De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 2 februari 2023

Beste ouder(s), verzorger(s),

Achter de schermen gebeurt er ook een boel, een goede voorbereiding is immers het halve werk. De cultuurwerkgroep en het team zijn bijvoorbeeld al druk bezig met alle voorbereidingen voor de cultuurmaand. Gedurende de maand maart zullen alle groepen een thema van Blink uitgebreid uitwerken. Binnen dit thema worden er uitstapjes gemaakt en verschillende activiteiten rondom het thema in de klas gedaan.

Binnen ons team zijn heel veel talenten aanwezig, die elkaar goed aanvullen en goed ingezet kunnen worden tijdens alle bijzondere lessen die in de cultuurmaand gegeven gaan worden. Daarom is een vraag- en aanbodmuur gemaakt. De teamleden kunnen iets van hun talent aanbieden of om een bepaald talent vragen. Misschien zijn er ook ouders die benaderd worden vanwege een bepaalde link met een thema. Samen maken we het onderwijs! De cultuurmaand wordt afgesloten met een kijkavond voor alle ouders/verzorgers en de kinderen. Deze is op donderdag 30 maart a.s. van 15.00 uur tot 17.00 uur. We zien u dan graag, dus zet het alvast in de agenda.

Volgende week vrijdagmiddag kunt u ook weer samen met uw kind de aanvullingen bekijken in MijnRapportfolio. De week voor de voorjaarsvakantie zullen wij u om uw feedback op MijnRapportfolio vragen door middel van een vragenlijst.

Er staat dus weer heel wat op de planning. Activiteiten die ons onderwijs betekenisvol en rijk maken. Misschien vallen we in herhaling, maar wat is het werken in het onderwijs toch een mooi vak.

Met hartelijke groet,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 3

Het is feest!

Deze week hebben we het thema Feest traditioneel afgesloten met het Ik bof-feest in de groepen 3. Een heerlijke high tea met letterkoekjes, eierkoeken en zelfgebakken heerlijkheden. Want ja, we boffen in groep 3: we hebben twee heel fijne groepen, we kunnen nu lezen, spellen, schrijven en rekenen, we maken de mooiste dingen, hebben al een aantal keer opgetreden en we hebben heel veel lol samen. Reden voor een feest dus en ook dat kunnen we heel goed!

Voor de eerste keer Cito’s

Deze week hebben we ook de Cito-toetsen afgerond. De eerste keer was dat best spannend maar het went snel. Lezen, spellen, woordenschat en rekenen passeerden de revue. Op het gebied van lezen is dit onderdeel van de wintersignalering van Lijn 3, onze lees- en spellingmethode. De Cito-toetsen, de toetsen van de methode zelf en natuurlijk onze eigen observaties geven ons een goed beeld van het niveau van de kinderen. Op dit moment zijn wij druk bezig de resultaten te verwerken en interpreteren zodat wij van iedere leerling een goed beeld hebben en weten wat we bijvoorbeeld nog beter moeten uitleggen en waar ze (meer) uitdaging nodig hebben.

Rapporten en rapportgesprekken

De bevindingen en resultaten verwerken wij in het rapport (MijnRapportfolio) dat vrijdag 10 februari om 15.00 uur online zal staan. De week daarna zijn de rapportgesprekken waarin we alles bespreken. Fijn als je daarvoor het rapport met je kind doorneemt, het geeft een goed beeld van waar je kind nu staat en wat we allemaal gedaan en geleerd hebben de afgelopen maanden.

Tot slot

We hebben keihard gewerkt en de komende maanden staan ons nog heel veel nieuwe en leuke dingen te wachten. We beginnen met de nieuwe spellingmethode Staal, we gaan + en – sommen oefenen, het volgende thema van Lijn 3 gaat over de zon, maan en sterren en na de voorjaarsvakantie gaan we heel veel cultuur opsnuiven in De Zuidwester cultuurmaand. Wat boffen wij toch in groep 3!

Nieuws uit de groepen 4

Bouwen maar! Dat is ons thema van Blink. We praten in de klas onder andere over architecten, aannemers, metselaars, timmermannen. En daarbij komen we de moeilijkste woorden tegen: fundering, iets op schaal tekenen en bijvoorbeeld een maquette maken.

Dat laatste gaan we ook doen. Maar niet zomaar een maquette, we maken een heus Muizenhuis. Wie kent de boeken van Karina Schaapman niet? En toen was daar opeens een deurtje in onze klas. Met een brievenbus met post voor de groepen 4.

In 4 lessen gaan de kinderen een kamer ontwerpen. Deze kamer gaat over een leuke, spannende, mooie gebeurtenis in hun leven. Nadenken, ontwerpen, op zoek naar bruikbare materialen (wat kan je allemaal met een kurk, een luciferhoutje en 3 knopen maken?) en dan bouwen we samen een prachtig Muizenhuis.

Met spelling hebben we alle categorieën t/m 12 van groep 4 gehad en daarmee gaan we verder oefenen. Ook wordt er een brief naar muis geschreven, want welk woord schrijf je met een hoofdletter? En wanneer komt er een punt of komma? En hoe begin je zo’n brief eigenlijk? Dat sluit dan ook weer mooi bij de taallessen aan.

Na alle Cito-toetsen gaan we weer verder met ons ‘normale’ rooster. Met rekenen gaan we een paar stappen verder. De eerste keersommen zijn besproken en we hebben het over de tafel van 0, 1 en 2 gehad. Dat wordt thuis lekker oefenen. Ook maken we al plus- en minsommen over het tiental: 37+5 (37+3 en dan +2) of 65-8 (65-5 en dan -3).

Nieuws uit de groepen 7

Er wordt nog even hard gebikkeld, maar we zijn bijna klaar met de Cito-toetsen. Tussendoor leren we bij Blink hoe kroketten gemaakt worden en ontwerpen we voor Taal muurkranten die te maken hebben met licht. Hieraan is heel hard gewerkt en het resultaat mag er wezen!

Nieuws uit de groepen 8

Iedereen was weer fris en fruitig na een welverdiende kerstvakantie. De geur van gourmet was gelukkig uit de lokalen getrokken, wat rest zijn de mooie herinneringen aan een geslaagd kerstdiner in groep 8.

Terwijl de dagen langer worden en komeet C/2022(ZTF) zeer dicht langs de aarde scheert, is groep 8 druk bezig met het maken van de laatste Cito’s uit hun basisschoolcarrière. Woensdag werd het maken van de laatste Citotoets dan ook gevierd met een groepsdans in de hal boven.

Aansluitend op het Blink-thema Fantastische Families hebben we gekeken naar de afleveringen van Kleine handen in een grote oorlog. Verhalen over de Eerste Wereldoorlog, gezien vanuit verschillende perspectieven. We kijken nu  de afleveringen Slavernij, junior. Heftige materie, helaas onderdeel van onze geschiedenis.

Het volgende thema van Blink is Oorlog en Vrede. De Kinderen onderzoeken in dit thema verschillende oorlogen en de oorzaken ervan. Hoe is het leven tijdens een oorlog? En hoe gaat het daarna? Kun je oorlogen voorkomen? Zo ja, hoe denken mensen daarover? Aansluitend hierop zullen we 13 in de oorlog gaan kijken.

In maart wacht de cultuurmaand op ons, maar daarover later vast veel meer.

Komende weken zullen voor de leerlingen uit groep 8 (en waarschijnlijk ook hun ouders en leerkrachten) in het teken staan van de adviezen voor het VO. Een spannende tijd voor iedereen dus!

Spaarnekids culturele activiteiten

U vindt hier weer een nieuwe culturele gezins-UIT-agenda van Spaarne Kids, met een overzicht van activiteiten t/m de voorjaarsvakantie. Met onder andere ideeën voor verjaardagsfeestjes, (gratis) activiteiten in de Bibliotheek, nieuwe tentoonstellingen bij musea, familievoorstellingen in de Haarlemse theaters, (betaalbare) workshops en vele andere tips.