De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 29 juni 2023

Beste ouder(s), verzorger(s),

We kijken terug op een geweldig kamp. De groepen 8 hebben drie dagen genoten in Heino. Ze hebben allerlei leuke dingen gedaan: klimpark, spelletjes, dansen in de disco, naar Slagharen en nog veel meer. De kinderen en de leerkrachten hebben het heel gezellig gehad. De groepen 1 t/m 7 zijn naar het Naaldenveld geweest. Ze hadden het grootste deel prachtig weer. De groepen 5/6 hebben een flinke bui gehad, maar hebben het met elkaar geweldig opgepakt om het kamp toch door te kunnen laten gaan. Wat een avontuur! We willen iedereen ontzettend bedanken voor alle hulp, zeker ook de ouders die de tenten hebben helpen opzetten en afbreken. En natuurlijk ook Martijn en Joost, die de kooktent elk jaar veranderen in een professionele keuken. Met elkaar hebben we er weer een prachtige kampweek van gemaakt.  

Er is een start gemaakt met het schilderwerk buiten. Er werd alleen ontdekt dat er veel houtrot in de kozijnen zit. Dus nu worden eerst de probleemplekken verholpen voordat de schilder verder kan.  

Het einde van het schooljaar is in zicht. De leerlingenraad is dinsdag voor de laatste keer bij elkaar gekomen. We hebben met elkaar terugkeken naar hoe het gegaan is het afgelopen schooljaar en er waren nog meer leuke ideeën voor het nieuwe schooljaar. De nieuwe leerlingenraad kan dus lekker aan de slag.  

In deze nieuwsbrief lees je nog veel meer over de belevenissen van de groepen 1/2, 5 en 6 tijdens de kampweek!

Met hartelijke groet,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)

Femke Nijbroek (directeur)


Vakantie – en studiedagen 2023-2024

Hier op onze website vind je een overzicht van vakantie- en studiedagen voor het schooljaar 2023-2024.

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen  1 en 2

In the jungle the mighty jungle… zijn de kinderen op safari gegaan om dieren te spotten en erachter te komen wat het verrassingsdier was. Onderweg kregen ze gelukkig wat te snacken en te drinken want het was een flinke zoektocht door de bossen. De kinderen konden ons vertellen dat vooral de jaguar erg moeilijk te vinden was.

De junglevlinders waren gelukkig wel goed te spotten. 

Aan de andere kant van de jungle hebben de kinderen de woeste Bigikaaimanrivier vol krokodillen bevaren, krikri-kettingen gemaakt om hun jungleschatten in te bewaren en geschminkt rond de kookplaats gedanst. 

Om deze heerlijke dag af te sluiten kwam een goochelaar zijn kunsten vertonen. Het schaterlachen van de kinderen zal vast helemaal in Haarlem te horen zijn geweest. Tot slot nog een ijsje en toen lekker naar huis om uit te rusten. Een geslaagde dag! 

Nieuws uit de groepen 5

De groepen 5 zijn samen met de groepen 6 op kamp geweest. In de ochtend spelen en zwemmen in het Haarlemmermeerse bos en in de middag naar het Naaldenveld. Daar werd het even spannend: konden we wel blijven slapen?! Er werden hevige buien en onweer voorspeld; code geel. Buienradar werd strak gemonitord en plan B lag klaar. Daarbij zouden de ouders de kinderen moeten ophalen en dat wilde natuurlijk niemand! 

Om 16 uur werd er al wat gegeten, bankjes, tafels en de bingo werden klaargezet in een schuur waar geschuild kon worden. Terwijl er binnen de ene na de andere Bingo viel, vielen buiten enorme stortbuien. De hele kampgrond liep onder. De kookploeg en leerkrachten stonden met de enkels in het water gootjes te maken en putjes te graven, waardoor na een paar uur schuilen alsnog de tenten ingericht konden worden. Terwijl de kinderen aan het uitpakken waren, werd er nog een tweede ronde diner bereid. Iedereen nog een lekkere pannenkoek!  

En de volgende ochtend… Een heerlijk zonnetje, alsof er niets gebeurd was. Een traditionele, tweede kampdag met opruimen en inpakken, heerlijk veel spelen, levend Stratego, teken verwijderen en vooral genieten! 

Het was een bijzondere editie. Dank voor de inzet van alle hulpouders! 

Nieuws uit de groepen 6

Het kamp van de groepen 5 en 6 is alweer achter de rug. Dat betekent op het moment van schrijven nog vier weken school. De groepen 6 zijn begonnen met het laatste thema van Blink: er wordt onderzoek gedaan naar verschillende manieren van communiceren. Hoe communiceerden de mensen in de oertijd met elkaar? Hoe is de telefoon uitgevonden en hoe communiceren dieren met elkaar? De kinderen werken dit keer individueel aan de opdracht en maken een lapbook als eindproduct. Er worden vijf onderzoeksvragen opgesteld die elk op een andere manier in het lapbook worden vormgegeven. Denk hierbij aan een informatieboekje, een spelletje of zelfs een proefje. 

In de taallessen zijn we bezig met het thema Spijsvertering. De kinderen leren alles over scheten, voedingsstoffen en de Schijf van Vijf. Ook kunnen ze u tips geven bij spijsverteringsproblemen.

In de spellingslessen worden steeds meer nieuwe categorieën geleerd, zoals het Garagewoord, het Lollywoord en het Tremawoord. 

Buurtgezinnen.nl zoekt steungezinnen

Nog maar een paar weken en dan begint de zomervakantie voor velen. Heerlijk een paar dagen/weken even helemaal niets moeten. Met het hele gezin op reis, dichtbij, naar verre oorden of gewoon lekker thuis en af en toe een mooi uitstapje. 

Niet iedereen kijkt uit naar de komende vakantie. In een aantal gezinnen levert komende vakantieperiode extra veel stress op. Juist dan is het fijn als de kinderen even ergens anders kunnen gaan spelen. Een leuke plek waarvan je weet dat ze het daar fijn hebben. Een steungezin kan voor die gezinnen juist in vakantieperiodes zoveel betekenen. Een dagje in de week geeft al veel lucht. Zelfs als het maar voor een deel van de vakantie is. 

Zou u iets voor een ander gezin willen betekenen? Meld u dan nu aan als steungezin! Mogelijk bezorgt u dan een ander gezin ook een goede vakantie. Kijk hier eens welke gezinnen in Haarlem enorm geholpen zouden zijn met wat extra aandacht. 

Voor meer informatie kun je kijken op de website van Buurtgezinnen. Maar je kunt mij ook gewoon bellen, appen of een berichtje sturen. 

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.

Esther Groenheide, coördinator Buurtgezinnen Zandvoort en Haarlem

06–40655576

Volg ons ook op Facebook

Workshops en trainingen CJG

Het is alweer bijna zomervakantie! Aanstaande maandag bieden we nog een interessante webinar aan over de overgang van basisschool naar de brugklas. Na de zomervakantie staan er ook weer mooie workshops en trainingen gepland.

Nieuwsgierig naar ons aanbod? Kijk dan ook eens op www.samenopgroeien.nu

Spaarne Kids zomervakantie

Een heerlijk lange zomervakantie staat voor de deur. Ontdek wat er allemaal in de regio te doen is in de nieuwe editie van Spaarne Kids. 
 
Zo kun je de zomer inluiden met een voorstelling in het openluchttheater Caprera op 22 juli a.s. Ga op strandexcursie en jutten in Bloemendaal aan Zee, bezoek de muzikale zomerkomedie ‘Koning van Haarlem’ op het voorplein van de Stadsschouwburg of ontdek kriebelbeestjes in het Pieter Vermeulen museum.