de beurt. De kinderen konden kiezen uit de onderdelen bewegen, knutselen, koken en spelletjes. De activiteiten varieerden van kerstliedjes zingen tot vetbolletjes maken. Er werden kartonnen snoephuisjes gemaakt, kerstkaarten geknutseld en er was kerstgym in de gymzaal.

De groepen 5 tot en met 8 hadden het kerstatelier op dinsdag 20 december. Er kon gekozen worden uit diverse activiteiten, als drama, de Winter Spelen in de gymzaal, sneeuwbollen en kerststerren maken en er werden kerstkoekjes gebakken. Ook werd er gewerkt met de B-Bot, konden de kinderen schaken en er was buiten een speurtocht.

Het kerstatelier was een groot succes; leerlingen en leerkrachten hebben ervan genoten!

Kerstvakantie-activiteiten boerderij Zorgvrij

De kerstvakantie komt er weer aan op boerderij Zorgvrij. Er is in deze periode weer van alles te doen, o.a. kaarsenrollen of 2 biggen in een modderbad maken.

Meer informatie vindt u in deze flyer.