De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 19 januari 2023

Beste ouder(s), verzorger(s),

En dan is het alweer 2023! We hopen dat u een fijne vakantie heeft gehad en een goede start heeft gemaakt in het nieuwe jaar. Wij zijn lekker van start gegaan en met elkaar gaan we er een mooi jaar van maken, waarbij plezier, groei en talentontwikkeling voorop staan! 

In de hal staat onze nieuwe themakar, die we ook kunnen omtoveren tot een werkplek voor de kinderen. Groep 4A heeft naar aanleiding van een Blink-thema een eigen traditie bedacht: Plantendag. Deze wordt gevierd op 26 januari en hierbij worden de zelfgemaakte trommels gebruikt. Het staat in ieder geval heel gezellig!  

De leerlingenraad heeft dinsdag weer vergaderd. De leden hebben zelf een stukje geschreven om u op de hoogte te houden van wat zij bespreken. Op de eigen pagina van de leerlingenraad op onze website kunt u een kijkje nemen en meer informatie vinden. We zijn trots op onze leerlingenraad, hoe zij dingen oppakken en dat ze meedenken om de school nog leuker en beter te maken.  

De kinderen van groep 4 krijgen ook schaaklessen van meester Rinus. Het is echt ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen hiermee bezig zijn.  

In deze nieuwsbrief staat weer nieuws uit diverse groepen, veel leesplezier! 

Met hartelijke groet,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


Nieuws van de leerlingenraad

We hebben het bij de leerlingenraad onder andere gehad over het verkeer rondom school. We hebben een tijdje geleden er al voor gezorgd dat er voor één dag – rond de tijden dat we naar school gingen en dat we weer naar huis gingen – even geen auto’s reden. Wij hebben hiervoor de flyers in de buurt uitgedeeld. Om de aandacht te blijven vasthouden heeft één van ons posters opgehangen in de school. Het blijft belangrijk om lopend of op de fiets naar school toe te komen. Als je toch met de auto gaat kan je ook verder van school de auto neerzetten.   

Veel kinderen weten niet dat er een schaakbord staat bij het trappenhuis naar de gymzaal. Als ze daar willen schaken kan dat, maar ze moeten het natuurlijk eerst aan hun juf of meester vragen.  

We hebben het over afval scheiden gehad en de ideeën uit de ideeënbussen van de groepen besproken.   

We willen ook nog laten weten dat er in de aula een bord hangt met informatie van de leerlingenraad.  

Groetjes van Huub groep 8B 

Werkzaamheden spoor in de buurt   

ProRail werkt binnenkort aan het spoor in de buurt van school. De werkzaamheden duren van donderdag 26 januari tot woensdag 1 februari a.s. De overweg aan de Pijlslaan is afgesloten van donderdag 26 januari tot zondag 29 januari. Er worden omleidingsroutes aangegeven met gele borden. Van zondag 29 januari tot woensdag 1 februari zijn er werkzaamheden bij de overweg aan de Ruijterweg/Westergracht.   

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 1 en 2

De beste wensen vanuit de kleuterbouw! 

Na een gezellige afsluiting van 2022 met een heerlijk kerstdiner, een kerstmusical en tot slot nog een pyjamadag, waren de kinderen van de groepen 1 en 2 echt toe aan vakantie.  

Na de vakantie zijn we, naast het nieuwe jaar te vieren, gestart met het thema Machines. Wat definieert een machine, waarom gebruiken wij machines en wat voor machines kunnen wij zelf bedenken om ons leven makkelijker te maken? Ook zijn er al prachtige robotjes en andere machines geknutseld in de klassen.  

Tijdens dit thema worden er in de klas diverse apparaten verzameld. In sommige groepen komen ouders in de klas die met de kinderen apparaten uit elkaar gaan halen. Dit thema is perfect voor onderzoekend en ontdekkend leren:

hoe ziet een radio er eigenlijk van binnen uit, hoe zouden die draden/schroefjes/knopjes eigenlijk werken en wat heeft een apparaat nodig om te werken?

Dit thema gaat naadloos over op het volgende thema Bouwen en wij zijn heel dankbaar gebruik te kunnen maken van de expertise van ouders die ons vanuit de praktijk meer kunnen vertellen over dit onderwerp. 

Nieuws uit de groepen 5

Na een heerlijke kerstvakantie vol gezelligheid, uitrusten en blijven lezen, zijn we weer goed gestart op school.  

Met spelling zijn er 2 nieuwe categorieën bijgekomen: het kilowoord en het ’s woord.  

Bij Blink gaan we verder met het thema Wereldrestaurant. We hebben het over kruiden en specerijen uit warmere klimaten. Zo proefden we specerijen uit India, zoals kurkuma, gember, chilipeper, kaneel, koriander en komijn. Soms vonden we de specerijen erg pittig! 

 

Nieuws uit de groepen 6

Groep 6 zit momenteel midden in de Cito-periode. Een pittige tijd, maar de kinderen zijn er relaxed onder. Begrijpend lezen, woordenschat, rekenen, spelling, AVI en DMT worden de komende weken afgenomen. Sommige toetsen bestaan uit meerdere delen en daarom is alles ook verspreid over drie weken. 

Bij Blink werken de kinderen aan een project. Ze zoeken een bijzonder dier en plant en noteren alle feiten, weetjes en informatie die ze erover kunnen vinden. Dit zijn echt bijzondere exemplaren. Denk bijvoorbeeld aan de blobvis. Er wordt gezocht naar leefgebieden, voedsel, uiterlijke kenmerken enz. 

Met rekenen zitten we precies op de helft van het jaar. Blok 4 is afgerond en blok 5 gaat van start. Een nieuw blok waarin de kinderen leren rekenen t/m 100.000 en de betekenissen van kommagetallen, kolomsgewijs aftrekken met en zonder te kort, aflezen van de tijd op de seconde nauwkeurig en plattegronden aflezen met schaal aan bod komen. 

Met spelling leren de kinderen een nieuwe categorie: het cadeauwoord. Verder herhalen we de klankgroepenwoorden en de verkleinwoorden. Met taal gaat het over alles onder de grond. Er is meer te beleven dan je denkt. We gaan het hebben over afvalwater, riool, mijnen met gangenstelsels en het gevaarlijke werk van mijnwerkers. Ook archeologen, die speuren naar fossielen uit de prehistorie in grotten, komen aan bod. Maar we hebben het ook over het heden, zoals metro’s, tunnels en verkeer onder de grond.   

Talentfluisteren

Er is een duidelijk verschil tussen ‘ergens goed in zijn’ en een talent. Iedereen is wel ergens goed in, maar je hoeft er niet altijd heel blij van te worden als je er veel mee bezig bent. Bijvoorbeeld wiskunde of koken e.d. Bezig zijn met dingen die vanzelf gaan en die maken dat de tijd vliegt, daar word je vaak wel heel blij van. Dat is dan echt een talent van je. Bijvoorbeeld altijd alles mooi willen maken of steeds ideeën bedenken. We staan er eigenlijk niet echt bij stil dat we deze talenten in ons hebben en toch worden we er blij van als we met ons talent bezig zijn. Bij ons op De Zuidwester maken we onze leerlingen steeds meer bewust van hun eigen talenten. Hoe meer je je bewust bent van je eigen talenten, hoe beter je ze op bepaalde momenten kunt inzetten. Daarnaast leren onze leerlingen zichzelf daardoor steeds beter kennen op een positieve manier en dat geeft ze veerkracht. 

We willen u via de nieuwsbrief ook informeren over de verschillende talenten. Zo kunt u thuis, samen met uw kind, de talenten mee verkennen. In deze nieuwsbrief leest u meer over de talenten Zinzoeker en Groeimotor. Mocht u de talenten uit de vorige nieuwsbrieven nog eens willen nalezen, klikt u dan op deze link.  

Zinzoeker 

Bepaalde waarden, zoals echte vriendschap, rechtvaardigheid of respect voor het milieu zijn erg belangrijk voor jou. Jij weet wat je echt belangrijk vindt en daar blijf je bij, zelfs al snappen anderen het soms niet. Je vindt het fijn als anderen hetzelfde belangrijk vinden als jij, dat schept een band.  

Valkuil: Niet iedereen vindt hetzelfde belangrijk als jij en dat mag best. Leg je mening uit aan anderen, maar geef hen ook de ruimte om te zijn wie ze zijn. 

Groeimotor 

Jij ziet waar anderen goed in zijn en helpt ze graag om er nog beter in te worden. Je moedigt ze aan bij elke kleine stap. Je wordt er blij van als je ziet dat anderen vooruitgang boeken. 

Valkuil: Anderen helpen en aanmoedigen is zeker positief, maar vergeet niet dat ze het zèlf moeten doen.  

Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen. 

Vitalis Maatjes Haarlem op de kaart 

Vitalis Maatjes koppelt een kind/ jongere aan een vrijwilliger die wekelijks of tweewekelijks een activiteit met het kind onderneemt. Zodat zij even uit hun huidige situatie zijn en zo 1 op 1 aandacht krijgen. 

Uitgebreide informatie over dit project vindt u hier in een artikel en op de website.

Workshops en informatiebijeenkomsten JGZ Kennemerland 

Het nieuwe jaar is begonnen en ook dit jaar gaat JZG Kennemerland weer vol enthousiasme van start met workshops en informatiebijeenkomsten voor ouders van kinderen tot 12 jaar. Lees hierover meer in deze flyer.