De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 9 februari 2023

Beste ouder(s), verzorger(s),

De cultuurmaand is begonnen en we hebben er zin in!

De komende periode gaan we aan de slag met het uitwerken van verschillende thema’s en er staan leuke en vooral ook leerzame activiteiten en uitjes gepland om de thema’s nog meer verdieping te geven.

We hebben tijdens de studiedagen de eerste bijeenkomst over Close Reading gehad. Door Close Reading te gebruiken, gaan we met behulp van rijke en uitdagende teksten aan de slag met diep tekstbegrip. Wellicht heeft u thuis ook al iets gehoord over Close Reading; binnenkort kunt u er in de nieuwsbrief meer over lezen. De eerste lessen zijn uitgewerkt met teksten die gaan over het thema van de cultuurmaand. Dus binnen de cultuurmaand zijn we ook bezig met de integratie van de vakken Blink, begrijpend lezen (Close Reading) en Staal Taal.

De kinderen laten u graag op donderdag 30 maart tussen 15.00 uur en 17.00 uur zien wat ze allemaal gedaan en gemaakt hebben. We hopen u dan te zien!

Samen maken we ons onderwijs nog beter. En De Zuidwester staat voor goed onderwijs. We willen daarom ook van u horen waar we allemaal tevreden over kunnen zijn en waar we ons onderwijs nog kunnen aanscherpen. Vanaf 20 maart zullen we u daarom een ouderenquête sturen. We zien graag uw antwoorden tegemoet.

Tot slot een foto met de prachtige keramiekwerkjes van de kinderen die staan te pronken in de kast in onze hal. We kunnen het niet laten, er wordt zoveel moois gemaakt…

Met hartelijke groet,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)

.
We maken er samen een leuke school van!

Digitale maatjes op De Zuidwester 

In november 2022 zijn de groepen 5, 6 en 7 gestart met digitale maatjes. Een digitaal maatje is een leerling (uit de eigen of een andere klas) die hulp kan bieden op digitaal gebied, aan zowel medeleerlingen als de leerkracht. Bijvoorbeeld als er vragen zijn over het werken op de iPad, het airdroppen van een document of het aanzetten van het geluid van het digibord. En wat wij zo mooi vinden om hierbij terug te zien, zijn de waarden van De Zuidwester: plezier en zelfkennis, vertrouwen en ruimte en verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. 

Leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 mochten reageren op de vacature voor digitaal maatje. De vorm van de sollicitatie mocht zelf worden bepaald. Zo ontvingen we brieven en een PowerPointpresentatie. Wij – juf Kelly, juf Monique en juf Maaike – hebben alle sollicitaties bekeken en de digitale maatjes gekozen. Uit de groepen 8 en 6A kwamen geen sollicitanten. Ieder schooljaar is er weer een nieuwe sollicitatieronde.  

Hieronder stellen de digitale maatjes van dit schooljaar zich aan u voor: 

Hoi, ik ben Evia Hellmann. Ik ben 9 jaar oud en ik zit in groep 5A. Mijn hobby is piano spelen en ik hou van musical spelen. Ik hoop dat ik zo veel mensen mag gaan helpen.
Hallo, ik ben Dylan Kapitein uit 7A. Mijn hobby is gamen. Mijn digitale talenten zijn dingen delen (vooral met airdrop maar ook andere dingen) en PowerPoints maken en andere dingen op PowerPoint. Mijn doelen zijn mensen helpen en dingen leren om aan andere mensen uit te leggen.
Hoi, ik ben Annelotte Boes en ik ben 10 jaar oud. Ik zit in groep 6B. Ik help soms bij het aanmelden op het schoolaccount of foto’s plakken in een PowerPoint. Mijn hobby’s zijn hockey, surfen, skiën en turnen.
Ik ben Salvador, ik ben 8 jaar oud en ik zit in groep 5B. Ik ben een digitaal maatje, omdat ik goed om kan gaan met het internet en ik help als er iets niet lukt op de iPad. Daarom ben ik een digitaal maatje in groep 5.
Hai, ik ben Polle van Wort en ik kom uit 7A. Ik ben 10 jaar en mijn hobby’s zijn fantasiedieren maken en skiën en hockeyen! Mijn digitale talent is kinderen helpen met de iPad. Mijn doelen zijn meer helpen en een digitale les geven over iets. Als digitaal maatje wil ik nog leren om nog meer te helpen en ook juf te helpen.
Ik ben Jente en zit in groep 7B. Ik ben 11 jaar oud. Het leukste aan een digitaal maatje zijn vind ik, als ik mensen heb geholpen in de klas en het is gelukt! Ik bied hulp bij het maken van een PowerPoint, het opslaan van documenten in de OneDrive en ik kan helpen met plaatjes verwijderen of tekst of plaatjes ergens aan toevoegen.

 

Nieuws uit de groepen 3

In februari hebben de groepen 3 het Ik-bof-feest gevierd. Hier vierden we dat we al (bijna) alle letters kennen!  

Nu we al die letters kennen, zijn we begonnen met een nieuwe spellingmethode. Dat is Staal, de methode die ook in de rest van de school gebruikt wordt. De eerste categorie die we hier hebben geleerd is het Hakwoord. Ik schrijf het woord zoals ik het hoor, is hierbij de regel. We hebben al veel van deze woorden geoefend op verschillende manieren, en wat gaat dat al goed! De kinderen zijn nieuwsgierig naar alle andere categorieën die ze nog gaan leren.  

Ondertussen zijn we, na de voorjaarsvakantie, begonnen met het thema De schat. Dit thema zullen wij langzaamaan laten overlappen met het thema Kunst. Een schat kan namelijk ook kunst zijn! Deze twee thema’s staan tijdens de cultuurmaand maart centraal. 

Nieuws uit de groepen 4

De groepen 4 zijn deze week vanwege de cultuurmaand begonnen aan het thema Dinosaurussen. De klassen worden steeds mooier ingericht met allerlei speelgoed-dino’s en dinoboeken. De kinderen zijn erg enthousiast; ze verdiepen zich uit zichzelf in de materie. In groep 4B heeft een aantal kinderen aan de klas uitgelegd hoe de dino’s zijn uitgestorven, maar ook hoe het daarna met de aarde verder is gegaan tot uiteindelijk de mens in beeld kwam. En wist u trouwens dat er ook dinosaurussen met veren bestonden? Wij hebben er al een aantal opgezocht. Afgelopen dinsdag hebben de kinderen een brief van een archeoloog ontvangen, waarin stond dat er waarschijnlijk dino-eieren op school te vinden waren. We hebben ze gevonden en op een veilige warme plek gelegd. Wie weet wat er dan gebeurt… Er staat een bezoek aan Naturalis op de planning en uiteraard ook creatieve opdrachten op het gebied van dinosaurussen. Komt u een kijkje nemen bij de afsluiting van het thema op donderdag 30 maart?

 Met spelling zijn we flink aan het oefenen met de klankgroepenwoorden. Een klankgroepenwoord met nog een tweede categorie erbij. En woorden met een lange klank aan het eind; dan neem je er eentje weg. Zoals bij oma of vla. 

Met rekenen gaan we het komende blok sommen uitrekenen als 28+19 of 66-32. En uiteraard oefenen we de tafels; die van 1,2,5 en 10 hebben we al gehad. We gaan nu oefenen met de tafels van 3 en 4. De kwartieren op de analoge klok kunnen we al aflezen. We gaan nu aan de slag met de digitale klok.  

Nieuws uit de groepen 7

Na de vakantie zijn wij met frisse moed weer gestart op school. De cultuurmaand is begonnen en de groepen 7 gaan zich bezighouden met het thema Experimentele keuken. Groep 7A is voor de vakantie naar patisserie Tout in Diemen geweest. Hier leerden de kinderen van alles over het maken en gebruiken van chocolade. Ook hebben er kinderen met marsepein gewerkt. Het was fantastisch! 

Met rekenen zijn de groepen hard bezig met breuken, procenten en gemiddelde snelheden. Het gaat lekker en er wordt hard gewerkt. 

Ook de lente komt er weer aan! Groep 7A zal volgende week starten met het Kuikenproject. Er komt een broedmachine en later ook een hok in de klas.

Nieuws uit de groepen 8

Terwijl de eerste krokussen al voorzichtig hun kopjes boven de grond uit steken, zijn de leerlingen druk bezig om zich in te schrijven voor de middelbare school. Dat is een hele opgave, omdat er zoveel scholen zijn om uit te kiezen. En wat bepaalt die keuze? De een vindt de ruimte waarin de kluisjes staan helemaal top, terwijl een ander juist die ruimte heeft aangewezen als ‘echt lelijk!’ Op 22 maart wordt de definitieve inschrijving bevestigd; dit hangt af van of er wel of niet geloot moet worden op een bepaalde school. Super spannend allemaal! 

Meester Rinus heeft aan de twee groepen 8 schaaklessen gegeven. Van het allereerste begin tot aan de Siciliaanse opening; alles komt aan bod. Wie weet ligt er ergens nog een schaakbord in huis met mooie stukken. Leuk om uw zoon of dochter uit te dagen voor een potje… 

                 

Cultuurmaand maart zal in het teken staan van Wereldreligies. Christendom, Jodendom, Islam, Boeddhisme en Hindoeïsme komen aan bod. Is er misschien een ouder die hierover een gastlesje in de klas kan komen geven? 

In april staat het Blink-thema in het teken van Oorlog en Vrede, waarbij er een vertaalslag gemaakt gaat worden naar gebeurtenissen (WOII) in de wijk.  

Verder werken Marco en Erik enorm hard om ook aan de komende maanden een zeer zinvolle invulling te geven. De nadruk zal vooral liggen op zelfstandigheid en zelfreflectie van de leerlingen in de klas. 

Webinar GGD Kennemerland:     Zelfbewust opgroeien met liefde

Op 28 maart 2023 organiseert het team Gezonde School van GGD Kennemerland, de online ouderavond Zelfbewust opgroeien met liefde. Er wordt hierbij samengewerkt met de experts van Centrum voor Seksuele Gezondheid & Jeugdgezondheidszorg.

De ouderavond is bestemd voor alle ouders en opvoeders met kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De webinar start om 19.30 uur en eindigt rond 20.30 uur. In deze webinar krijgt u praktische tips over het zelfverzekerd maken van uw kind in de seksuele ontwikkeling. Daarnaast wordt er ingegaan op de invloed van social media en hoe je daar als ouder wegwijs in wordt. U leest hier alle informatie over deze webinar. 

Talenten gezocht voor het bevrijdingspop kinderfestival

Ben jij een echte podiumheld? Kun je bijvoorbeeld zingen of rappen, dansen, theater maken of een muziekinstrument spelen?

Doe dan auditie voor de Kinderfestival Supertalentenshow. 5 talenten tussen de 6 en 14 jaar mogen op 5 mei 2023 op het Hero kindercentra podium hun talent laten zien, voor duizenden bezoekers van Bevrijdingspop. In deze link vindt u alle informatie over het opgeven voor de talentenshow!