De Zuidwester Nieuwsbrief

De Zuidwester
Ohmstraat 2
2014 EB Haarlem
023 5442424
info@zuidwester.com

Volg ons op Instagram!

Nieuwsbrief 20 januari 2022

Beste ouder(s), verzorger(s),

We zijn druk bezig met ons nieuwe rapport. Inmiddels weten we veel meer over de kinderen en konden we dat in ons oude rapport niet kwijt. We wilden u als ouder graag meer vertellen over MijnRapportfolio. Daarom hebben we afgelopen woensdag ons eerste webinar gehouden. Wat leuk dat ouders zo enthousiast hebben gereageerd! Verderop in de nieuwsbrief leest u er meer over.

Ondertussen zijn de groepen 8 begonnen aan de Mix-it lessen van Hart Haarlem. We zijn benieuwd welke DJ-talenten er naar boven komen bij de kinderen.

Nieuws van een heel andere orde is het vertrek per 1 maart van Jessica, onze Intern Begeleider van groep 4 t/m 8. We gaan haar ontzettend missen, en gelukkig zij ons ook. Soms is het tijd voor een totaal nieuwe stap in je leven, en die heeft ze vol lef genomen. Daar kan je alleen maar bewondering voor hebben. Verderop in de nieuwsbrief schrijft ze zelf over de reden van haar vertrek. We wensen Jessica allemaal heel veel geluk toe.

In deze nieuwsbrief stelt Marieke Kokkeel zich voor. Zij zal de taken van Jessica gaan overnemen. Marieke loopt nu mee met Jessica en krijgt zo een volledige warme overdracht. We vinden het erg fijn dat de IB-taken zo soepel kunnen worden overgedragen, en heten Marieke van harte welkom binnen ons team.

O ja, denkt u aan de gevonden kleding? De bak wordt binnenkort geleegd, zie het stukje onderaan de nieuwsbrief!

Hartelijke groeten,

Sharon Rijnbeek (adjunct directeur)
Femke Nijbroek (directeur)


 

 

 

 

 

 

 


Zichtbaarheid MR

In de enquête die de MR het afgelopen jaar heeft afgenomen, was een van de punten die met regelmaat genoemd werd, dat de MR niet zo zichtbaar is. En dat niet altijd duidelijk is wat de MR doet. Inmiddels hebben wij een eigen pagina op de website van de school waar je kunt lezen wie we zijn, wat we doen en hoe je ons kunt bereiken: https://www.zuidwester.com/medezeggenschapsraad-mr/

Regelmatig laten wij in de nieuwsbrief van De Zuidwester van ons horen. De komende tijd gaan wij ons ook een voor een aan je voorstellen.

En ik, Chris Streuper, trap af. Vorig schooljaar (2020/2021) ben ik begonnen in de MR binnen de oudergeleding. Wil je meer over mij lezen en weten waarom ik mij verkiesbaar heb gesteld voor de MR, klik dan hier: MR lid Chris Streuper stelt zich voor

Als je vragen of opmerkingen hebt voor de MR, voel je vrij om me aan te spreken bij het schoolplein. Of stuur me een mail via mr@zuidwester.com (of direct naar mij via cstreuper@hotmail.com).


Mijnrapportfolio

Afgelopen woensdag gaven wij een webinar over MijnRapportfolio. Hierin vertelden wij uitgebreid over hoe wij dit als school zullen gaan vormgeven. We willen u bedanken voor de interesse en de mooie complimenten die we hebben ontvangen.

Tijdens het webinar hebben we de meeste vragen direct kunnen beantwoorden. We hebben nu ook het antwoord op de vraag tot wanneer u MijnRapportfolio kunt inzien: zodra de leerling bij ons wordt uitgeschreven, zal het account geblokkeerd worden. In de meeste gevallen betekent dit dat een leerling van groep 8 tot 31 juli kan inloggen. In het geval er een overstap naar een andere basisschool wordt gemaakt, kunt u inloggen tot de eerste dag dat uw zoon/dochter start op de nieuwe school. Voor die datum kunt u de offline versie van MijnRapportfolio downloaden. Dit bestand zorgt ervoor dat u het ‘rapport’ altijd kunt blijven bekijken. Wij gaan er natuurlijk ook voor zorgen dat de leerlingen die De Zuidwester verlaten, het rapport op een leuke manier (digitaal) meekrijgen.

Heeft u deze webinar gemist, maar wilt u wel graag de informatie alsnog ontvangen? Dan kunt u een mail sturen naar info@zuidwester.com en sturen wij u de presentatie toe.

Wanneer u na het bij de eerste keer inloggen op de Mijnrapportfolio-app geen email met link ontvangt, komt het emailadres dat u heeft gebruikt waarschijnlijk niet overeen met dat wat in onze leerlingadministratie is opgenomen. We willen u in dat geval verzoeken om via deze link het juiste emailadres door te geven: https://forms.office.com/r/0baSWe9mcH


Stagiaires

In februari start het tweede semester voor de stagiaires. We verwelkomen ook weer een aantal PABO stagiaires. Bij juf Sylvia komt Brenda in de klas; zij heeft de afgelopen periode bij juf Juta stagegelopen. Sid komt bij meester Erik en bij juf Lieke start Martijn. De Nova stagiaires die dit schooljaar bij ons gestart zijn, blijven gezellig nog tot het einde van het jaar bij ons op school. We wensen iedereen een fijne en leerzame stage!


Vertrek Jessica den Nijs

Per 1 maart zal ik niet meer werkzaam zijn als Intern Begeleider op De Zuidwester. Met mijn gezin ben ik een traject ingegaan om pleeggezin te worden; iets wat wij al langere tijd in ons hoofd hadden. Binnenkort zullen wij een pleegkind in ons gezin geplaatst krijgen, waarvoor ik tijd en ruimte wil hebben. Dit is minder goed te combineren met mijn huidige baan van 3 dagen. Ik heb ervoor gekozen om op een andere school 2 dagen te gaan werken als groepsleerkracht, waardoor ik me meer op thuis kan gaan richten.

Ik wil de ouders en kinderen met wie ik heb samengewerkt bedanken voor hun vertrouwen en wens iedereen alle goeds.

.
We maken er samen een leuke school van!

Welkom nieuwe collega’s!

Marieke Kokkeel

Mijn naam is Marieke Kokkeel en ik ben sinds 2004 werkzaam bij Spaarnesant. Sinds deze week ben ik aan de slag op De Zuidwester en ik zal taken gaan verrichten als Intern begeleider voor de groepen 4-8.

De afgelopen jaren heb ik op verschillende scholen binnen de stichting gewerkt. In die tijd heb ik veel ervaring opgedaan in het SO en SBO (Speciaal Onderwijs en Speciaal Basis Onderwijs).

Voor mij is het een leuke terugkeer naar De Zuidwester, aangezien mijn dochters ook op deze school gezeten hebben en daar zeker goede herinneringen aan hebben. Veel is nog herkenbaar: de lokalen, het mooie aquarium in de hal, de culturele activiteiten, het schoolkamp. Maar er is natuurlijk ook een hoop veranderd.

Ik ben druk bezig om iedereen te leren kennen en ik hoop samen met alle collega’s een mooie bijdrage aan deze school te kunnen leveren. De komende tijd zal ik nog nauw samen kunnen werken met Jessica den Nijs; fijn om zo het stokje over te kunnen nemen.

István Vörös

Ik ben István Vörös, 21 jaar oud en ik kom uit Haarlem. Ik zit momenteel in het derde jaar van de PABO. Voor de periode dat juf Sigrid afwezig is, neem ik op de donderdag en de vrijdag de klas over. Wellicht kent een aantal ouders mij nog: ik heb 3 jaar geleden de opleiding Onderwijsassistent gevolgd en heb toen stage gelopen in de kleuterklassen bij meester Rob en juf Lieke. Deze opleiding heb ik succesvol afgerond en ik ben vervolgens de PABO gaan doen. Vorig jaar heb ik ook stage gelopen op De Zuidwester, in groep 8 in de klas van juf Jacky.

De reden dat ik het onderwijs ben ingegaan, is dat ik het ontzettend leuk vind om de kinderen iets te leren. Dit beperkt zich niet alleen tot rekenen en taal, maar ook drama, muziek en creativiteit.

Na schooltijd spreek ik graag af met vrienden om leuke activiteiten te gaan doen. Daarnaast werk ik ook nog een paar uur bij de Vomar.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze gerust stellen. De deur staat altijd voor u open.

Ilona Kerkman

Mijn naam is Ilona Kerkman, 24 jaar en woonachtig in Zandvoort. Momenteel zit ik in de afrondfase van mijn opleiding Onderwijsassistent op het Nova College in Haarlem en ik loop stage op de Hildebrandschool in Haarlem (SBO), groep 7/8.

Na de kerstvakantie ga ik op maandag en dinsdag in de onderbouw van De Zuidwester aan de slag als onderwijsassistent. Als mijn studie helemaal afgerond is, kom ik ook op de woensdag en donderdag werken.

Naast studeren en stagelopen, ben ik momenteel werkzaam bij Racesquare Circuit Zandvoort; ik werk daar als gastvrouw/receptie. In mijn vrije tijd volg ik danslessen, ga ik op pad met vriendinnen en besteed ik tijd aan mijn vriend en familie. Ik vind het spannend, maar ik heb ontzettend veel zin om te beginnen op De Zuidwester!

Nieuws uit de groepen 3

Feest!

Het is feest in de groepen 3! Het nieuwe thema van Lijn 3 laat ons lekker feesten, we doen in de groep ook mee. Ergens de komende weken hebben we het Bof-feest, net als Mo in het leesboek.

Waarom boffen wij? Omdat we in zo’n leuke groep zitten, omdat we al zo goed kunnen lezen, omdat we leuke vrienden hebben in de groep. Er is zo veel waarom wij boffen in onze groep dat we dat echt moeten vieren. Wanneer het feest is, laten we jullie nog weten.

Lekker lezen

We boffen dus omdat we al zo goed kunnen lezen, maar dat kan natuurlijk nog beter. Want dan… wordt het ook steeds leuker! Dus vergeet thuis niet te lezen; we merken dat het hier en daar wat weggezakt is in de vakantie, maar pak dit weer op. Anders raken de kinderen teveel achter. Wil je suggesties voor leuke boeken op het goede niveau, vraag het even aan ons, we helpen graag.

Splitsen, klokkijken en tellen tot 100

Ik heb 10 knikkers, ik geef er 2 aan juf, hoeveel heb ik er dan nog over? En welke som hoort daarbij (2 + 8 = 10)? We gaan verbanden leggen tussen het splitsen en de sommen die daarbij horen. Hierbij doen we wel alleen de + of erbij-sommen. Best lastig soms, dus je kunt het thuis ook oefenen. Bijvoorbeeld met pasta, lego, eieren etc. We gaan splitsen tot 20.

Een uurtje vroeger of later, hoe laat is het dan? Het klokkijken komt weer terug en we gaan een stapje verder.

Tot slot leren we de getallenlijn tot 100, de plek van de getallen, wat zijn de 10-tallen en tussen welke 10-tallen ligt bijvoorbeeld 35 (30 en 40)? Ook lastig voor sommigen, dus extra oefenen thuis kan geen kwaad. Heel simpel met spelletjes (ganzenbord, monopoly junior, snakes and ladders, bingo met getallen tot 100 etc.), getalkaartjes (op volgorde leggen, memory) of een pak macaroni (ga ze maar tellen!).

Allemaal nieuwe dingen te leren de komende tijd, wat boffen wij toch!

Nieuws uit de groepen 4

In de groepen 4 zijn we de tafels uit ons hoofd aan het leren. De tafels van 1, 2 en 10 hebben we afgerond. De tafel van 5 wordt geoefend: op papier, d.m.v. een liedje, op de I pad en met spelletjes. We zullen alle tafels tot 10 dit jaar uit ons hoofd leren, zodat we in groep 5 door kunnen pakken met de grote tafelsommen en de deelsommen.

Ook zijn we deze maand gestart met lessen begrijpend lezen. We lezen de teksten uit Nieuwsbegrip actief. Dat betekent dat we een marker en grijs potlood gebruiken en uitzoeken hoe een tekst is opgebouwd. Ook de moeilijke woorden zoeken we op en de sleutelvragen beantwoorden we. De citotoets Begrijpend lezen is voor de kinderen in groep 4 een startmeting.

Nieuws uit de groepen 7

Terwijl het schrale winterzonnetje steeds krachtiger gaat schijnen, is groep 7 druk bezig met het maken van cito’s. Rekenen, spelling, woordenschat en werkwoorden; alles wordt getoetst. Her en der zijn er leerlingen die gedwongen thuis zitten; zij zullen de cito’s op een ander tijdstip inhalen.

Eindelijk mochten de spinnen en de bekers mee naar huis. Onder de bezielende leiding van Meester Erik R. zijn er super mooie bekers gekleid, afgebakken en geglazuurd. Deze zijn een tijdje tentoon gesteld in de nieuwe kast (in de centrale hal). En o ja, ze kunnen in de vaatwasser, maar liever niet!

Het schoolplein is voorzien van nieuwe speeltoestellen, die goed gebruikt worden. Nieuwe skills kunnen worden geoefend.

Met Blink zijn we begonnen aan een nieuw onderwerp: Stem op mijn partij! Hierover later vast meer.

Denk er nog even aan om in te loggen op Office. Begin dit schooljaar heeft iedereen hierover een mail gekregen. Office hebben de leerlingen nodig om in te kunnen loggen op Teams ( als ze thuis moeten werken…)

Nu maar hopen dat het, net als vorig jaar, nog gaat vriezen.

Nieuws uit de groepen 8

Ontwerpen T-shirts

De groepen 8 werken mee aan een project van de Hogeschool InHolland in samenwerking met De Stookkamer: ze gaan zelf T-shirts ontwerpen. We zijn heel nieuwsgierig naar het eindresultaat van ieders inspanningen.

Muziekproject

Ook starten we deze week met een muziekproject, genaamd Mix It. De kinderen maken in tien weken kennis met zowel het produceren als het mixen van eigen muziek. Als volleerde dj’s hopen we op 7 april te kunnen presenteren wat we hebben geleerd.

Middelbare school

Alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is, zijn de kinderen in deze tijd ook druk bezig met de zoektocht naar een nieuwe school. We zijn deze week gestart met de toetsen en volgende maand gaan we ons buigen over een passend advies. De middelbare scholen doen er veel aan om de kinderen een beeld te geven van het karakter van de school, maar het is niet eenvoudig.

Gelukkig hebben we aan het begin van het schooljaar met de klas wat middelbare scholen bezocht, zodat iedereen een beetje heeft kunnen zien wat er gaat komen.

Talentfluisteren

Kinderen zijn zich vaak niet bewust van hun talenten. Wij kunnen hen helpen om zich daarvan bewust te laten worden. Dat is precies wat een kindertalentenfluistaar doet: kinderen helpen om hun talenten te benoemen. Bij talentfluisteren hebben we 40 veelvoorkomende talenten een naam gegeven. We willen ook u, als ouder, kennis laten maken met deze talenten. In deze nieuwsbrief zetten we de Positivo en de Rots in de spotlights.

Positivo

Je ziet overal iets positiefs in en dat werkt aanstekelijk voor de mensen om je heen. Het leven is een feest en het glas is altijd halfvol. Zelfs als het misgaat, zie jij goede dingen die naar een oplossing kunnen leiden. Je neemt met je opgewekte humeur en grapjes de spanning weg.

Valkuil: Als een situatie ernstig is, moet je goed inschatten of grapjes wel op hun plaats zijn.

Rots

Jij bent overal en altijd jezelf en het maakt jou niet uit wat anderen van je denken. Je bent rustig en hebt vertrouwen in jezelf, waardoor je ook nieuwe dingen durft te doen. Je komt tot je recht in moeilijke situaties die je rustig en stevig kunt aanpakken.

Valkuil: Anderen aarzelen om iets tegen je te zeggen, omdat jij zo zelfverzekerd overkomt. Vraag hen zelf om feedback.

Herkent u een talent bij uw zoon/dochter of misschien wel bij uzelf? Ga erover in gesprek met uw kind. Het geeft positieve energie en het helpt om de talenten nog beter te leren (her)kennen.

Legen gevonden kleding-bak

De bak met gevonden kleding is overvol; we zullen deze eind volgende week legen.

Mocht u iets missen en in de bak willen kijken, dan kan dat op dinsdag (25/1), woensdag (26/1) en donderdag (27/1) a.s. De blauwe bak zal van 08.15 tot 14.30 uur buiten naast de hoofdingang staan. Wij willen u vriendelijk verzoeken daarbij de anderhalve meter-maatregel in acht te nemen.

Nieuwsbrief GGD Kennemerland 

Er gebeurt nog steeds heel veel als het gaat om corona. Daarom stuurt GGD Kennemerland u deze nieuwsbrief over de basisregels, de afspraken op school, over vaccineren en met betrouwbare linken naar websites en telefoonnummers voor informatie en tips: Nieuwsbrief GGD   

Ook vindt u hier de beslisboom voor kinderen van 0 jaar tot en met groep 8: Beslisboom

Hebt u vragen of op- of aanmerkingen over de brief, dan kunt u mailen naar: JGZCoronavragen@vrk.nl U kunt ons ook bellen: 023-7891777, maandag t/m vrijdag van 8.30-12.30 en van 13-17 uur. 

Voor algemene vragen over corona belt u naar het callcenter corona van GGD Kennemerland: 023-7891631, maandag t/m vrijdag van 08.30-20.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur. 

Nieuwe website en nieuwsbrief CJG

Dit nieuwe jaar starten wij met een frisse nieuwe website! Neem eens een kijkje op www.samenopgroeien.nu. Het is dé plek voor kinderen, jongeren én hun ouders om trainingen en webinars te vinden op het gebied van ouderschap, opvoeden en opgroeien.

In deze nieuwsbrief leest u meer over de trainingen die deze maand al van start gaan: Nieuwsbrief CJG