De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 14 juli 2023

Beste ouder(s), verzorger(s),

Nog een weekje school en dan is het zomervakantie! Het laatste rapportfolio van dit schooljaar is deze week samen met u (en uw kind) besproken tijdens de tienminutengesprekken. Het rapport is nu makkelijk te downloaden en te printen (zie ook deze bijlage).

Het oefenen voor de musical van de groepen 8 is in volle gang en het decor ziet er prachtig uit. Wij kijken uit naar de voorstelling volgende week dinsdag! Voor de kinderen van de groepen 8 is het woensdag tijd om de sprong naar de toekomst te maken. We wensen hen allemaal heel veel succes en plezier op hun nieuwe school.  

De lokalen van de groepen 3, 4 en 8 krijgen nieuwe vloerbedekking. Na de zomervakantie zijn de lokalen weer klaar en helemaal nieuw.  

We wensen u en de kinderen een heel fijne zomervakantie en tot maandag 4 september! 

Met hartelijke groet,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)

Femke Nijbroek (directeur)

 


Digitale maatjes

Afgelopen november zijn we gestart met de digitale maatjes in de groepen 5 tot en met 7. Een digitaal maatje is een leerling die op digitaal gebied hulp kan bieden in de klas, aan zowel medeleerlingen als de leerkracht. Bijvoorbeeld als er vragen zijn over het werken op de iPad, het airdroppen van een document of het aanzetten van het geluid van het digibord.

Tijdens het overleg in mei werd duidelijk dat de digitale maatjes vaak dezelfde vraag van medeleerlingen krijgen: ‘Hoe log ik in op mijn schoolaccount?’ De digitale maatjes zijn met elkaar in overleg gegaan en zij hebben gezamenlijk een stappenplan hierover voor de leerlingen gemaakt. Dit stappenplan gaan de digitale maatjes delen in de klas. Een mooi resultaat!  

Wij zijn heel trots op Evia (5A), Salvador (5B), Annelotte (6B), Dylan (7A), Polle (7A) en Jente (7B). Bedankt voor jullie inzet en enthousiasme! 

.
We maken er samen een leuke school van!

Nieuws uit de groepen 3

Wat voor de meeste groepen de afgelopen periode het hoogtepunt was, gold ook voor de groepen 3: het Naaldenveldkamp was een groot succes! Voor de groepen 3 was het extra speciaal, omdat zij er dit jaar voor het eerst gingen slapen. Het ‘chillen in de tent’ was dan ook een van de favoriete bezigheden. Beestachtig was het thema dit jaar. Alle groepen hadden binnen dit thema een dans aangeleerd gekregen. Daar waren we op school al mee begonnen en op kamp hebben we deze afgemaakt en opgevoerd voor iedereen die de kinderen kwam ophalen. Hartstikke leuk! 

Nu op naar de laatste week, waar we met elkaar nog een hele gezellige periode van gaan maken. We zijn nu bezig met laatste thema van lijn 3: Overal water. Daarnaast hebben we nog een paar leuke activiteiten voor de boeg: we gaan kijken naar de musical van de groepen 8 en sluiten het jaar gezellig met elkaar af.  

Daarna tijd voor vakantie! Wat is het snel gegaan en wat hebben de kinderen veel geleerd dit jaar!  

Nieuws uit de groepen 4

Zo tegen het einde van het schooljaar doen we een hoop leuke dingen: we vieren de verjaardagen van de juffen en ook van een aantal kinderen die in de vakantie jarig zijn. Maar we hebben in groep 4B ook afscheid genomen van Matthew, die deze zomer naar Dubai verhuist met zijn gezin. Matthew heeft een mooie presentatie gegeven over Dubai. 

En we zijn nog volop aan het oefenen. We kennen nu alle tafels van 1 tot en met 10 en oefenen deze op allerlei manieren: zingend, stampend, een wachtwoord bij de deur, hoeveel vermenigvuldigingen kunnen we met de klas uitrekenen in 4 minuten, met spelletjes op werkbladen en de I-pad. Blijf de tafels in de vakantie ook bijhouden zodat ze niet wegzakken! 

Verder zijn we voor rekenen bezig met het aflezen van kalenders en met de strategie ‘rijgen met teveel’ (35+29, ik denk aan 35+30 en haal er dan 1 af, die ik er teveel heb bijgedaan). Ook tellen we met sprongen van 1, 10 of 100 verder en terug tot 1000. En maken we staafdiagrammen en blokkenbouwsels. 

Groep 4A heeft een heuse, ouderwetse typmachine in de klas; een aantal kinderen heeft hier al echte brieven op mogen typen. Groep 4B zingt de sterren van de hemel met het lied Muziek kan overal en altijd! En we hebben hier ook een dans bij geleerd. 

Voor het oefenen met lezen in de vakantie volgt binnenkort een lijst met leuke boeksuggesties op niveau. 

Alvast een fijne zomer gewenst! 

Nieuws uit de groepen 7

De laatste loodjes voor de zomervakantie: we zijn in groep 7 nog serieus aan het werk. Ook wordt er seksuele voorlichting gegeven en dat is best spannend. De groepen 7 hebben hun voorlopig advies gekregen en kunnen daarmee op zoek gaan naar een geschikte school.  

Rest dit jaar nog de musical van de groepen 8, de verjaardag van de leerkrachten, de lokalen goed te schrobben en dan lekker te gaan genieten van de vakantie.  

Wij wensen jullie een hele fijne zomervakantie! 

Nieuws uit de groepen 8

Het podium staat en de groepen 8 zijn klaar voor de musical. Maandag gaan we op voor de school en opa’s, oma’s en andere genodigden. Op dinsdag voeren we een speciale kleutervoorstelling op en knallen we ’s avonds nog een keer van het podium voor de ouders.  

Langs deze weg wensen wij iedereen vast Happy Holidays. 

Aanvragen tegemoetkoming schoolkosten

Haarlem wil dat iedereen meedoet. Ook kinderen uit gezinnen die moeten rondkomen van een minimuminkomen. De gemeente Haarlem heeft daarom twee regelingen om deze ouders financieel te ondersteunen.  

Tegemoetkoming schoolkosten 

Voor kinderen op het basisonderwijs € 100,-
Voor kinderen op het middelbaar onderwijs € 200,-
Voor kinderen die voor het eerst naar de brugklas gaan € 200,- extra

Ouders met een HaarlemPas ontvangen automatisch een aanvraagformulier. Ouders met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm kunnen ook een HaarlemPas aanvragen. De voorwaarden staan op www.haarlem.nl/tegemoetkoming-schoolkosten/

Keuzebudget voor kinderen

Elk schoolgaand kind uit een gezin met een laag inkomen krijgt ook dit jaar € 50,- extra. Ouders en kinderen kunnen samen kiezen hoe zij dit geld willen besteden. Bijvoorbeeld aan kleding, speelgoed of een uitje naar een pretpark. Gezinnen die in aanmerking komen voor de tegemoetkoming schoolkosten krijgen dit extraatje automatisch samen met de tegemoetkoming schoolkosten.

Tegemoetkoming huiswerkbegeleiding of bijles

Vergoeding huiswerkbegeleiding of bijles van € 25,- per lesuur tot € 100,- per maand. Voor de aanvraag is een onderbouwing nodig van de leraar, docent of mentor. De voorwaarden staan op www.haarlem.nl/tegemoetkoming-huiswerkbegeleiding-of-bijles/ 

GGD-flits juli 2013

De GGD Kennemerland heeft een GGD-flits geschreven over de onderwerpen Veilig zwemmen in zee of recreatieplas en In gesprek met je kind over puberteit.

U vindt de GGD-flits hier.   

Zomervakantie Zorgvrij

De zomervakantie komt er weer aan en op boerderij Zorgvrij is er in deze periode weer van alles te doen.

Er zijn o.a. knutselactiviteiten en een speurtocht. Ook kunnen kinderen de kippen en geiten voeren. En elke woensdagmiddag kunnen zij samen met de boer de koeien ophalen uit het land voordat deze gemolken worden. Meer informatie vindt u in de bijlage.