De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 15 februari 2024

Beste ouder(s), verzorger(s),

Welkom bij de nieuwste editie van onze nieuwsbrief!

In deze nieuwsbrief gaan we jullie bijpraten over alle mooie dingen die er op school gebeuren. Het is makkelijk om de nieuwsbrief te vullen. We zijn met zoveel vakinhoudelijke ontwikkelingen bezig, dat we de onderwerpen moeten kiezen. We zijn en blijven een school in beweging.

Na de vakantie start de cultuurmaand weer! Tijdens de studiedag worden de laatste puntjes op de i gezet. De thema’s zijn helemaal uitgediept, lessen Close Reading erbij gemaakt en er is in de volle breedte gekeken naar verdiepende activiteiten. Leukleukleuk.

Heel veel leesplezier en een fijne vakantie!

Hartelijke groet,

Femke Nijbroek en Lotte Telleman

PS: Wij hebben een studiedag, waarin we lekker bezig zijn op de inhoud. Maar we zijn niet vergeten ook plezier met elkaar te maken 😄

————————————————————————————————————–

Herfst- en kerstvakantie 2024 

Herfstvakantie: zaterdag 26 oktober t/m zondag 3 november 2024  
Kerstvakantie: zaterdag 21 december 2024 t/m zondag 5 januari 2025 

De studiedagen voor het schooljaar 2024-2025 zijn nog niet bekend. Deze zullen later dit schooljaar in overleg met de MR worden vastgesteld. 

 

.
We maken er samen een leuke school van!

 

Close Reading

Op De Zuidwester doen we niet aan begrijpend lezen, maar aan diep tekstbegrip! En daar gebruiken we Close Reading voor. We vinden het belangrijk dat onze kinderen in aanraking komen met rijke en betekenisvolle teksten. We houden jullie hierover graag op de hoogte. Vandaar dat we er af en toe een berichtje over schrijven.

We werken nu, naast de methode Nieuwsbegrip (in de hogere groepen), in alle groepen met Close Reading. Close Reading is geen methode, maar een manier om met kinderen dieper een tekst in te duiken. Teksten worden herhaald gelezen in drie ‘sessies’, waarbij kinderen nauwkeurig en verdiepend lezen. Hierbij heeft elke sessie een andere insteek. Een goed begrijpend lezer word je namelijk niet door zelfstandig met een tekst aan de slag te gaan. Er is een leerkracht nodig die hardop denkend voordoet en discussies voert met de leerlingen vanuit een gevarieerd tekstaanbod. Bij Close Reading ga je zo met een tekst om dat je de informatie en ideeën erin ontdekt, doorgrondt en begrijpt. Het doel is dat de leerlingen goede, analytische en kritische lezers worden van steeds moeilijkere teksten.

Inmiddels hebben we tijdens de studiedagen onze opleiding om Close Reading lessen te kunnen maken gevolgd. De leerkrachten werken samen om rijke en bij de thema’s passende teksten uit te zoeken en de drie sessies uit te werken.

Doordat in de verschillende sessies ook achtergrondinformatie wordt vergaard en er gesproken of gediscussieerd wordt over een tekst, raakt de aanpak van Close Reading ook vakken als Staal Taal en Blink. De teksten zullen bijvoorbeeld aansluiten bij de thema’s van Blink. Zo diepen we Blink verder uit met rijke en betekenisvolle teksten. De taalopdrachten van Staal laten we aansluiten bij deze lessen, waardoor de taalvaardigheid zoals spreken, redeneren en schrijfvaardigheid betekenisvol worden aangeboden. Op Instagram zijn hier mooie voorbeelden van te zien.

Studiedag

Tijdens de studiedag maken we tijd voor een tussenevaluatie van de speerpunten uit het jaarplan. We kijken hoe alles loopt en bespreken samen hoe we verder gaan. Het gaat dan om speerpunten zoals vakintegratie, verrijkt hoekenwerk en beredeneerd aanbod bij de kleuters en anders kijken naar het volgen van leerlingen.

Aan het eind van het schooljaar zullen we ouders een jaarverslag sturen, waarin je alles kunt lezen over de schoolontwikkeling. Het idee hiervoor is geboren uit een vergadering met de MR. We doen zoveel moois op school, dragen we dat wel genoeg uit? Weten de ouders die niet in de MR zitten waar we mee bezig zijn, welke doelen we daarmee willen bereiken en welke uitdagingen er op ons pad liggen? Hoe mooi is het als we alle ouders op deze manier kunnen meenemen in de schoolontwikkelingen. Dus dat gaan we doen!

Collegiaal waarderend onderzoek

14 maart krijgen we bezoek op school. Er vindt dan een collegiaal waarderend onderzoek plaats. Een collegiaal waarderend onderzoek (CWO) is een vorm van collegiale visitatie op schoolniveau, waarbij het met en van elkaar leren centraal staat. Hoe mooi is het dat scholen van en met elkaar leren en daarbij uitgaan van wat er al goed gaat. Het CWO is gericht op waar mogelijkheden liggen om vanuit wat goed gaat te blijven ontwikkelen. We hebben er veel zin in en zullen jullie natuurlijk op de hoogte houden over de uitkomsten van het CWO.

Nieuwe teamleden

Hoe leuk is het dat we binnenkort ons team weer helemaal compleet hebben! Met Yvonne als extra leerkrachtondersteuner, Zoë als groepsleerkracht en gymdocent en Simone als gymdocent heeft ons team er een paar super enthousiaste collega’s bij. Yvonne is deze maand begonnen, en Simone en Zoë zullen in maart en april beginnen. Hieronder stellen ze zich voor.

Aan mij de eer om mezelf even voor te stellen. Mijn naam is Yvonne Possemis. Ik maak sinds 1 februari deel uit van het team van De Zuidwester als leerkrachtondersteuner. Ik vind het enorm leuk om kinderen iets te leren en mijn bijdrage te leveren aan hun leerproces. Ook vind ik het leuk om interessante lesstof aan te reiken en kinderen plezier te laten beleven in het leren. 

Ik ben goed in talen (Engels, Frans, Spaans, Duits, Arabisch en Nederlands). Wellicht kan ik daar ik ook iets mee gaan doen op De Zuidwester, zoals een talenworkshop. Mijn laatste school voor De Zuidwester was een zeer gemixte school in Amsterdam-Geuzenveld: kinderen uit de hele wereld, ook vaker met een taalachterstand of echte nieuwkomers. Ik heb daar met plezier lesgegeven aan kinderen en ook de pre-teaching gedaan. Naast leerkracht ben ik moeder van 3 dochters (11, 16 en 17 jaar) en partner van Rachid, mijn man. Op vrijdagavond lekker samen tajine eten met zelfgebakken brood erbij is één van mijn favoriete momenten in ons gezin.

——————————————————————————————————————–

Over een aantal weken ga ik aan de slag op De Zuidwester. Tijd om mijzelf even voor te stellen! Mijn naam is Simone en binnenkort ga ik een aantal dagen per week de gymlessen verzorgen. Dit doe ik met veel passie en plezier, want bewegen is ook iets wat ik graag in mijn vrije tijd doe. Ik ben fanatiek kickbokser en kitesurfer. Ook heb ik jaren gedanst. Daarnaast ski ik graag en vind ik het leuk om nieuwe sporten te ontdekken.  

Ik kijk ernaar uit om u en de kinderen te mogen ontmoeten en te starten op De Zuidwester en leerzame en actieve lessen te verzorgen. Mocht u vragen hebben of wilt u even gedag zeggen? Voel u vrij om binnen te komen lopen in de gymzaal!

——————————————————————————————————————-

Ik ben Zoë en vanaf 3 april kom ik het team van De Zuidwester versterken. Ik ben 35 jaar en woon met mijn vriend en 2 dochters (1,5 en 4 jaar) in Haarlem. In mijn vrije tijd zwem ik graag, lees ik een goed boek of ga ik lekker uit eten met vrienden of familie.  

Voorheen was ik vakdocent bewegingsonderwijs en sinds 5 jaar ook groepsleerkracht. Op De Zuidwester mag ik dat gaan combineren. Op woensdag ben ik in de gymzaal vinden en op donderdag en vrijdag in groep 5. 

Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan met de kinderen en kennis te maken met u. Tot in april! 

Let’s get social! 

De Zuidwester heeft een eigen Instagram! Op deze manier willen we ouders en potentiële ouders een inkijkje geven in al het moois wat er gebeurt op onze school. Alle foto’s die we plaatsen zijn AVG proof. Kinderen worden enkel via de achterkant op foto’s in beeld gebracht. Mocht u dat liever helemaal niet hebben, laat het ons dan even weten.

Nieuwe leesboeken 

Lezen is een feestje en dat willen we graag stimuleren! De leerlingenraad wil zich dit jaar hard maken voor nieuwe leesboeken op school. Volgens de raad is het aanbod karig en aan vernieuwing toe. Daarom hebben we dit jaar een groot bedrag vrijgemaakt om nieuwe leesboeken aan te schaffen. Begin februari is er iemand van de openbare bibliotheek langs geweest om onze huidige leesboeken te saneren. Met behulp van de bibliotheek heeft de leesstuurgroep van onze school al een klein deel van de nieuwe boeken besteld, zodat de leerlingen na de vakantie al lekker kunnen genieten van nieuwe leesboeken. 

De komende weken gaan we met behulp van de leerlingen de rest van de boeken samenstellen. We hopen de leesmotivatie op school én thuis te vergroten. 

Schaaklessen groepen 4 en schaaktips 

De kinderen in de groepen 4 hebben in februari vier schaaklessen gehad. Zij kennen nu de spelregels en hebben enthousiast tegen elkaar geschaakt.

Meester Rinus heeft van kinderen begrepen dat zij ook thuis al hebben laten zien hoe goed ze zijn geworden. Hij geeft tips voor als uw kind verder wil met schaken: 

  • Neem een kijkje op https://www.chess.com/nl Op deze site kun je schaken (leren), schaakpuzzels oplossen enz. 
  • Neem contact op met de Haarlemse schaakclub Het Witte Paard (HWP). De jeugdafdeling schaakt op dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur. Contactpersoon is Frank Beverdam (frank.beverdam@hotmail.com of 06-22150167).
  • De KNSB (schaakbond van Nederland) heeft een internetjeugdafdeling, genaamd de Schaakmatties: www.schaakmatties.schaken.nl. Schaakmatties organiseert digitale toernooien met een zoomroom en coaching door docenten.
  • Nog geen bord en stukken in huis? Koop dan een standaardbord (bij voorkeur met letters en cijfers) en standaardstukken, van bijvoorbeeld Staunton.

Programma Peers4parents voor ouders van (hoog)begaafde kinderen 

Ouders van (hoog)begaafde kinderen staan vaak voor andere uitdagingen in de opvoeding. Hoogbegaafd zijn betekent namelijk niet dat kinderen het altijd makkelijk hebben. Ze doen, bijvoorbeeld, niet altijd zomaar wat er van ze gevraagd wordt (ze willen immers begrijpen waarom) en ze beleven alles heel intens.

Hoogbegaafden voelen zich vaak anders. Ze kunnen problemen ontwikkelen, zoals faalangst, een verkeerd zelfbeeld of motivatie-en/of gedragsproblemen. 

Het samenwerkingsverband organiseert samen met Centrum Jeugd en Gezin het programma Peers4parents. In dit programma komen ouders van hoogbegaafde kinderen bij elkaar om samen aan de slag te gaan om uw kind beter te begrijpen en te begeleiden. Dit programma bestaat uit 4 bijeenkomsten van 1,5 uur. Het start op 13 maart 2024 en de locatie is het Leidseplein in Haarlem. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname van dit programma. Bent u geïnteresseerd? Klik dan hier voor meer informatie of om u hiervoor in te schrijven.

Facebookgroep Haarlem Parents

Op facebook is er een oudergroep die andere ouders wegwijs maakt in het Nederlandse systeem. De facebookgroep heet Haarlem Parents. Veel leden zijn expats, maar ook Nederlandse ouders maken deel uit van de groep. Er worden online avonden georganiseerd, voor ouders met kinderen in groep 6, 7 of 8 (bijv. over de overstap naar het voorbereidend onderwijs) maar ook voor ouders met jongere kinderen. Deelnemen is gratis. Bijgaande code brengt u bij deze groep op facebook.

GGD-flits februari

GGD Kennemerland heeft een nieuwe GGDflits geschreven over de onderwerpen Kinkhoest bij kinderen en Hoofdluis. U vindt deze bijlage hier.  

Voorjaarsvakantie op boerderij Zorgvrij 

De voorjaarvakantie komt er weer aan en op boerderij Zorgvrij is er in deze periode weer van alles te doen. Er zijn o.a. knutselactiviteiten, een speurtocht en de kinderen kunnen koeien voeren. Lees er hier alles over. 

Spaarne Kids voorjaarsvakantie 

De redactie van Spaarne Kids heeft speciaal voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) een boeiende evenementenkalender samengesteld, boordevol culturele uitstapjes voor de komende periode, met vooral veel tips voor de voorjaarsvakantie.  U leest er hier alles over. 

Talenten gezocht voor het Bevrijdingspop kinderfestival 2024 

De organisatie van Bevrijdingspop kinderfestival Haarlem biedt ook dit jaar kinderen met een talent een podiumplek. Zij is voor de nieuwe editie op zoek naar 5 talenten die graag een keer willen optreden op een ECHT podium! Of dat nou met zingen, dansen, het bespelen van een muziekinstrument of musical of theater is; alle talenten verdienen een plekje in de talentenshow. Alle informatie over het doen van auditie leest u hier