De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 14 december 2023

Beste ouder(s), verzorger(s),

De nieuwsbrief wordt de komende periode in een ander jasje gestoken qua opzet. Het nieuws uit de klassen zal direct met de ouders worden gedeeld door de leerkrachten. De nieuwsbrief zal over schoolbrede items gaan.  

De bedoeling is om u op de hoogte te houden van groepsoverstijgende zaken. Bijvoorbeeld over de ontwikkelingen rondom onze aanpak voor begrijpend lezen. Of hoe we het talentonderwijs terugzien in school. Maar ook andere zaken die ons als team bezighouden, kunnen in de nieuwsbrief terechtkomen. De vormgeving zal wellicht nog een beetje veranderen. De bedoeling is u op regelmatige basis te blijven informeren over alles wat zich op school afspeelt. 

Aangezien ik de afgelopen periode afwezig was, hebben we deze nieuwsbrief wat in te halen. Om alles leesbaar te houden zal er informatie bewaard worden voor de volgende nieuwsbrief, anders wordt het zo’n boekwerk. 

In ieder geval veel leesplezier! 

Hartelijke groet,

Femke Nijbroek en Lotte Telleman
.
We maken er samen een leuke school van!

Team bezetting

Directie

Ik ben sinds twee weken weer volledig aan het werk. Ik wil jullie als ouders bedanken voor alle lieve reacties na mijn bericht over mijn ernstig zieke vader. Wat zijn jullie toch fijne ouders 🌸  

Het is na de afgelopen periode prettig om de draad op De Zuidwester weer op te kunnen pakken. Danny stopt nu dan ook met de ondersteuning die was ingebouwd om mijn afwezigheid op te vangen. We hebben hem bedankt met een mooie bos bloemen, waarbij ik namens mijzelf nog een dikke knuffel gedaan heb 😉

Danny heeft zelf ook nog iets geschreven om jullie als ouders gedag te zeggen: 

‘Ik heb de afgelopen weken de schoolleiding ondersteund en zal dat de komende tijd op een andere school binnen Spaarnesant gaan doen. Nu Femke weer volledig aanwezig is en Lotte ook is gestart, is mijn ondersteuning gelukkig niet meer nodig. 

Ik heb De Zuidwester leren kennen als een ontzettend leuke school waar betrokken leerkrachten hun best doen om mooi onderwijs te maken voor een groep hele toffe kinderen. Tussen de verbouwingen door ben ik blij dat ik daar een steentje aan heb kunnen bijdragen. Bedankt voor de gastvrijheid en wie weet tot ziens!’ 

Vorige week is Lotte Telleman begonnen als adjunct-directeur, waardoor het directieteam weer compleet is. Fijn! 

Meester Rinus: houdoe en bedankt! 

We hebben deze week afscheid genomen van meester Rinus. Hij is uitgebreid in het zonnetje gezet en door alle kinderen en teamleden uitvoerig bedankt voor al zijn werk met het lied ‘Houdoe en bedankt!’ Meester Rinus heeft anderhalf jaar conciërgetaken op zich genomen en daar wilden we hem heel graag voor bedanken.

Maar de school en meester Rinus zijn gehecht geraakt aan elkaar. Daarom blijft meester Rinus als vrijwilliger aan onze school verbonden. Zo zal hij onder andere schaaklessen blijven geven aan de groepen 4. En wat de verdere invulling ook wordt, we vinden het heel leuk dat we meester Rinus op school zullen blijven zien! 

Meester Pieter jarig en bijna met pensioen 

Meester Pieter was jarig en dat moest natuurlijk worden gevierd! Alle kleuters hebben hem toegezongen en hij kreeg een mooie feestmuts op.

Wisten jullie dat meester Pieter zo’n respectabele leeftijd heeft bereikt dat hij na komende donderdag gaat genieten van zijn pensioen?

Dat kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, maar wat we gaan doen blijft nog even geheim. Al is de kans groot dat hij in plaats van een verjaardagsmuts een ‘ik ga met pensioen-muts’ krijgt….. Maar we verklappen niks natuurlijk 😉  

Welkom juf Anita Földi  

Bij de kleuters is Anita Földi begonnen als vrijwilliger. Juf Anita helpt bij de kleuters een handje, en leert zo ook de Nederlandse taal wat beter. Superleuk! 

Talentonderwijs

Om nieuwe talenten te ontdekken verbreden we ons onderwijsaanbod. Dat zit in grote en kleine dingen.  

Meester Erik is weer begonnen met kleien in de groepen. Er zijn nieuwe glazuren gekocht, waardoor er na het afbakken prachtig gekleurde kunstwerken tevoorschijn komen. Kom vooral eens kijken naar onze vitrinekast, waar de kleiwerken altijd staan te pronken voor ze mee naar huis gaan.

Ook de muzieklessen zijn begonnen. Zo hebben de groepen 7 na veel oefenen hun popwerkplaats afgesloten met een spetterend optreden en beginnen ook de andere groepen met de muzieklessen.

In de onderbouw maakten de kinderen lampionnen en hebben zij Sint-Maarten liedjes met elkaar gezongen. Ze kregen daar een lekkere mandarijn voor terug, want zo hoort het natuurlijk.

We hebben op deze manier al heel wat mooimakers, ideeënfonteinen en creatieve makers ontdekt! 

Studiedagen

De studiedagen richten we zo in dat we in de ochtend tijd inruimen voor professionalisering en de middagen tijd hebben om de onderwijsinhoud te ontwikkelen. 

Zo zijn we de afgelopen studiedagen geschoold in Close Reading, en hebben we in de middagen onze lessen Close Reading in elkaar gezet. De volgende nieuwsbrief zullen we meer informatie geven over Close Reading. 

De meest recente studiedag zijn we in de ochtend door juf Jacky, Maaike, Christa, Anna en juf Juta geïnspireerd. Ze hebben ons laten zien hoe we de IPads creatief kunnen inzetten, wat we in huis hebben om te gutsen en zij hebben ons de nieuwste tools op het nieuwe verrijdbare en kantelbare digibord getoond. We hebben dit jaar namelijk de Spaarnesant Innovatieprijs gewonnen! Van het geld dat daaraan verbonden is, is een green screen aangeschaft. En ook speciale banken met ingebouwd licht waar je je IPad op kunt leggen om zo stopmotion filmpjes te maken. Met behulp van de green screen hebben de kinderen uit groep 7 zichzelf al als een schilderij van Rembrandt, Vermeer of een andere grootmeester afgebeeld.

Gebruik mobieltjes in de school

We hebben als school afspraken gemaakt over telefoons op school. We vinden het belangrijk dat jullie als ouders op de hoogte zijn van deze afspraken.  

Op school hebben de leerlingen hun mobieltje tijdens lestijd niet nodig. Daarom blijft deze, als er een mobieltje mee naar school genomen wordt, in de tas aan de kapstok. Alleen na schooltijd mogen ze buiten school gebruikt worden. Als de klas op excursie gaat, mogen er geen telefoons mee. Is er wel een mobieltje mee naar school, dan wordt deze voor vertrek ingeleverd bij de leerkracht en in een afsluitbare kast gelegd. 

Sinterklaas

Wat was het weer een heerlijk feest! Voorafgaand aan zijn komst hebben de kinderen nagedacht over welke kleren Sinterklaas nog meer mooi zouden staan. De tekenwedstrijd hierover leverde prachtige tekeningen op. In de kleedkamer van Sinterklaas in onze aula veranderde elke keer weer iets; de kinderen keken hun ogen uit.  

Sinterklaas en de pieten kwamen dit jaar met de bakfiets naar school. Er was weer een schatkamer waar de kinderen een cadeautje uit konden zoeken. En Sinterklaas heeft natuurlijk de groepen bezocht. De pieten kwamen de mooie surprises in de bovenbouw bewonderen. En hoe leuk is het om de dag af te sluiten met de Pietenband! 

We willen ook de ouders van de OV bedanken die dit feest mede hebben helpen organiseren. We zijn blij met jullie! 

Buurtgezinnen: Kerst komt er aan

Voor veel mensen is Kerst een tijd van samenzijn met familie. Een tijd van lichtjes, gezelligheid, warmte en verbondenheid. Een tijd dat we fijne momenten koesteren met familie en vrienden. Helaas ziet Kerst er niet voor iedereen zo uit. Voor sommige gezinnen is Kerst erg eenzaam: er is geen familie in de buurt, er zijn geen mensen om mee samen te zijn en om deze momenten mee te beleven.  

Ook in het dagelijks leven missen deze gezinnen vaak de support en hulp van mensen in de buurt. Voor kinderen uit deze gezinnen zou het heerlijk zijn als ze af en toe bij een ander gezin terecht kunnen voor gezelligheid en wat extra warmte. Zou jij wat voor een ander gezin willen betekenen? Meld je dan nu aan als steungezin! Met een paar uurtjes in de week of een dagdeel om de week is een gezin vaak al heel erg geholpen.  

Kijk hier welke gezinnen op dit moment op zoek zijn naar wat extra hulp en aandachSpreekt jou dit aan? Voor meer informatie over buurtgezinnen kun je kijken op www.buurtgezinnen.nl. Je kan ons natuurlijk ook gewoon even bellen of appen.  

Als je juist wat extra steun en hulp kunt gebruiken, kijk dan ook op de site of neem even contact met ons op voor meer informatie.  

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. 

Claire Bos (06-10879850) en Esther Groenheide ((06-40655576), 

Buurtgezinnen Haarlem  

Kerst op boerderij Zorgvrij

De kerstvakantie komt er weer aan op boerderij Zorgvrij. Er is in deze periode weer van alles te doen: onder andere kaarsenrollen en kaarsen versieren met stukjes gekleurde was.

Meer informatie over de kerstvakantie op onze boerderij vindt u in deze folder. 

Het Team van boerderij Zorgvrij wenst u allen alvast fijne dagen! 

Spaarne Kids Winter

We hebben voor leerlingen en de ouder(s)/verzorger(s) weer een overzicht van talrijke activiteiten voor in december en januari gemaakt. Laat je inspireren door de nieuwe theatervoorstellingen in de diverse theaters, huiveringwekkende stunts bij het Kerstcircus Haarlem, aanraders voor ballet-, muziek- en zangcursussen en vele andere tips.

Voor gezinnen met een beperkt budget is er de mogelijkheid om een beroep te doen op het Jeugdfonds. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur neemt de kosten voor clublidmaatschappen en benodigde materialen voor haar rekening, of het nu gaat om muzieklessen, zwemlessen, danslessen, voetbal of iets anders. Want elk kind verdient het om mee te doen.

Hier vindt u de volledige culturele gezins-UIT-agenda van Spaarne Kids Winter.